keepers of light

spridda nedslag i en hantverkares tillvaro...

Ön vimmlar av ambitiösa fotograferande bildjournalistaspiranter

Det är ett femtiotal deltagande aspiranter på fotoskolans provvecka. I går så var det avslutningsfest på provdagarna. Interljuver och provuppgifter och nu återstår det sista pusslandet för att få ihop elevgrupp. Det är olika med antal ansökningar till skolans kurser. Foto och skrivarkurserna har många ansökningar och på många andra av kurserna så är det betydligt mindre- Men vi får nog ihop det till nästa år igen. Folkhögskolan har alltid varit i motvals med arbetsmarknaden. Dåligt med arbeten stort tryck med ansökningar. gott om arbeten så blir det mindre. Och naturligtvis är utbudet så mycket större nu och därmed ökar konkuranssen om elever. Vi på allmän kurs planerar och lägger upp nästa läsår. Som kommer att innehålla ett temablock som läses i 5 veckor. Vi börjar med Kina, ska bli spännande, så nu får man läsa in sig. Skönt att hängmattan har blivit uppsatt.

Går igenom bilder som jag scannat och här en binge från 1982. Oktober 1982 då jag var på besök i Stockholm. Träffade vänner och var till Camera Obscura och tittade på fotografi av hög klass.  Ett besök på Expert vid fridhemsplan ledde till ett inköp av ett 17mm vivitarvidvinkelobjektiv till Olympusen.

 

 

så är det plötsligt 26 år sedan- for ever young. 

 

 

Postat 2008-05-28 07:37 | Läst 1723 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Utvärdering och planering

Våren har exploderat och ön drunknar i prakt.Rypsen lyser gul och tjurarna betar på strandängen. Vinterkurserna har slutat. Nu tar vi in elever och drar upp planerna för nästa år och sedan möten och möten. Jo jag var med då det varunderbart att vara lärare minns 1998 slutade den 3 maj och drog iväg till Tartu en månad och träffade min gamle lärare inom fotografin. Göte Ask. fotograferade trähusi Tartu med en gammal Glunz 17 9X12 kamera från början på förra sekelskiftet. Använde  Ilford Delta 100.

 

 

Sedan tillbaka till ön och lång ledig sommarledighet och började jobba i slutet på Augusti. Nu har den ledigheten krympt betydligt. nåja något bra kommer det nog säkert ut ur möten och planerande också.Hoppas få lite tid för gravyrer igen. Det blir spännande med en sommarkurs och få dra igång gravyrkänslan i verkstaden. Vi får se vad det blir, det är dyrt med koppar nu och tryckpapper. Många tryckpappersfakriknterna siktar nu in sig på den mer lukrativa marknaden för papper till skrivare.

Skam den som ger sig kärleken til gelatinet  överlever nog en sommar till.

 

 

Postat 2008-05-27 16:37 | Läst 1593 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

hårdiskcrash och massor av bilder ,,,ändå så bubblar ön...blues

Köpte en Canon Demi C halvformatare på tradera, den med utbytbar optik. Selenmätare utan batteri tillverkad i mitten på sextiotalet funkar fortfarande,,, 

Stoppar i en tri-x och fotar på. Här Sara på praktikantkursen Ekologi en tidig morgon.

Skönt att den fungera i alla fall. Men det gör ju inte den lösa maxtor hårddisken. Den la bara av - skjuter det framför mig trots att den innehåller materialet till sommarutställningen på ön. Problemet växer för varje dag. Vår avlönade heltdsanställde Datatekniker kör skivverktygsprogrammet och bekräftar det jag redan vet den funkar inte. Om nån har några tips på hur man ska kunna fixa den själv så mottages de tacksamt Men annars så får jag fixa en budgetkarusell och lämna in den. Norton är ju förbjudet här på skolan tyvärr. Men om det är lika bra som förr när det gällde att komma åt informationen på disketter så är det ju tråkigt. Men nu lever vi i nätverkens tid.   Nu går vi ju mot sommaren och som lärare så gäller det ju att njuta innan det straffbeskattas. I år jobbar jag fram till den 29 juni och sedan drar det igång den 18 augusti igen.  Jag är mer och mer övertygad om att det på allt fler arbetsplaser sitter någon i en källare eller ialla fall onåbar person och bara konstruerar möten , utvärderingar och rapportbehov. Som lärare idag är det själva undervisningen som har den minsta prioriteten . Å fan Statusen!!!!----har ju jobb. det är bara att tacka och buga

I går så var det Indienfestival på ön. Våra elever redovisade sina projekt med utställningar och sedan var det en underbar musikkväll med livemusik som elevrna fixat med elevband eller bekanta.

Julia Linton på Ekologikursen med  T -shirten som Maria och jag gjorde iför hennes concert vi tryckte en gravyr på den och mälade sedan Marias band namn Batu Bertu med guldtextilfärg på den. Gravyren är ett motiv från den äldsta eken på ön. Runt 700 år gammal. Ja julia är fin hon också.

 

 

Batu Beru heter bandet hon finns på Myspace, Golvade mig helt med sin mycket personliga musik och framförande. Den här bilden är digitale tagen med Panasonic Lumix. Gillar den även om färgbalansen är åt h....  För pressade jag ektachrome 400 till 1600 asa mardrömmen var  när jag fotade Larry Coryell som bar spelade på blå Hagströmgitarrer och den pressade ektachromen gjorde dem rödvioletta...Det finns alt fördelar med det digitala. Det står väl inte på innan de presenterar proffskameror med inbyggd fakturerinsfunktionsknapp , laddade också min  Nikon F4 med trix som ska pressas. Det tar ju lite längre tid om det ska göras bra. Måste ju kolla om min gamla rodinal funkar först.  Kvällenl  avsutades med Fest i Byn eller fest på ön   ett underbart band som spelade zigenaramusilk???? Balkanmsik??? eller hur man nu skriver vi dansade i alla fall in natten...

 

Postat 2008-05-11 20:48 | Läst 1794 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera