Mr Nikon och jag

Att se naturen genom kameran.

Från insekter till vildsvin

Helgen kom med stuga och AC så man kunde andas igen och sova gott. Fotolusten kom tillbaka, inte riktigt med det jag tänkt fota men foton blev det.
Planen var en myr bonden prata om, men den visade sig vara långt bort i svår terräng så det blev inget, och efter det var det span på vildsvin med grannen Conny.
men jag började hemma i trädgården och fastnade med insekter av olika slag. En hel del myggbett fick jag på köpet. Fota macro i blåsväder är inte lätt, så Mr Nikon fick 
minsann gå varm.


Spindeln o baggen hitta jag i ett träd bakom bodarna. En vass och spretig och en rund och fin.


Gick förbi Ölandstoken, då fånga denna lilla vita mitt öga. Så pytteliten stack den fram bland allt det gröna.

..
Likaså här, dessa kom upp mellan massa stora blad och jag gillade kontrasterna mellan de olika gröna växternas former.


Massa grönt och de tre så prästkragarna lyste upp.


Återgick resten av dagen att fota insekter i blåsten. Svårt och många foton har gått i sopkorgen.
Den här lilla krabaten blev min favorit från dagen. Såg ju inte i kameran riktigt hur han såg ut då han var så pytteliten. Men på skärmen sen blev han ett charmtroll.


Men grejen var ju att spana vildsvin med grannen Conny och få till lite fina foton av det. Så blev det absolut inte, i stort sett alla foton blev oskarpa, men en annorlunda spännande kväll.
Efter 1.5 timmars span och vi var på gång att ge upp grisarna dök de upp. En liten (fotot) och en dubbelt så stor. Häftigt att få se dem så nära men fotona gick åt helskotta.
Har ju nyligen bytt kamera från Nikon D500 till Nikon Z6 och får inte autofokus att fungera något bra vid serietagning. Den liksom hakar upp sig och hänger inte med riktigt.
Kanske är det jag som gör något fel. Jag fotar ju oftast med manuell fokus eller med stativ och då fungerar det bra. Det stör mig ändå, speciellt när jag försöker fota fåglar.
Grisar är ju inte direkt något jag fotar i vanliga fall. Upplevelsen av att spana vildsvin var ändå en kväll att minnas.

Postat 2022-07-03 12:03 | Läst 211 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Midsommar har kommit och gått

Midsommar har kommit och gått. Det blev en lugn helg med dotter, Marco och Selma. Hunnit jobba en vecka och nedräkningen till semestern har börjat.

För min del har det varit dåligt med fotande. Alldeles för varmt, över 30 grader inne på jobbet och likaså i lgh. Energin och lusten till foto har varit i botten.


Denna helg spenderar jag ensam i lilla stugan så ska ut med Mr Nikon både nu under dagen med lite macro och ICM hade jag tänkt, men även ikväll.

Ikväll ska grannen min ta med mig till någon liten myr (minns inte namnet) och sedan vidare till Vildsvinen, hoppas på lite roliga foton såklart.

Lingon eller blåbärsblom, inte säker på vilket, men gillar att krypa ner bland både lingon och blåbärsris och kika. Macro världen är så spännande!

Postat 2022-07-02 11:02 | Läst 178 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Macrofoto i Fagersta

Idag hade jag bokat Knuthöjdsmossen och sett fram emot den resan i över en månad. Så blev det inte.
Blev ju sjuk och har jävulsk hosta fortfarande.
Funkar inte så bra att vara där andra smyger omkring för att fota fågellivet, att då komma hostandes in på mossen är nog inte så populärt.
Det blir till att boka om någon gång under semestern. Det som är bra är väl att jag fortfarande har det att se fram emot.

Det blev en tur till Fagersta hembygdsgård för lite macrofoto som jag älskar. En mysig kväll blev det, men var lite för tidigt ute då det inte var så mycket ännu som var i blom.
Någon såg jag som fiskade nere vid vattnet, men i stort sett vandrade jag omkring helt ensam i en lagom varm sommarkväll.

Har för mig att jag var för tidigt ute även förra året men några blommor fanns att fota.

Det är klurigt när blommorna är för långt in i rabatterna. Man får försiktigt försöka lirka sig in utan att förstöra något.

Även hit får jag återkomma när lite mer blommor slagit ut. En rofylld och vacker plats är det.

Igår var jag på intervju i Ludvika. Den kändes bra och jag ligger nu typ på lagerhyllan för ev inkommande nya jobb. Önskar jag kunde ta med det jobb jag har idag hit till Blomsteränget, men så funkar det inte riktigt. Få se om jag når målet att kunna flytta hit, jag hoppas så. Imorgon bär det iväg mot Västerås igen och jobbar på torsdag.
Det blir en riktig mjukstart, med bara en dags arbete sen åter hit till Blomsteränget.

Postat 2022-06-21 10:29 | Läst 192 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Hittat min plats

Det tog 6 år att hitta "min plats" och här vill jag bo med naturen inpå knuten. Sålde min bostadsrätt och flytta in i en liten etta, och på så sätt kunde jag köpa min lilla stuga.
Det har nu varit "min plats" i 2 år och nästa mål är att hitta ett arbete här i närheten. Underbart är att ta sin kaffekopp och kunna sitta ute bland fågelkvitter och lukten av nyklippt gräs. Gillar inte vintern, men det går lättare i stugan när man kan tända en brasa och mysa i soffhörnet.

Just nu studerar jag Hackspetten och andra fåglar som rör sig här bland träden, med kameran. Försöker lära mig arter och hur det låter. Tror jag har antecknat ca 16-17 olika arter.

Fotar även macro men blommor har svårt att växa i mina rabatter då stugan omges av massor av höga granar och det är en ganska skuggig plats. Några har jag, och det kommer även lite vitsippor och annat man kan krypa runt bland. Har ju bil så kan ta mig runt till andra vackra platser också.


Imorgon är det dags för min första intervju på ett jobb i Ludvika. Har jag lite tur så går flyttlasset snart från Västerås till Söderbärke/Blomsteränget.

Vi får se om jag når målet, annars fortsätter jag att spendera all min lediga tid här där jag hittat "min plats"

Postat 2022-06-19 16:12 | Läst 259 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Ett hatat objektiv blev favoriten

Tror jag köpte mitt Nikkor 85mm 2018-2019 och jag avskydde det. Tyckte det var jobbigt att inte kunna zoma och fattade inte vitsen med ett fast objektiv.
Var ganska säker på att sälja det vidare, men så sakta började jag vänja mig och började få bättre resultat. Det tog nog ett år men idag är det nog min favorit.
Det finns så mycket inom foto som är roligt och så mycket att lära. Macro, natur och ICM gillar jag nog allra mest, har precis börjat gett mig på fåglar (det går sådär)
Tekniken är det svåraste för mig men det funkar nu ganska ok. 
Jag har inget direkt mål med mitt fotande (förutom att utvecklas) men jag roar mig själv massor, både ensam och med andra.
Dessutom så har nästan varenda foto ett minne att bevara, minns oftast både platsen och stunden.

Bara massa strån i morgonljus.

I rabatten

Tulpanen enkel och ståtlig innan full blom

Scillan i gräset

Postat 2022-06-15 09:05 | Läst 275 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera
1 2 3 Nästa