Mr Nikon och jag

Att se naturen genom kameran.

Tysslinge är nu ännu ett fint minne..

Snön faller igen här i Dalarna. Jag åkte ut vid 5.30 och då var det redan nästan ljust. Hade hoppats på rådjur eller räv och stötte på båda under min färd. Såklart sprang de bara fort över vägen och in i skog utan att jag fick en endaste bild och fick åka hemåt tomhänt.
Tog fram lite fler minnen från förra helgen bland svanarna i Tysslinge..

Postat 2023-03-25 10:29 | Läst 505 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Rånnesta, svanar och full hårddisk..

Min arbetskamrat Mia och jag drog vid lunch mot Rånnesta för att fota svanarna. Vi hade hyrt ett litet enkelt boende som låg perfekt nära i härlig lantlig miljö.
Det var nog bara runt 200 svanar på plats sen eftermiddag, men vi var glada åt dessa. Jag hjälpte Mia som är ny inom foto och sen var vi igång resten av den 
tid som ljuset var kvar och fotade ivrigt. Jag körde mest långa slutartider, gillar ju oskärpa och den typen av foton.
Inflygningen är absolut roligast att fota, men svårt att hinna med.


Det var mulet men uppehåll, så det blev ett ganska bra ljus med mustiga färger.


Det är inte så lätt att hitta rätt slutartider, vill ju ha lite skärpa helst på svanens huvud.


Alltid är det någon eller några andra fåglar som kommer i vägen.

En underbar intensiv helg med foto och Mia som är helt nu imponerade med helt fantastiska bilder! Så kul för henne att lyckas så bra.
Under lördagen kom mina andra bästa vänner och slog upp Murikan och bjöd på hamburgare och korv, tala om lyx och vilka underbara vänner man har.
Har ännu inte laddat alla mina då hårddisken blev full.  Panik! Jag är fullkomligt oteknisk och har inte löst det ännu. Har nu hört att man ska skapa några mappar i Lightroom som ska spara utrymme, men vet inte riktigt hur..Hoppas det löser sig snabbt för jag är ju så nyfiken på resten av bilderna jag tagit.

Postat 2023-03-20 18:08 | Läst 744 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Back button knappen..

Igår var jag ute nästan 4 timmar och tränade på "Back button knappen" för fokus. Detta gick inget vidare och fick inga bra foton, kanske behövs mer träning för det är lite klurigt att vänja sig. Tror också jag hade en inställning fel som jag upptäckte idag så ska testa igen och se om det går bättre. Kör någon av er Back button?


Här har vi läraren med sina 3 elever.


Första lektionen var musik och sång.

Sen gick det över till simskola och dykning! Eleverna skötte sig bra.


Sen fick det bli lite fri simning.


Det var svanarna jag hade mitt fokus på men Back button knappen ville inte som jag. Upplever att Z6 har svårare med att hitta fokus även normalt mot min
gamla Nikon D500.


Det var väldigt vackert just här där svanarna höll till. Återkommer framöver och hoppas få bra foton då.
Nästa helg är det dags för Tysslinge och svanarna där, känns lite som ett vårtecken och det ser jag fram emot massor.

Postat 2023-03-12 12:18 | Läst 767 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Underexponerat, oskarpt, får försöka räddas..eller dags för papperskorg..

Om man lyckas bli sjuk stup i kvarten med feber men inte däckad till sängs blir det långtråkigt. Det är då man tar fram arkivet och försöker rädda lite underexponerade och oskarpa foton.
Mina är ofta mer eller mindre underexponerade. Gillar lite mörkare bilder men någon måtta får det nog vara. Så har roat mig med att rädda lite papperskorgsfoton.
Tofsmesen kommer ofta  till min stuga, men så svår att hinna fota och såklart det sötaste av alla besökare. Sparade dessa trots att de inte är riktigt skarpa.


Han har full koll på mig..


Så fin i sin frisyr.



Det är så fint ljus på denna plats mot eftermiddagen. Ett tråkigt kalhygge längre bort släpper igenom ljus in till mig.

I I I år kanske får jag skärpan att sitta på dessa små. Tålamod gäller.

Sen har jag nästa svåra som är Nötskrikan. Har många hos mig men minsta andning så drar den iväg. Så skygg fågel men vacker.


Här var jag lite snabbare ändå.


En härlig fågel, och rolig min på denna.


En snygg "pose" bjöds jag på.

Många slängda, men också några som räddades från papperskorgen. Inte bra men, inte riktigt papperskorg ändå. (iallafall inte just nu)

Postat 2023-03-08 12:51 | Läst 587 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Hittade glädjen i vinterfoto..

Jag har aldrig riktigt gillat vintern och inte haft inspirationen att fota då. Fotoklubben jag gick med i har gett mig otrolig inspiration. Kom sist i en tematävling med tema is och blev helt imponerad av medlemmarnas foton på is. Jag hade aldrig ens tänkt på is, men gav mig iväg och letade och hade så kul att fota all is.
Detta ledde till att ge sig ut igen och fokusera på vattnet, leta abstrakta motiv, hade lika kul med det.
En gång till ska jag till samma plats och fokusera på ICM, få se hur det går. Jag gillar ju färg och form samt lite åt det konstnärliga hållet i foton. Fotosidan här ger mig också massor av inspiration och när tiden finns är det kul att prata några ord med duktiga fotografer, se, höra, och lära sig lite nytt.

Dessa foton är en blandning av mina två senaste helger vid skräddartorpsfallet, sen får det nog räcka för ett tag. Nu väntar jag på Blåsipporna.


Denna serie från helgen blev mina favoriter.  Guldet lyste verkligen i vattnet när jag stod nedanför forsen. Har en förmåga att underexponera så det flesta av mina foton blir lite mörka, men det är inte så svårt att fixa.


Det ligger en stor stock över forsen där den är överfull med vacker is. Men svårt att hitta ett bra läge på att fota den. Det är brant och halt och man vill inte trilla i.

Det är stenar och kvistar i gropar och fåror om man fotar det rakt ner någonstans på säker plats. Där fastnar isen i konstnärliga formationer, så häftigt! Sänder en tacksam tanke till min fotoklubb som inspirerat mig att hitta detta.


Det finns verkligen hur mycket som helst att kika på, men lite farligt då det är extremt  halt och väldigt brant. Svårt att hitta platser som är säkra.


Fokus nu i helgen var ju abstrakt. Det är sådan fart i vattnet så det är lite klurigt just med det jag var ute efter. Denna gillar jag och den är redigerad ganska hårt, jag vill ha fram färgen, mönstret och formen ordentligt.


Detta var lite mer tanken jag hade, lite blad, färg och någon snygg bubbla. Men inte nöjd med denna, lite lam. Fick nog inte till det jag tänkt mig riktigt i helgen men helt anrta bilder som jag blev ganska nöjd med. Samt det allra viktigaste, komma ut i friska luften, se med fotoögon och ha kul.

Postat 2023-03-06 10:46 | Läst 743 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 Nästa