Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Svartvit flugsnappare

Svartvit flugsnappare (Ficedula hypoleuca) är en fågel som tillhör familjen flugsnappare.

Svartvit flugsnapparen är en 14 cm lång fågel med ett vingspann på 22 till 24 cm och vikten 12–18 gram. Näbben är kort och bred. Fjäderdräkten är mönstrad i svart och vitt eller brunt och vitt. Hanen är på våren svart eller brun på ovansidan med vita fält på vingarna, pannan och de yttre stjärtpennorna. Undersidan är vit. Honan är istället brun på ovansidan men saknar den vita fläcken i pannan.

Arten häckar i lövskog och blandskog samt i parker och trädgårdar. När hanen anländer om vårarna måste han leta upp en lämplig boplats som utgörs av håligheter i träd och ofta i fågelholkar. Det kan bli ett problem i och med att många sådana är upptagna, därför måste han leta intensivt och därmed bildas revir bland hanarna.

När honan lagt sina ägg lämnar han henne för att etablera ytterligare ett revir. Hanarnas konkurrens om honorna är ibland hård, och när det andra reviret, som kallas birevir, etablerats är tillgången på oparade honor i regel liten. Ibland lyckas han dock med detta, när han parat sig med en ny hona i bireviret och hon har börjat lägga ägg, lämnar han i regel henne för att återvända till den första honan.

Här stannar han sedan och matar henne under ruvningen och hjälper henne med uppfödningen av ungarna. Honan i bireviret får klara sig helt ensam och lyckas ofta bara föda upp en till två ungar.

Flugsnapparen är fotograferad i Vittsjö 

Fler bilder på min hemsida  vigg5.se 

Inlagt 2020-06-28 18:44 | Läst 1783 ggr. | Permalink
Taskig han är mot hona 2, undrar om hon är medveten om att hon är en 2a, eller om hon förstår det när han är borta? Hanen är ganska villig till fotografering iaf, hade någon i en skogsglänta och han passerade så fint på många olika platser på nära håll. Fina bilder och intressant läsning här
Svar från gertphoto 2020-06-29 21:14
Tack Peter håller med att han är taskig mot honan Ha en skön kväll Hälsningar Gert
Väldigt fina bilder på flugsnapparen, i synnerhet där den sitter på en stubbe. Intressant läsning om de "otrogna" hannarna som gör att för att sprida sina egna gener.
Hälsningar Lena
Svar från gertphoto 2020-06-29 21:17
Tack. Lena gillar själv den bilden . Sånt händer ibland fåglar att de har flera honor Hälsningar. Gert