Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Bergfink

Bergfink (Fringilla montifringilla) är en liten fågel som tillhör familjen finkar.

I Sverige häckar den i Norrlands skogs- och fjälltrakter, i synnerhet i björkskogar. Man räknar med att det finns ett par miljoner fåglar i Norrland. Artens häckningsområde i Sverige sträcker sig ungefär till Dalälven. Den övervintrar i södra Sverige om tillgången på mat är tillräcklig. Där kan den ses vid fågelmatare, men förekommer också i Skånes bokskogar.

Den lever främst av frön och bär och sommartid även på ryggradslösa djur. I sina vinterkvarter är den specialiserad på bokollon.

Eftersom bergfinken anlände norra Sverige samtidigt som gäddan började leka så har den i överförd bemärkelse även setts som en garant för att det i närheten av den skulle finnas gäddor. I delar av Västerbotten och Jämtland sa ett talesätt: Här är inte lönt att sätta ut ryssjor, här har inte hörts något gäddfräs. I Vapsten menade samerna istället att man utifrån bergfinkens sång kunde säga var björnen hade sitt tillhåll.

Bergfinken liknar bofinken och skiljer sig från den i alla dräkter genom sin vita övergump och att den i olika grad har ett orangefärgat bröst. Den mäter 14–16 centimeter och väger 17–30 gram.

Bergfinken  är fotograferad i Vittsjö

Se fler bilder  på min hemsida  vigg5.se 

Inlagt 2020-03-30 18:05 | Läst 4927 ggr. | Permalink
Fina bilder och intressant läsning. Jag har nog bara en bild på bergfink i närbild, verkar som de är väldigt nervösa här nere i Skåne och rör sig hela tiden. Jag har desto fler bilder där bergfinkarna är några hundra tusen
Svar från gertphoto 2020-04-01 14:24
Tack Peter Här har det varit många bergfinkar och Grönsiska de tog över så blåmes o talgoxe de fick inte vara vid fågelmataren Hälsningar Gert
Fina bilder och intressant fakta! Denna har jag inte i min samling ännu.

MvH
Johnny
Svar från gertphoto 2020-04-01 14:27
Tack Johnny När de kommer så är många hoppas de kommer till dig Hälsningar Gert
Fina bilder och som vanligt roligt att läsa. Har aldrig stiftat närmare bekantskap med den! Hälsningar/ Björn
Svar från gertphoto 2020-04-01 14:29
Tack Björn Hoppas att de kommer till dig också de är fina Hälsningar Gert
Jättefina bilder på bergfinken. Vi hade den i trädgården vid några tillfällen för ca 10 år sedan och jag tog några bilder då, men sedan dess har jag knappt sett den.
Hälsningar Lena
Svar från gertphoto 2020-04-01 14:35
Tack Lena Bergfinken är inte snäll till andra fåglar de tar över allt så andra småfåglar får inte komma till och äta men den är vacker Hälsningar Gert