Bild, fotoverktyg och funderingar.

Contaflex

Jag köpte två kameror i veckan. En Contaflex SLR och en Continette. Den sistnämnde är nog ovanligast. Den har ett Lucinarobjektiv. Jag har inte hört om det tidigare. Kameran är lite plåtig men verkar funka med bländare och tider. Jag får ta en testrulle med den.  En söt kamera.

Contaflexen verkar också fungera. Jag har en sedan tidigare som slutaren behöver rengöras på.

Inlagt 2021-11-29 22:28 | Läst 427 ggr. | Permalink
Ja, Lucinaren är en underlig glugg. Det är en triplett av Dennis Taylors typ – alltså samma som Novar Anastigmat, som levererades till Zeiss av underleverantörer. Lucinaren är dock tillverkad av Carl Zeiss vilket får en att höja på ögonbrynet. Carl Zeiss i Oberkochen tillverkade inte ofta denna enkla objektivtyp. Lucinaren är utan vidare mycket ovanlig.
Svar från jerrysoderberg 2021-11-30 07:29
Tack för kommentaren Peter.
Det är ett relativt ljustarkt objektiv (2.8). Många enklare kameror hade 3.5 som minsta bländare.
Var objektivet så dålig att de inte fortsatte tillverka det eller hade Zeiss för många varianter.
Vem vet? Lite intressant är det.
Ha de gott.
Jerry
syntax 2021-11-30 10:35
Ja, vem vet?
Det man kan säga om Dennis Taylors triplett eller Cooke-tripletten, är att den ger bäst resultat på längre brännvidder som 6x6 och 6x9, På småbild är den inte riktigt så bra (men billig i tillverkning).
Därför brukar man just som du säger, stanna på ljusstyrka f:3,5. Det är även därför jag höjer på ögonbrynet när jag ser denna 2,8-triplett för småbild märkt Carl Zeiss.
Jag har aldrig hört talas om den där Continette, men jag har själv en Contaflex från 1967 med ein Zeiss Tessar. Den har sina begränsningar, men jag är mycket nöjd med kvaliteten. Mvh Wolfgang
Svar från jerrysoderberg 2021-11-30 07:31
Tack för kommentaren Wolfgang.
Contaflexen är en vacker kamera. Jag ska använda den och se hur jag trivs med den.
Ha de gott.
Jerry