Bild, fotoverktyg och funderingar.

En bra bild

En bild som jag tycker om behöver du inte tycka är bra. Min bakgrund och min omgivning gör ibland att jag tycker om en viss bild. Den kan vara tekniskt ofullständig eller komponerad på ett dåligt sätt. Men jag älskar bilden ändå på grund av motivet.

Mina familjebilder är ointressanta för de som inte har någon anknytning till familjen. De visar bara familjemedlemmar i en miljö som finns hos mig. Varför är det så svårt att kliva ur sin egen person och se de egna bilderna med andra ögon?

En svår fråga detta....

Inlagt 2022-05-31 11:35 | Läst 277 ggr. | Permalink
Hej Jerry.
Vad är en bra bild - den frågan har diskuterats och debatterats otaliga gånger - även här på FS. Det finns så många olika och divergerande åsikter och svar att det inte säger något definitivt. Det kan bara vara upp till individen/tittaren att bestämma och kan inte sättas på formel.
Jag tycker att ditt nummer 1 här är ett bra foto som jag skulle vilja titta på. Jag behöver inte veta vilka personer det är.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Tack för kommentaren Erik.
Du har så rätt. Alla tycker olika om bilder, som tur är. Men ofta har vi åsikter om motivet är vackert eller kompositionen är bra eller färgerna fina eller vad bilden berättar. Ibland kan något av det jag nämnde saknas men slutresultatet, bilden kan vara bra ändå. Jag tycker att gränserna kan tänjas lite ibland. Det mår jag bara bra av.
Ha de gott.
Jerry
Det är bara att hålla med. Jag hittade för några år sedan ett övergivet fotoalbum från tiden strax före andra världskriget. Sverige, Bergslagen listade jag ut. Vems albumet var eller vem som fotograferat har jag ingen aning om, men i varje bild gick det att utläsa hur viktiga bilden och motiven hade varit. En samling bra bilder. Oläsliga för mig, vilket kan vara frustrerande, men för någon annan, kanske i en anna tid, värdefulla. Det är väl här fotografiets förgängelse blir så tydlig.
/Gunnar S
Svar från jerrysoderberg 2022-05-31 19:15
Tack för kommentaren Gunnar.
Så klart har du rätt! Men jag kom att tänka på programmen som SVT håller på att producera nu. De har gått ut kväll efter kväll och vill ha bilder tagna av vanliga människor på vanliga företeelser från början av 1970-talet. Bilderna är "trivialbilder" som har en berättelse som skvallrar om hur sverige såg ut då. Det blir förhoppningsvis spännande att se resultatet och hur de läser ihop dessa vardagsbilder.
Själv köpte jag en påse med glasneg från 30-talet. De talar om en spännande värld som en gång fanns. Utan dessa bilder hade jag inte fått se ölandsfärjan, som ligger i Färjestaden, när den var i drift eller en familjebild på en 20-tals-ford i bruksskick.
Ha de gott.
Jerry
Många av oss som är här i bloggen använder den som ett slags dagbok eller klotterplank, för att hålla kontakt med andra fotointressesserade. Det betyder att varje inlägg/ bild inte har syftet att vara ”bra” fotografi. Så har jag uppfattat att du också gör ibland, en privat segelbåt i sig är ju inte i sig särskilt intressant för andra, däremot läser jag dom bloggarna som kul att se vad andra gör och hur andra utnyttjar sitt fotointresse. För övrigt tror jag bra konst/foto ofta har med det vanliga livet att göra, bilder som produceras med baktanken att vinna allmän erkänsla som huvuddrivkraft blir meningslösa för mig.
Svar från jerrysoderberg 2022-06-01 00:22
Tack för kommentaren Björn
Det var ungefär så jag tänkte.
Ha de gott.
Jerry