Bild, fotoverktyg och funderingar.

Dogmatisk fotografi

Konstfoto, gatufoto, dokumentärt foto, minnesfoto, gestaltande foto. Olika etiketter för fotografisk bild. Det blir lättare att hitta det man tycker om och det är bra.

Men, genrerna kan också bli fack som styrs av regler. Håller man sig inte innanför ramen blir man utesluten. Någons ord blir lag. Regeltolkare sätter upp ramar. Det blir konflikter mellan tolkare. Fotografin blir dogmatisk. Lars von Triers satte reglerna för Dogme-95. För att få kalla en film för dogmafilm skulle dessa regler följas.

Det är spännande att sätta regler för ett projekt så deltagare vet vad de ska hålla sig till. Då handlar det om att skapa ramar att hålla sig inom. Det skulle vara roligt att sätta upp regler för ett projekt eller en grupp. Exempelvis en analogfoto dogm.

Då kan en idé låta så här:

FotoDogma-21 där bilden ska göras med en analog kamera på svartvit 400-film. Filmen ska framkallas av fotografen och sedan kopieras i mörkrum på papper. För att redovisa arbetet ska pappersbilden fotograferas av med digitalkamera och ska se ut som pappersbilden så lång det är möjligt.... Motivet är valfritt. Det kan vara gestaltat, regisserat eller dokumentärt. Projektet kan avslutas med en utställning och bok... -En tanke!

Inlagt 2021-05-07 09:43 | Läst 443 ggr. | Permalink
Hej Intressant läsning.
Det är nog så enkelt att man ska använda dom verktyg som man är van vid och trivs med.
Fin bild.
/ Bengt H.
Tack för kommentaren Bengt.
Så är det. Det är roligt att spekulera lite inför helgen.
Ha det gott.
Jerry
Hej Jerry, intressanta tankar det här. Vi hade något liknande här på FS med start 2007. Tror du kan söka på det. Dogma-07. Det bidrog till en del bra "tagelskjortebeteende" mao, man höll sig till en kamera/objektiv en längre tid! Och det blev en del intressanta diskusioner, på flera sätt! Du förstår säkert! ;) :)
Svar från jerrysoderberg 2021-05-07 11:49
Tack för kommentaren Bengt.
Jag ska söka upp den länken. Att använda samma kamera var en bra idé.
Ha de gott.
Jerry
Låter som en kul och intressant idé.
Dock blir det ett litet undantag i regelverket för min del. Mitt labb är sedan 20 år både nerpackat och sålt. Så de egenframkallade filmerna blir "skannade" med min X-T2.
Men jag lovar att bifoga varningstext - att det EJ är en av fotograferad papperskopia 😎
OM ovanstående avsteg accepteras!
// Conny
Svar från jerrysoderberg 2021-05-07 12:59
Hej Conny och tack för kommentaren.
Det är klart att de acceperas. Det är utveckling. Det är bra. Var och en gör det som en har möjlighet till. 😀
Ha de gott.
Jerry
Hej Jerry. Jag var med i Dogme07-gruppen här på FS. En kamera, ett objektiv och antingen svartvitt eller färger och sedan under en period av min. 6 månader. Då kan du ändra både kamera-, objektiv- och filmval - analogt eller digitalt. Eller bara en av delarna. Man måste inte beskära , men justera bara lite ljus och kontrast i bildbehandlingen. Det blev för mycket för många då och gruppen existerar inte längre. Jag kan inte heller söka i den som inaktiv.
Jag kan let följe de "regler" - FujiX100F :-) :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: De danska dogma95-reglerna var mycket mer omfattande.
Svar från jerrysoderberg 2021-05-07 14:39
Tack för kommentaren Erik.
Jag visste inte att det fanns en tidigare grupp här på fotosidan innan Bengt skrev det här ovan. Min ide var inte så unik som jag trodde. Men, det verkade vara en del halabaloo i den gruppen så något sådant vill jag inte starta.
Det kan ändå vara en ide att göra något tillsammans där man är överens om målet. Jag vet inte riktigt hur, men ska återkomma i ämnet. Regler kanske måste till ändå och vill man att det blir en bok eller utställning så är det inte heller gratis. Det ska också lösas isf.
Ha de gott.
Jerry
Benganbus 2021-05-07 14:58
Det här är känsliga ämnen Jerry! Men jag tror ändå att inrikta sig på en kamera och fota med den ett tag kan ge intressanta upplevelser! Så jag tycker din tanke är intressant och spännande! /B
Svar från jerrysoderberg 2021-05-07 15:39
Ja men även känsliga ämnen kan vara spännande. Jag tänker att en enkel ram av regler... en kamera, ett objektiv, en film/jpginställning samt någon skrivning om motiv mm kanske kan vara en ingång. Liite måste väl mognaden hos fotograferna ha åstadkommit på 14 år.

