Pics

Om bilder, bildverktyg och sånt som görs...

Halvårsbokslut 2020

Ett litet bokslut över första halvåret 2020. Det har blivit en del fotograferande. Jag har till viss del börjat gå nya vägar. Telefonfotografi har blivit verklighet. Förr använde jag den bara att föreviga sånt som jag skulla komma ihåg (typ artikelnummer på IKEA eller serienummer på en trasig tvättmaskin). Nu är bildkvalitén bra så Digital-Nikon får vara hemma. En analogkamera följer  med för det mesta.

På bildredigeringsfronten har det också hänt en del. Photoshop flyttade till papperskorgen för ett par månader sedan. Dels för den stora kostnaden och dels för att detta med molnet krånglat till det. De ger inte upp så lätt. Senast idag har de, utan min tillåtelse, installerat uppdateringar . I vad vet jag inte PS finns inte på datorn längre. De kanske försöker ta över min maskin... Spontant känner jag att Adobes tid är förbi.

Den nya bildredigeraren som bor på datorn heter Affinity. Jag har inte "utbildat" mig i det än men, det finns kurser som lockar. Än så länge har jag lekt med GIMP och det funkar oftast. Som amatör kan jag leka loss och välja vilket program jag vill. Bilden är det viktiga inte verktyget. 

En kul grej är Linux. Jag har haft kul med en liten dator som heter Raspberry Pi. Den är inte kraftfull. Den kan inte köra Windows eller IOS. Men, det finns en massa kul småprogram som får leva på den. Det är som datahobbyn var för 20-30 år sedan.

Ja, det var väl det som jag varit med om, förutom viruset. I morgon bär det iväg på semesteräventyr igen. Sverige är fantastiskt. Nya Nikon f55 är inte heller så dum.

Postat 2020-07-01 19:01 | Läst 119 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Första bilden ur nya Nikon f55

Jag köpte en helt ny analog Nikon f55 för några veckor sedan. Den var endast provad av fotohandlaren innan jag köpte den. Nu har jag kommit till skott och framkallat första filmen. Filmen var en Fomapan 200. Den var lite repig men jag tror det beror på att halva rullen var exponerad i en annan kamera innan flytten till nya Nikon.

Hur blev resultatet?

Jodå, den är som de andra Nikon-kamerorna. Kontrast/skärpa duger bra och handhavandet är som på de digitala. jag är nöjd och har nog hittat en slit och släng som får följa mig i sommar. Jag ska använda Kodak Tri-x i denna. Fotograferandet blir nog i fortsättningen telefon/film. Det verkar vara fler som har gjort det valet av oss filmnördar. 

Den svartvita kommer ur Nikon f55:an

 

Postat 2020-07-01 11:12 | Läst 223 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

En gammal by och en ung fotograf

Idag drev begäret efter kaffe och spännande upplevelser för ögat oss till Pataholm m.m. I denna lilla vackra by kan man fördriva en god stund och promenera en bit. Byn ligger vid Kalmarsund i höjd med Borgholm. Vattnet, naturen och de gamla husen skapar en idyllisk stämning i byn som inte finns på så många andra ställen.

För att stilla kaffesuget besökte vi Cafe Förlig Vind. Ett litet mysigt café med servering ute och inne. De har goda smörgåsar och mumsiga kakor. Det drivs av två systrar under somrarna. Den ena systern är mer känd som fotograf på DN. Trots sin ungdom har hon hunnit med att ställa ut ett par gånger på Fotografiska (ungdomsutställningen) och i år vann hon Årets Bild rookieklassen och kom 2:a i klassen Sveriges Vardagsliv. Sedan är det lite extra kul när man får träffa en klasskamrat från Fotoskolan i Gamleby.

Idag var Vannis sysselsättningen en annan och jag tog en bild mitt under jobbet. Mackorna var mumsiga och kaffet superbt!

Å lite fotosnack blev det.

Postat 2020-06-29 20:19 | Läst 148 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Kung Sune å fortsättning

Om Sune Jonsson gjort Jordabok idag så hade kanske bilderna av jordbrukslandskapet sett ut nått åt det här hållet. Det är inte så vanligt med höhässjor numera. Visst hade hans bilder haft mer förfining men, tanken på hur arbetslivet på landet utvecklats är spännande. Han hade nog arbetat digitalt. Han kanske valt att arbeta med mobiltelefon, precis som jag för sin dokumentation.

Postat 2020-06-29 10:15 | Läst 125 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Hårdvara -Demi ee28

Förr fanns en kamera som hette Canon Demi. Den började tillverkas 1963. Den drevs av en fotocell och var automatisk. En slutartid fanns att tillgå i manuellt läge. Den var 1/30. Man kunde ställa in bländaren manuellt och fick då denna slutartid. Formatet var stående 18x24 vilket är hälften av ett småbildsnegativ. Det blir alltså 72 bilder på en rulle. Kornet måste  bli stort. Ett 28mm-objektiv borde motsvara ett 56mm-objektiv i småbild.

Jag köpte en trasig sån häringa kamera igår för 15:-. Linsen var svart och filmframmatningen funkade inte. Jag lyckades fixa till den så att den manuella tiden och bländaren funkar nu. Det får bli en testrulle bara för att den är gullig... undrar om den är vanlig

Hoppas den funkar med film

Postat 2020-06-28 13:40 | Läst 183 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 10 Nästa