Bild, fotoverktyg och funderingar.

Blogg nummer 50 -vilken resa

Jag har bloggat under en och en halv månad i morgon. Fast egentligen är det mer. Under förra året bloggade jag en stund men, eftersom omständigheter fick mig att sluta och radera bloggens innehåll så kallar jag detta för femtionde bloggen. Det är ungefär femtio år sedan den första kameran blev min. En Kodak Pocketcamera. Den var inte så bra.

Den första kameran jag köpte själv var en Praktica. Den var bra, fast jag hade svårt att sköta den i början. På den tiden var tidningsfotografen ett spännande yrke. De fanns på alla redaktioner och dokumenterade det som hände i bygden. Idag är de inte så många, fotograferna. Numer ligger tidningarna och väntar i datorn/telefonen att läsas vid frukostbordet. Förr var den av papper.

Om jag ska se spännvidden inom fotografin under mitt liv så är det stort. I ungdomen var tekniken mekanisk från knapptryckning till färdig produkt. Nu är den digital från knapptryckning till färdig produkt. Fantastiskt!

Själv har jag gått från Praktica till Canon AV-1 vidare till Nikon F parallellt med Canon F-1 för att nu skaffat en Leica CL. Jag har provat det mesta analogt och köpt sådant jag inte hade råd med tidigare, under den tiden filmkameror varit billiga att skaffa begagnat.

Hur gick det? Blev jag fotograf? -Både ja och nej. När min hustru dog i cancer bestämde jag mig för att skapa en förändring i livet. Jag började fotografera igen. Jag har utbildat mig, mest digitalt i Gamleby. En ettårig påbyggnadsutbildning. Där kom jag in efter att sökt utan erfarenhet från tidigare fotoutbildning. Jag sökte med en kollektion, en bildberättelse och det gick bra. I Gamleby ökade min kunskap om vad som händer innan och efter knapptryckningen. Varför jag tar bilden och planeringen hur jag vill den ska bli. Även bildredigeringskunskaperna ökade till en nivå jag sällan använder idag. Sedan har jag gått fyra sommarutbildningar på olika fotoskolor. Bl. annat en analog. Det gav enormt mycket då det också tog mig från grunden till nästa nivå.

Men, jag har inte jobbat i yrket. Bara gjort småjobb (i firman jag hade) och illusterat årsredovisningar på jobbet. Sedan har det blivit ett antal bröllop beställda av människor som sett mina bilder. Jag har också haft ett antal utställningar lokalt, på Planket GBG samt STHLM och deltagit i en galleriutställning i Stockholm. 

Nu spårade jag ur. Det skulle ju handla om mina bloggar. Men, det tar vi vid annat tillfälle....

En liten del av en fantastisk resa jag fått vara med om och att glädjas över. Undrar om det finns fler här som gjort en liknande resa.

Foto är fantastiskt

Inlagt 2021-05-14 10:42 | Läst 501 ggr. | Permalink
Hej,
Är alltid lika intressant att läsa om hur andras foto-resa varit. Det är ju en del av bloggandet tycker jag. Bilder är givetvis det som vi alla här har gemensamt, så därför tycker jag om att läsa om hur och varför en bild blev till. Samt givetvis så lär man sej oxå mycket av att se, läsa om andra fotografer.
// Conny
Svar från jerrysoderberg 2021-05-14 11:45
Tack för kommentaren Conny.
Jag gillar också att läsa om fotografi och bild. Det ger mycket. Du brukar skriva sådana berättelser.
Jag har nog försökt att gestalta vad som är fokus just nu med bilden. Tidningen och Praktican är lite bakom medan datorn är det som gäller men är lite ur fokus. Det som är skarpast just nu är Leica, materialmässigt. Bildmässigt är nog bildberättandet som jag just skrev. Sedan gillar jag det analoga.
Ha de gott.
Jerry
Fin läsning. Intressant att läsa din väg in i och genom fotografiet. Ett tema som kanske fler skulle kunna haka på. De e bara att vässa tangentborden.
/Gunnar S
Svar från jerrysoderberg 2021-05-14 20:07
Tack för kommentaren Gunnar.
Så roligt att du gillade det jag skrivit. :)
Det vore spännande om fler berättade vem de är, inte vad de vill vara. Det är lättare att förstå och respektera människor då. Viktigt att skilja på det man gör och den man är.
Jag kanske blev för personlig. Men, det får jag stå för...Det finns förstås mycket mer som knyter mig till foto och annat inom kulturen.
Ha de gott å ha en trevlig helg.
Jerry