Bild, fotoverktyg och funderingar.

Den perfekta bilden

Komposition, berättande bild eller bilden alla gillar. De flesta strävar efter den perfekta bilden. I artiklar lär vi oss att göra bilder som liknar proffsens. Porträttmodellen ska belysas på ett visst sätt. Vinklarna ska vara rätt. Gatufoto, dokumentärt eller konstfoto ska se ut som förebildernas. Alla ska tycka det är bra.

Sånt är givetvis positivt.

Kan man skapa intressanta bilder utan allt detta. Ska slumpen tillåtas? Att släppa kontrollen kan ge nya resultat. Att använda fel tider, fotografera där det är för mörkt låta oskärpan bli pensel eller på andra sätt skapa bilder "utanför boxen". Ibland blir de spännande annars blir de motsatsen. Men, det kan finnas en lekfullhet och en tanke bakom sådana bilder också. Denna bild är planlagd och resultat blev både önskat och bra.

Inlagt 2021-05-12 07:31 | Läst 379 ggr. | Permalink
Alla sätt är bra - utom de dåliga 😎
I min värld är det viktigaste med en bild, det jag vill förmedla.
Är det en dokumentation, ett porträtt, ett konstverk eller en upplevelse?
Beroende på syftet så använder man kameran på olika sätt, som jag ser det.
// Conny
Tack för kommentaren Conny.
Min tanke är lite provokativ. Att hitta nya grejer att fotografera eller använda kameran för att göra "nya " motiv är spännande. Bilden på vägen här ovan har en exponeringstid av 5-6 sekunder. Vägskyltarna blev linjer och ljus -mörker fick märkliga färger. Men, det är ett foto av en väg... ändå. Är bilden dålig? Kanske. Är då bilder på lutande horisonter, byggnader som inte är exakt i lod eller ett porträtt taget med en vidvinkel på nära håll dåliga? De förvränger också bilden... Är en bra bild en exakt avbildning av verkligheten?... Är en abstrakt bild dålig? Jag vet inte. Men kul är det och det finns säkert olika uppfattningar
Ha de gott
Jerry