keepers of light

spridda nedslag i en hantverkares tillvaro...

En dag med storformatsfotografering.

I dag så kom Johan en av mina tidigare elever med sitt bygge, en storformatskamera med negativformatet 50X60 cm.Den är byggd av en skrotad reprokamera och en overheadvagn, barnvagnshjul....

Det är en del justeringar som behöver göras. Jag hade gjort iordning 24X30 kameran. Vi använde oss av Arista lithfilm och Efke OP 12 lithfilm också. Johan har byggt en kasset - filmhållare till sin kamera. Jag använder mig av gamla träkasseter.

Här står kamerorna riktade upp mot ekbacken. Filmen exponerade vi efter 10 asa och använde oss av bländare 64. Skärpedjupet blir gärna kort i de här formaten. Exponeringstiderna blev mellan 3-8 minuter. Kamerorna är väldigt vindkänsliga. Vi framkallade i D76 fem minuter. Filmen fick vi förbelysa för att få ner kontrasten. Vanlig kamera film i de här formaten blir väldigt dyr. Till 24X30 kameran kostar 25 blad 1200 kronor. Till 50X60 kameran så kan man specialbeställa Ilford HP5 minst 100 blad, notan hamnar på drygt 10.000 Kronor. Då kan man ju fråga sig varför??? Att kontaktkopiera negativ i olika ädelprocessor ger en underbar tonalitet och blir väldigt vackert och sen är det ju faktiskt rätt kul också.

Resultatet blev bra och visar att det måste justeras ytterligare på Johans Kamera och ett objektiv med större skärpecirkel behövs. Jag hade en 600 mm s Apo glugg i gömmorna som Johan ska se om det går att renovera. Min träkasset läcker in ljus och måste tätas med lite isoleringstejp. Såna här projekt är naturligtvis väldigt långsamma. Vi får se vad det blir av det. Skön början på året.

 

 

 

Postat 2009-01-06 20:27 | Läst 4131 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera