Här får du ibland se hela bilden, men stundtals oxå läsa mellan raderna:)

Foton på nattgammal is

Finns mycket nattgammal is i södra Sverige nu. Minsta vindpust kan få den att krasa och frasa sönder och en kort stunds solsken smälter bort den som en smörklick i en het stekpanna. Minns att jag roade mig med att försöka lyfta de tunna isflaken från en vattenpöl som ofta bildades på gatan utanför huset jag växte upp i. De var spännande att kika igenom, skira som lövtunna glasrutor och med märkliga optiska brytningar smälte de snabbt sönder, trots frusna små barnahänder. 

Nattgammal is - Förr var det nog sinnebilden av opålitlighet. Inte blev det nåt bättre efter krigen i Irak och Syrien... Ett gott val att bygga det gamla talesättet kring kan en tycka:) Finns många talesätt kring vatten, men så är det ju en av de allra mest livsnödvändiga och vanligt förekommande kemiska föreningarna. Dessutom en nödvändig byggsten för liv som vi känner det, och ett föränderligt element som kan förekomma i ett antal olika former. Kanske därav talesättet "falsk som vatten"

Tycker om de strukturer som bildas när is fryser till. Nattgammal is är en av de vackraste och förmodligen minst beständiga formerna i naturen. Den är full av mönster, linjer, vågor och former. Förmodligen är den borta redan i morgon, om den inte blivit avbildad förstås:)

Besjungen har den i alla fall blivit, av Euskefeurat. Ronny Eriksson har skrivit den texten, men inte den här;)

    

Inlagt 2020-12-25 18:17 | Läst 369 ggr. | Permalink