Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Rödspov

Rödspov (Limosa limosa) är en fågelart i familjen snäppor inom gruppen vadare 

Sedan tidigt 1800-tal är rödspoven känd som häckfågel i Sverige. De första kända häckningarna skedde på Gotland 1835 och på Öland 1856. Idag förekommer den, i mindre antal, i främst Skåne, på Öland och Gotland.

En adult rödspov är 37 till 42 centimeter lång, har ett vingspann på 63–74 centimeter och väger 280–500 gram. Dess långa, raka näbbär svart framtill och gulaktig eller orange baktill. Den adulta hanen är i sommardräkt rostbrun på hals, bröst och huvud. Ovansidan är brungrå och undersidan vit med mörka inslag. Honan har något blekare färger.

Den häckar främst på fuktiga ängar och hedar. Häckningstiden sträcker sig från april till juli. Många par som förblir tillsammans under hela livet flyger varje år tillbaka till samma häckningsplats. Boet, som göms väl i tät vegetation, är en grop i marken som inreds med strån och andra växtdelar. Honan lägger oftast fyra ägg, som är gröna med svarta fläckar. Båda föräldrar ruvar på äggen i tre veckor tills de kläcks. Under fyra veckor försörjs ungfåglarna fortfarande av föräldrarna, tills de blir flygfärdiga.

Rödspoven kan bli upp till 15 år gammal.

Rödspoven är fotograferad på Trönninge ängar  Halland 

Fler bildet  på min hemsida  vigg5.se  

Inlagt 2024-04-29 18:52 | Läst 186 ggr. | Permalink
Rödspovarna är verkligen läckra och tyvärr en fågel som jag ser väldigt sällan. Trevlig att läsa om dem också.
Hälsningar Lena
Svar från gertphoto 2024-04-30 15:05
Tack Lena Det är inte så ofta jag ser rödspoven men den kommer ibland och får man se den och det är roligt att se Hälsningar Gert
Fin fågel och bra information också!
Svar från gertphoto 2024-04-30 15:15
Tack Dan Den är mycket vacker fågel synd att man inte ser den ofta Hälsningar Gert