Bild, fotoverktyg och funderingar.

Analogt foto

Jag har valt att fotografera analogt svartvitt på grund av flera orsaker. Dels för mitt defekta färgseende. Kritiken att det är färgstick försvinner. Hantverket från fotografering, framkallning, mörkrumsarbete och skanning är intressant. Det digitala har jag lärt på fotoskolan så det är inte lika spännande. Men det är bra att det finns digitalt. Både i kameror och telefon. Denna bild är avfotograferat från en pappersbild. Det gjorde jag med telefon ingen efterbehandling. Med en vända i bildredigeringsprogram hade den blivit bättre. Men den funkar.

Inlagt 2021-05-10 09:16 | Läst 366 ggr. | Permalink
Svartvitt mörkrumsarbete är inte så neutralt svartvitt som man kan tro. Pappersfabrikat/typ etc ger olika svärtningston. Framkallarval kan också ge olika ton, liksom hur länge du framkallar bilden. Väljer man att framkalla lite längre än normalt (eller ganska mycket längre för att få mera teckning i högdagrar, Anders Petersens specialrecept där han ibland lät bilden ligga upp till en halvtimme i framkallaren) ger ofta kallare svärta. Sen kan man tona också, i guld, selen, eller bruntonate. Ja mycket olika faktorer som kan påverka svärtans färgton och som många vill utnyttja i sitt svartvita jobb.
Svar från jerrysoderberg 2021-05-11 22:46
Tack för kommentaren Nils
Jag har provat olika papper och framkallare och det ger olika ton. Pappret jag tycker bäst om är Fomas plastpapper. Får det en omgång selen förstärkning blir de bättre. Lasse Mellberg visade att pappren blev bättre med 4minuter framkallning. Likaså är det intressant att använda flera filter till graderade papper. Men jag har långt kvar att gå inom detta.
Ha det gott
Jerry