Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Duvhök

Duvhök eller som den heter på latin Accipiter gentilis, är en rovfågel inom underfamiljen hökar.

Duvhöken är en medelstor rovfågel där honan är betydligt större än hanen med en längd på 60 cm, jämfört med hanens 50 cm och med en vingbredd på 120 cm jämfört med hanens omkring 100 cm. Vingarna är kraftfulla och rundade. Den väger mellan 700–1200 gram.
Den vuxna fågeln har gråblå eller gråbrun ryggsida och hjässa, ljus undersida med talrika täta grå tvärvattringar. Ett vitt ögonbrynsstreck ovanför ögat och gul näbb. Tarserna saknar fjädrar på nedre delen. Juvelen är brun på rygg och hjässa och vit eller brunaktig på undersidan med glesare, huvudsakligen vertikal vattring på bröstet. Ungfåglarna har klargul iris som övergår till röd hos de vuxna fåglarna.

Duvhöken häckar i hela landet upp till trädgränsen men inte i fjällen. Två underarter av duvhök förekommer regelbundet i Sverige, Nominatformen A. g. gentilis och den ljusare A. g. buteoides som har sin främsta utbredning österut. Den senare ses främst på vintern när ungfåglarna drar omkring men i norra Sverige förekommer det också att den häckar.

Den föredrar skogsmiljö, helst med inslag av gamla barrträd. Boet byggs av ris och fylls med gräs, lav och mossa. Boet byggs på varje år, främst på höjden. Dock använder sig paret ofta av samma bo i högst tre år i sträck, förmodligen på grund av parasiter. Paret har i sitt revir ofta ett antal bon som de väljer mellan varje vår. Honan lägger i snitt tre till fyra ägg, främst i maj och ruvar mellan 36 till 38 dygn. Ungarna blir flygga efter 40 till 43 dygn.

Duvhökar lever av fåglar och mindre däggdjur som hare, ekorre, större fåglar upp till tjäderns storlek, emellanåt även andra rovfåglar. Den lever även av as, främst vintertid. På grund av att honan är så pass mycket större än hanen kan hon också slå betydligt större byten.

Förstora 

 

 

Inlagt 2016-03-19 18:27 | Läst 6097 ggr. | Permalink
Utomordentligt fin bild på duvhöken! Den både ser jag och känner igen i Korsheden då och då, vi har ju skogen inpå knuten. Snyggt!/ Björn T
Svar från gertphoto 2016-03-24 20:09
Tack Björn Duvhöken är är en stor och vacker fågel Ha en skön påsk : ) // Gert
Duvhök ser man ju då och då. Kul att få veta lite mer om den.
Hälsningar Lena
Svar från gertphoto 2016-03-24 20:11
Tack Lena Trevligt att du gillar bilden på duvhöken Ha en skön helg : ) // Gert
En fågel som jag aldrig sett. Skulle verkligen vara spännande att få in den i sökaren.
Svar från gertphoto 2016-03-24 20:14
Tack Ingemar Det är inte så ofta man får duvhök så nära så man kan fotografera Har haft gömsle Ha en skön påsk : ) // Gert