spridda nedslag i en hantverkares tillvaro...

Fotografi eller att organisera brus... och en tanke till minne av Lennart Olsson

Så är det dags för lite sommararbete igen med två gummitryckskurser framför mig och tid för egen fotografi. Jag har en lumix som jag använder emellanåt och den är ju digital men annars är det det analoga som har överhanden fortfarande. Att det finns många sätt att se på fotografin ser vi ju här i bloggarna och mångfalden är god. Det har väl aldrig funnit så många fotograferande som i dag med den nya utvecklingen. Det borde ju inspirera till många bilder som är spännande. Än så länge har bilden sitt största värde för mig personligen som original att hålla i handen. Och visst det är spännande att se bilder på skärmen också... Men vi är ju gudskelov olika..Har lite gamla polaroider som jag använder upp nu innan de blir alltför gamla. Såg också några exempel på bilder som efterliknande gummitryck här på fotosidan för mig är de kvalitets mässigt mycket dåliga jämfört med Gummitryckteknikens  möjligheter. Men det är ju som min arbetskamrat ofta säger att genvägarna har tagit över långsamheten, eftertänksamheten,  lusten . Nu kanske man kan säga  Genvägen, bekräftelsen, och hypen... Nåväl man gör som man vill. Ska försöka blogga mer i sommar och ge lite exempel på bilder ur mitt arkiv efter alla år med kursande. Hade ett mycket inspirerande samtal med en annan medlem här på fotosidanför några dagar sedan per telefon, det är då man inser vad viktigt det är att ge tanken och sina vänner lite tid.

Hade lite samtal med Lennart Olson för ett tiotal år sedan. Vi kallade honom för "Gummiolson" och han gjorde uppskattade kurser på fotohögskolan i Göteborg på80 talet. Han gjorde också kurser i kopparfotogravyr. Han och jag deltog i en utställning på Island våren 2001 den första fotogravyrutställningen där. Det var bilder v steichen och stiglitz ochså. Frid över hans minne, ännu en hantverkare har lämnat oss.

Här två Polaroider från studion den senaste veckan med kemiskt " Brus "

 

Njut av värmen och solen, hoppas på en fin kväll med litteraturfestival på ön eller poesi i hagen som det heter för oss med långsamheten kvar i själen!!

Inlagt 2010-05-22 11:38 | Läst 1040 ggr. | Permalink
Vackra stilleben med avstämd, lugn färgskala där huvudmotiven står fram fint mot en dämpad, oskarp bakgrund. Klassiskt och tidlöst.
Svar från Lasse Mellberg 2010-05-22 14:25
tack för kommentaren,tidslöst är ett fint ord!
mvh
Lasse
Ser fram mot ditt bloggande Lasse, fördjupning och kunskap är en bristvara i dagens samhälle, och där utgör inte fotografi något undantag.

Jag är övertygad om att det är intressant även för de som aldrig fotat analogt, eller liksom mig inte har någon kläm på alternativa mörkrumstekniker.

Underbara bilder för övrig, fantastiskt fint ljus och vacker teckning.

-affe
Oj vad roligt, intressant, spännande och lärorikt att läsa dina bloggbetraktelser från ön... det sätter igång en massa tankar... som i bästa fall leder... någonstans!

Och vilka polaroider då!

Väntar med spänning på nästa sändning! :o)