Här får du ibland se hela bilden, men stundtals oxå läsa mellan raderna:)

"Med linsskyddet på" (Ursprungligen publicerad i VästboAndan: april 2003)

"En bild säger mer än tusen ord." Det är ett ganska vedertaget talesätt. I sådana fall är en bild vilken som helst värd lite mer än två av mina krönikor. Detta eftersom de oftast innehåller ungefär femhundra ord. Bilder lockar mig och har alltid gjort det. Kanske för att jag inte behärskar tekniken, inte riktigt förmår att göra möjligheterna rättvisa med mina ganska begränsade kunskaper. Numera har jag trots denna brist nästan alltid en kamera nära till hands. I mig brinner en ivrig längtan att om så bara en endaste gång få ta den där fulländade bilden. Ja den behöver faktiskt inte vara så fulländad, bara den är uttrycksfull. Vissa kort blir numera ganska så godtagbara, men jag lyckas aldrig få det där lilla extra. Det som särskiljer bilden och gör den till något utöver det vanliga. En av de bästa bilder jag någonsin sett var tagen på en Nobelmiddag. Tvärsöver ett hav av människor hade fotografen lyckats fånga drottning Silvias uppmärksamhet. Av alla de närvarande på bilden var det bara hon som tittade rakt in i kameran. En magnifik bild av en dignitet som jag förmodligen aldrig kommer att uppnå. 

Min första kamera kostade mig ungefär femtio kronor och var inköpt på Hobbex. En inte alltför kvalificerad gissning är att hela min omgivning antagligen ganska snabbt efteråt blev vansinnigt trötta på mig. Med sann upptäckarglädje fångade jag hela världen på bild. När jag så småningom fick korten i min hand svalnade intresset avsevärt. Oskärpa, stympade figurer och obegripliga diffusa kompositioner var vad som fanns på det fåtal fotografier som inte var helt svarta. De många svarta korten framkallades aldrig, något som antagligen räddade hushållsekonomin. Så här efteråt förstår jag att mina talanger som fotograf är något som jag ärvt från min mor. Hon har med sin kamera "halshuggit" fler människor än jag trott var möjligt. Vid ett tillfälle frågade jag henne varför hon tagit tre likadana foton på en skottkärra. Hon rafsade snabbt åt sig korten och studerade dem noga innan hon gav mig förklaringen. På ett av dem anades skuggan av en person. Faktiskt stack också spetsen av en gummistövel lite försynt in i bilden om man tittade riktigt noga. Det var ju han – min kusin, det såg jag väl… Joo, visst lilla mamma, visst…

Den kamera jag numera använder är en svindyr, avancerad och digital historia som ger mig bästa möjliga förutsättningar för en bra bild. Effektiv och potent, säkert och visst, men jag arbetar lika snabbt och effektivt med den som om jag hade fastfrusna tumvantar på händerna. Om jag mot alla odds skulle få upp kameran tillräckligt snabbt för att fånga något intressant på bild så är i regel batterierna på upphällningen eller linsskyddet fortfarande på. Sakta men säkert förbättrar jag mina bilder, men drömmar om att bli en erkänd och duktig fotograf lär dock (nog) få förbli just drömmar. Ett är i alla fall säkert. Om jag hela tiden envist bär med mig en kamera så lär förr eller senare tillfällen till bra bilder nog dyka upp. Eftersom bilden sägs vara värd så mycket som tusen ord så kanske det kan vara värt det, även om jag nog egentligen föredrar ordet framför bilden.

Inlagt 2020-01-07 12:22 | Läst 788 ggr. | Permalink
En tänkvärd text, tack för den. Ja, det där med 1000 (oskrivna) ord är ganska relativt tycker jag. En kliché. Hellre föredrar jag bilder och ord, än bilder utan ord - att inte behöva gissa ... :-)
- hawk
Svar från Morgan Åvitsland 2020-01-07 18:37
Tack Håkan :)
Alltid kul med lite feedback, och din kommentar fick mig att känna mig välkommen i gemenskapen.
Det gläder mig att texten står sig såpass väl trots de många åren som gått sedan den skrevs. Utvecklingen har ju inte direkt stått still sedan 2003.
Numera är ju de flesta ganska tekniskt drivna, främst tack vare mobilerna, men de känns lite grann som att arbeta med ett yrkeskunnandets skissblock tycker jag - Inte ett fullständigt arbetsredskap. Fotograferandets micromat om man så vill :)
Får nog återkomma till ämnet misstänker jag.
Ha en fin kväll och än en gång, tack för välkomnandet.
Roligt att se dig här, hoppas du återkommer! Var inne på din profilsida och bläddrade lite, du har massor av fina bilder, väl värda att ses i bloggen. Ser att du gillar astrofoto, flera bilder jag gillar, inte minst bilden med Orion och tydligt svärd. Hälsningar/ Björn
Svar från Morgan Åvitsland 2020-01-08 09:49
Tack Björn!
Det gläder mig att du hittade något du tyckte var sevärt. Egentligen så har jag minst lika stor behållning enbart av att ta alla dessa bilder, men det här verkar både vara en fin förvaringsplats, och dessutom en lysande möjlighet att låta andra ta del av och glädjas åt det som är vackert. Och för den delen är det alltid roligt med både konstruktiv kritik såväl som beröm.

Kan dock villigt erkänna att jag har stora bekymmer med att på rätt sätt kunna nyttja de stackningsprogram som mer rutinerade astrofotografer använder sig av. Något jag strävar efter att lära mig så småningom :)
Ha en bra dag och stort tack för välkomnandet.