Sedan sätter nog målet en del begränsningar. Ska man t. ex göra en bok, som alla får vara med och finnansiera. Kanske genom någon redan fungerande affär/organisation typ planket. Kanske en enkel utställning medbara svartvita bilder i A4-liknande format för att ge ett genomtänkt uttryck? Vi får se om det hoppar igång lite positiva funderingar. De negativa kommer säkert. //Jerry
Låter som ett spännande projekt, att utmynna i en utställning. X antal fotografer, en kamera, ett tema, ja kanske analogt hardcore. Är alla med på det och signalen till publiken är tydlig så borde det kunna gå att genomföra och säkert röna en hel del intresse. åtminstone i fotokretsar. Annars har jag lite misstro mot dogmer och genrer. Gatufotot som exempel har tyvärr utvecklats sig till att fotograferna testar gränser medans publiken håller hårt i tömmarna. Trots öppen definition är diskussionen ofta rätt inskränkande.( Bättre här på FS än ute i andra communities ska man väl ändå säga.)
Lycka till med det!
Gunnar S
Svar från jerrysoderberg 2021-05-07 20:13
Tack för kommentaren Gunnar.
Jo, jag får fundera på detta ett tag. Målet ska vara bilden, tycker jag. Kanske är bildens orientering, svartvitt, storlek det som ska styra? Perspektivet kan påverkas genom objektivval, kanske man ska jobba med en normal? Efterarbetet ska nog också begränsas..... Funkar allt detta så behövs nog några kompisar som kan jobba lite. Till sist ska väl lite ekonomiska resurser skapas.... Det blir nog en del å göre.
Jag funderar...
Jerry
Det är ju en himla tur att FS inte har infört "dogmatiskt bloggande" -jag undrar hur det skulle se ut här då...
Din idé ser rolig ut och hade det här varit för många år sedan hade jag inte haft några bekymmer med den. Idag skulle det bli dogma i kvadrat, där huvuddelen av ansträngningen skulle bestå i att återupprätta mitt mörkrum -som inte ens finns kvar. Lägg till det att hitta min olympus som jag inte vet var den finns.
Skaffa film till den, var gör man det? Och tusan, den behöver specialbatteri för att vilja ta en bild.
I slutänden blir det för mig verkligen dogma i kvadrat, men om jag lägger så mycket energi på att komma till målet, är det då bilden som är det huvudsakliga? Jag tänker på alla dessa berättelser om hur en bild blivit till. Vad är det som är det intressanta egentligen?
Svar från jerrysoderberg 2021-05-08 06:36
Tack för kommentaren Kai Thomas.
Ett exempel.
Det är intressant att se 100-200 bilder tagna av lika många personer. Alla bilder är svartvita har samma storlek och är liggande.
Om regeln säger att motivet t.ex ska vara med spår av människor så finns en regel där. Väljer man att kräva bilder tagna med 35-50mm objektiv så ser perspektivet lika ut.
Jag tycker det är intressant att se en hel vägg med foton i a4-format utan mellanrum. Alla i svartvitt. Lika med en bok i svartvitt.
Det skulle funka bra med en digital kamera också, bara det är svartvitt och bilden är lika stor.
Då får fler möjlighet att delta.
Sedan är det viktigt att alla är med och finansierar. 300-400 för att delta i projektet som avslutas med bok och utställning..

Allt är bara en tanke ännu. Men den verkar attraktiv för en del.
Ha det gott och kom med flera synpunkter,de är viktiga.
Jerry