Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Kattuggla

Kattuggla (Strix aluco) är en kompakt, medelstor uggla som tillhör familjen äkta ugglor och är vanlig i skogar över stora delar av Eurasien. Dess undersida är blek med mörka strimmor, och ovansidan är antingen brun eller grå, där flera av de elva erkända underarterna uppvisar båda dessa färgvarianter. Boet är vanligen placerat i en trädhåla, och ägg och ungar försvaras våldsamt mot potentiella predatorer. Den är en stannfågel och mycket territoriell, och många årsungar svälter om de inte kan hitta ett ledigt revir när omvårdnaden från föräldrarna upphör.

Denna nattaktiva uggla jagar mestadels gnagare, vanligen genom att hoppa från en gren för att slå sitt byte, vilket sväljs helt. I stadsbiotoper utgör fåglar en större del av dess föda. Dess syn och hörsel är anpassad till dess nattliga jakt. Även dess tysta flykt är en anpassning för dess jaktsätt. Fastän denna uggla ofta hävdas ha exceptionellt mörkerseende, är dess näthinna inte mer känslig än en människas, men dess asymmetriskt placerade öron ger kattugglan utmärkt hörsel. Kattuggla kan fånga mindre ugglor, men kan själv falla offer för exempelvis berguv och duvhök. Rävar utgör ett vanligt hot gentemot nyligen flygfärdiga juveniler.

Dess nattliga vanor och spöklika, lätthärmade rop har lett till att den i folktro förknippas med otur och död.

Kattugglor bildar par från ett års ålder och förblir tillsammans, i ett vanligen monogamt förhållande, hela livet. Ett etablerat revir försvaras året runt och behålls med få, om några, gränsändringar från år till år. Paret sitter skyddat på en gren nära trädstammen under dagen, och sover vanligen avskilda från varandra från juli till oktober. Sovande ugglor kan upptäckas och bli "mobbade" av andra fågelarter under dagen, men normalt ignorerar de störningen.

Kattuggla häckar vanligen i ett hål i ett träd, men använder även gamla skatbon, ekorrbon eller hål i byggnader, och använder gärna fågelholkar. Den bygger bo från februari och framåt i den södra delen av utbredningsområdet, men sällan före mitten av mars i Skandinavien. De blanka vita äggen är 48 x 39 mm stora och väger 39,0 g, varav 7 % är skal. En genomsnittlig kull består av två eller tre ägg, som ruvas av enbart honan i 30 dagar innan de kläcks. De duniga ungarna är bostannare och blir flygkunniga efter ytterligare 35–39 dagar. Ungarna lämnar vanligen boet upp till tio dagar innan de kan flyga, och gömmer sig på grenar i närheten.

Denna art är orädd när den försvarar sitt bo och sina ungar och liksom andra ugglor i släktet Strix anfaller den inkräktarens huvud med sina skarpa klor. Eftersom den flyger ljudlöst upptäcks den sällan innan det är för sent att fly undan faran. Hundar, katter och människor kan bli attackerade, ibland oprovocerat.

Föräldrarna tar hand om ungarna i två eller tre månader efter att de blivit flygga, men från augusti till november sprider sig årsungarna för att skapa egna revir. Om de misslyckas med att hitta ett ledigt revir svälter de vanligen. Andelen ungfåglar som överlever är okänd, men den årliga överlevnadsnivån för adulta fåglar är 76,8 %. Den genomsnittliga livslängden är 5 år, men en ålder på över 18 har belagts för en vild kattuggla, och över 27 år för en fågel i fångenskap.

Bland de djur som tar kattugglor som byten finns stora fåglar som slaguggla,berguv, duvhök och ormvråk. Mårdar kan plundra bon, särskilt där fågelholkar gör ugglorna lätta att hitta, och vid flera tillfällen har observerats att kajor bygger bon ovanpå en ruvande kattugglehona vilket leder till döden både för den ruvande fågeln och för ungarna. En dansk studie visade att predation av däggdjur, särskilt rävar, var en viktig dödsorsak för nyligen flyggajuveniler, av vilka 36 % dör efter att de blivit flygga och innan de blivit självständiga. Mortaliteten ökade med tidpunkten för när ungen blir flygg, från 14 % i april till över 58 % i juni, och ökande predation mot sena kullar kan vara en viktig selektiv faktor för tidig häckning hos denna art

                                                                    ***************************

Förstora                                                       *************************


 

 

Inlagt 2016-01-17 18:45 | Läst 3546 ggr. | Permalink
Välkamouflerad må jag säga. Ser ut att vara en del av träden. Måste vara därför jag aldrig ser några :)
Fint fotat Gert!
Svar från gertphoto 2016-01-19 18:20
Tack Mikael Ugglan är inte så lätta att se Har sett uggla bara några gånger Ha det skönt : ) // Gert
Jag hade ju nöjet att vara med om ringmärkning av dessa fåglar förra våren. Väldigt gedigen text Gert!
Svar från gertphoto 2016-01-19 18:24
Tack Ingemar Det tror jag var en upplevelse det skulle jag inte tacka nej till för de är så fina Ha det gott : ) // Gert
Mycket fina bilder på fåglarna!
Inga artpresentationsbilder, som annars ofta visas, utan en utmärkt illustration av hur de kan ses och upplevas i naturen av den som är uppmärksam.
Jag uppskattar även de ingående beskrivningar du gör i samband med dina naturbilder.
Är själv jägare och i övrigt naturintresserad i största allmänhet, men eftersom jag tror att många andra följare på FS främst är "fotografer", tror jag också att det du skriver fyller ett gott syfte, för att öka kunskapen om det motivområde du är så duktig på att presentera.
Ser fram emot kommande inlägg!
Svar från gertphoto 2016-01-19 18:34
Tack Lars Vill att så många som är intresserade fåglar och djur att få så bra beskrivning på de djuren Har artiklar i en webbtidning som man kan också läsa om djur och natur på www.vittsjobjarnum.nu hade 300000 besök 2015 Blir så glad när man gillar mina bilder och text Ha det gott : ) // Gert
Ja jäklar att du fick syn på den, antar att den satt blickstilla så länge du var i närheten, mycket fint fångat Gert! Må gott, LO
Svar från gertphoto 2016-01-19 18:38
Tack LO Har gått flera gånger och inte sett den Kommer man för nära så kryper den ned i boet sedan väntar den tills det inte är någon nära Ha det gott : ) // Gert
Otroligt innehållsrik beskrivning och bra bilder. Tom jag känner igen kattugglans läte!/ Björn T
Svar från gertphoto 2016-01-19 18:41
Tack Björn Vad glad jag blir att du gillar mina bilder och beskrivning Ha en fin kväll : ) // Gert
Så oerhört kamouflerad den är där den sitter i trädet och mycket intressant att läsa din text. Jag hade kattugglor där jag bodde förut men jag såg dem aldrig, dock hörde jag dem ofta på sommaren.
Hälsningar Lena
Svar från gertphoto 2016-01-19 18:47
Tack Lena Den svår att se om man inte känner till var den håller till trevligt att du gillar mina bilder och text Ha en fin kväll : ) // Gert