Bild, fotoverktyg och funderingar.

Filmbaserade fotografi...

Nu är det dags för fotografering med Praktica igen. Orginalbjektivet Pentcon 50/1.8 Auto sitter på den (förr ett skitobjektiv nu tycker de flesta det är ett okej objektiv ex.vis här https://www.pentaxforums.com/userreviews/pentacon-50mm-f1-8-auto-multi-coating.html). En film från Lomography, ser ut som OWRO i emulsionen och är det enligt rykten på nätet, har tagit plats i kameran. Jag har också försökt kalibrera kamerans mätare med andra exponeringsmätare. Batteripänningen är inte den ursprungliga. Spännande att se om resultatet blir detsamma som för 40 år sedan.

Jag beställde ett antal filmer av ett par olika märken i veckan. Det fanns inte så många i affärens lager. Är åtgången så stor?

Det finns många olika svartvita filmer att välja på idag. Kodak gör några. Agfa saluför ett par olika APX-filmer. Ilford har nog flest olika svartvita att välja på. Fomapan gör tre olika, 100 ASA, 200 ASA och 400ASA. Sedan finns Fuji, Rollie, Lomography, Kentmere och flera som jag inte minns. Snart kommer ORWO tillbaka med nya filmer i en egen webbshop. Fanns det så här många tillverkare under filmens storhetstid... Eller är det filmens storhetstid nu? Ja. i alla fall för mig... Nu tog kaffet slut :)

Inlagt 2022-01-29 10:53 | Läst 410 ggr. | Permalink
Min gode vän Peter Gustafsson på Leica Center här i Stockholm berättar att filmförsäljningen har ökat rätt dramatiskt under senare år (räknat från en låg utgångsnivå visserligen). Vidare säger han att den ökningen inte är orsakad av ”de gamla stötarna” utan av ungt folk.
Under hela den tid som förflutit sedan den digitala fotografin passerade sitt tröskelvärde i början av seklet, har det hela tiden varit en god affärsidé att tillverka film – om det inte vore så hade vi inte haft tillgång till sådan.
Svar från jerrysoderberg 2022-01-29 18:40
Tack för kommentaren Peter.
Det är de unga som ska ta över inom filmfoto tycker jag. De har fortfarande möjligheten att använda film. Kul att handlarna kan bekräfta det. Då dör inte analogfoto med oss gubbar. :)
Ha de gott på lördagskvällen.
Jerry