Pics-pix

Om bilder, bildverktyg och sånt som görs...

Still life

Att göra stilleben är kul att få dessa att berätta är svårt. Jag tänkte mig att gestalta en gymnastisk övning, med frukt en gång. Det blev väl inte så självklart...  Men att pyssla med ljuset, kameravinklar mm är spännande. Prova lite.

Ett annat försök jag gjorde var att försöka gestalta det där med att vi har masker och att vi försöker vara något vi inte är... Hur det kan se ut innan någon vågar "komma ut eller kasta masken" och vara sig själv, sluta härma... Den är jag mer nöjd med.

Ha de gott (PS det är 10ggr:s-jubileum DS)

Postat 2019-12-08 14:03 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Bilder och fotografer

Vem läser 50 år gamla fotoböcker? 
-Jag gör det. De ger mig mycket nöje och kunskap. STF:s serie av årsböcker från 1950-60-talet har mycket fina bilder från stad och land. De är bra och innehåller bilder av alla våra bästa fotografer från den perioden. Fotografisk årsbok från 1960-talet innehåller artiklar och bilder av de främsta fotopersonligheterna från den perioden. Dessa böcker hittar jag för en tia på loppisar. Ett tips om ni vill träffa bra fotografer. Bildidealet var annorlunda då.

Vad vill du säga med denna bild?
-Det var första frågan jag fick när jag jobbat med en bild på fotoskolan och visade den för någon av lärarna. Att betraktaren kunde se vad jag ville visa var viktigt. Förutom färg och formkomposition var gestaltningen viktig. -Vad säger din bild.

Vad är en bra fotograf?
-Den frågan har tusen svar. Det beror på vad betraktaren tycker, om betraktaren är insatt i bildanalys och vilken kulturell bakgrund den har... Ett ideal i Europa behöver inte vara samma i Asien. Vi tycker nog olika.

Våra funderingar.
Äh, jag fortsätter fotografera istället.

Ha de gott (PS bilden på pojken tog min far, pojken var jag DS)

Postat 2019-12-08 10:06 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Pixelväder

Idag blev det lite korttagande. Jag köpte ett gammalt manuellt objektiv som passar på min Nikon D3300. Under klappköpen idag blev ett par knäppningar gjorda. Det blev såhär.

Postat 2019-12-07 18:32 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Objektivåtervinning

Idag var det en bra dag. Ett nytt (!) objektiv kom till min gamla Nikon D3300. Den har bra objektiv redan men, jag kunde inte motstå frestelsen att införskaffa ett Nikkor-N 24/2.8 från cirka 1974. Det ska motsvarar ungefär en 35:a på DX-kameran. Funkar det bra kan jag nog använda den som vidvinkel på de andra kamerorna också. Jag ser fram mot morgondagen då den ska få visa sina kvalitéer.

Postat 2019-12-06 18:32 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Många bilder blir det

Det fotograferas varje dag. Några tar kort i stan och kallar det gatufoto. Andra fotograferar på landsbygden och benämner det naturfoto. Ibland är bilderna utan färg men med gråskala då blir det dokumentärt... Eller?
- Nej, så är det förståss inte. Allt måste ju klassifieras efter regler och delas in i fack.
Jag var med på Planket i STHLM på sensommaren. Det var kul, lärorikt och spännande. Jag fick höra att mina bilder påminde om Sune Jonssons. Hedrande men han hade mera tanke bakom sina projekt än jag och han var en Mästare...
Visserligen kommer jag tillbaks till landsbygdsmotiven men det är en  annan landsbygd idag. Då var det en plats där största delen av befolkningen fortfarande bodde. Idag är det öde och tomt på många platser. Då arbetade människor, det fanns affärer, banker, post, småindustri och kyrkosamfund på landsbygden. Nu är det till stor del borta.
Jag fotograferar för det är så fantastiskt kul. Att visa mina bilder från utanför staden är kul. För en del är det en annan värld, för andra vardag. Det är i alla fall dokumentärt ibland... Här är en bild på en tapp bakom en nedlagd affär, en auktion, en bakgård i ett litet samhälle, ett kafferep tagna 2019.

-Blir det rörigt?

-OK.

Postat 2019-12-04 18:53 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 Nästa