Här får du ibland se hela bilden, men stundtals oxå läsa mellan raderna:)

Gammeldansk

I helgen som gick besökte jag min syster som bor strax öster om en liten akademisk bondby i de södra delarna av landet. Vi åt gott, som en ofta gör när en vistas där.

En utflykt ännu något lite längre österut under söndagen förde oss bokstavligen till en trollskog. En plats där bokars bildning inte alltid visar sig vara enbart rak och rättfram. Några troll syntes väl inte direkt till, men en och annan hipster tittade allt fram mellan stammar och skuggor. Dessa fanns att beskåda i än större antal på lanthandeln i närbelägna Torna Hällestad, som förresten serverar en förnämlig brunch. Kanske i syfte att frambesvärja just dessa hipsters:) Väl värt ett besök, oavsett om en är inne på hipsterskådning eller ej...

Där i halvdunklet under bokars ännu gröna trädkronor blev jag varse en man som bar omkring en svart trälåda modell större på ett trebent trästativ. Av hans agerande med trälådan förstod jag att det förmodligen rörde sig om en kamera. Lite nyfiket sökte jag kontakt och insåg efter samspråk att jag mött något som i princip måste betecknas som en anomali i vår värld av mobilkameror och diverse digitala fotografiska redskap. Kameran var renoverad av mannen. Den var från 1912 och han arbetade med ett mässingsobjektiv från 1860. Jag fick nästan gåshud och vingslagen från historien var nära att slå mig till den lövbemängda backen.

Lätt chockad över detta möte med en i princip livs levande dinosaurie hävdade jag att, visserligen var dagen fin för att fotografera, kanske främst på grund av det mjuka molnbeslöjade ljuset, men att jag lika gärna hade sett de högresta bokarna liksom de mer märkliga vresbokarna iklädda en gyllene höstskrud. Det leende svaret jag fick från mannen var att "Färger bryr jag mig inte så mycket om - Det är bara svartvitt för mig"

Lånade förresten en bok av systern med mig hem. (Historien om New York - Henrik Berggren) Kan rekommenderas. Den var tänkt att guida min syster inför en förestående USA-resa. Dessvärre inställt p.g.a. den bedrövliga pandemin.

Jacob A. Riis nämns i förbigående i boken. givetvis bildgooglade jag, som jag brukar när jag får höra ett "nytt" namn i branschen. Han hade ungefär en sån kamera tänkte jag:)

För övrigt en mycket intressant fotograf, och som det verkar - En av de första i sitt slag.

Inlagt 2020-10-15 22:51 | Läst 488 ggr. | Permalink
Ja i trollskogen kan man stöta på både det ena och det andra. Tur att du mötte en förhistorisk fotograf och inte några illasinnade troll...
Mvh/Gunte..
Svar från Morgan Åvitsland 2020-10-16 17:55
En får väl hoppas att det finns snälla troll oxå, ifall det skulle bli på det viset:) Illa nog med flockar av hipsters i lycra. Värre än ålakråkor till att ta för sig. Nu har de börjat migrera dessutom. Invasiva små rackare det där:)
Allt gott!
//Morgan