Bild, fotoverktyg och funderingar.

Gammalt

Ibland skriver vi om gamla kameror här. Det händer att vi tar fram orenoverade exemplar för att visa på kvalité eller för vi beundrar formgivning och funktion. En del har svårt att förstå varför man omger sig med gamla saker. Vissa tycker att man ska bejaka det senaste och slänga åldersstigna prylar. Men, jag tycker det är onödigt att slänga bort grejer på grund av ålder. Slit och släng är trist. Sedan väcker en gammal pryl ofta känslor hos människor. De sticker ut.

Man kan bli kallad samlare på grund av att sakerna man använder inte slängs. Denna gamla bil har varit i drift sedan 1950. Ett fordon som aldrig renoverats, bara reparerats. Bilen var innovativ när den kom. Den hade elektrisk choke och halvautomatisk växellåda. Den är av ett utdött märke. De Soto.

På samma sätt är det med en del gamla kameror jag har. De bara går. Att slänga kameror bara för de är gamla, tar bilder på film eller man inte vill hålla på att mäta ljus, ställa avstånd, bländare och exponeringstid är obetänksamt. Jag uppskattar design och mekanisk funktion som går att se.

Att dra fram en filmruta, att ställa skärpan eller att höra skramlet från spegel och slutare är underbart. Samma är det med en gammal sidventilsmotor som startar eller att sitta bakom den stora ratten och instrumentpanelen av plåt på en gammal De Soto.

Ett original är ett original en kopia en kopia.

Inlagt 2021-07-24 09:28 | Läst 690 ggr. | Permalink
Minns när en Edixa var den ouppnåeliga drömmen för en viss skolgrabb...
Svar från jerrysoderberg 2021-07-24 20:11
Tack för kommentaren Per.
Det var säkert många som drömde om den.
Ha det gott.
Jerry
Tänkvärda och sanna ord!
// Conny
Svar från jerrysoderberg 2021-07-24 20:12
Tack för kommentaren Conny.
Roligt att du tyckte den var läsvärd.
Ha det gott.
Jerry
Många gamla saker - bilar och kameror är bara ett par exempel - tilltalar vår smak. Min gissning är att nostalgi har med igenkänning att göra, kanske rentav med trygghet. Och visst kan man säga att det sparar energi och miljö på ett sätt att behålla det gamla, i enstaka fall gör det ju det. I regel är det ju intresserade samlare som använder det gamla. Under dom åren jag jobbade körde jag normalt 5 a 6000 mil per år, jag tror inte en de Soto från 1950 varit ett bra alternativ, varken ur miljö- eller energisynpunkt, eller ur bekvämlighetssynpunkt heller. Likaså tror jag få intresserade fotografer med variation på motiv o genres skulle satsa på äldre kameror och analog teknik. Såklart vet jag att dom finns som vill det, men jag har svårt att tro att det är rimligt alternativ för tidnigsfotografer, sportfotografer, djur- och fågelfotografer och dom flesta amatörfotografer. Inget av det jag sagt ovan är avsett att vara det minsta kritiskt mot något intresse för gammal utrustning och teknik, jag bara tänker att jag har svårt att se att jag och andra generellt borde stanna med gammal teknik så länge ”det går” för att spara energi och miljö. Däremot finns säkert mellanting mellan att köpa ny kamera/ bil/ mobil/ kostym varje gång en ny modell kommer ut eller spara så länge det går. Min bil rullar på bra trots att det är ett halvår sen jag passerade 35 000 mil. Hälsningar Björn
PS Den gamla de Soton ser häftig ut!
Svar från jerrysoderberg 2021-07-24 20:38
Tack för kommentaren Björn.
Jag gillar många gamla grejer. Främst är det design och teknik som tilltalar. Många gamla saker är vackra och fungerar ännu. Att använda dessa i arbetet funkar nog sämre för många. Men att använda dessa på fritiden är kul tycker jag.
Många använder gammal teknik på fritiden. Segelbåtar, gamla tändkulebåtar, gamla bilar, femtiotalsmöbler, traktorer, ångtåg, gamla privatflygplan och annat finns här där jag bor. Teknik och design från förr. Mitt senaste inköp är en liten båt byggd av Ockelbo 1962. Den får en modern motor och ny färg. Troligen går den många år ännu. Vill bara förklara lite.
Ha det så gott i helgen.
Håller med. Dessutom kan gamla prylar och bilar i något skede bli de enda ex som finns bevarade. Häftig bil, minns namnet De Soto från unga år (amerikansk?).
- hawk
Svar från jerrysoderberg 2021-07-25 00:10
Tack för kommentaren Håkan.
De Soto var ett bilmärke i Chrysler koncernen. Den jag har är säkert enda original bilen av den modellen.
Ha det så gott.
Jerry
Och ta gamla hus och gamla städer. Gamla hus kan ha själ nya hus kan sakna. Gamla städer likaså.
Svar från jerrysoderberg 2021-07-25 00:14
Tack för kommentaren Måns.
Ja, gamla hus är ett fint exempel på saker vi nyttjar och ibland renoverar trots att de är gamla.
Ha det gott.
Jerry
Nu kommer jag på en annan De Soto. Ernie i serien om Bud Grace ritade. Ernie hade en De Soto -57 med synnerligen framträdande fenor och otrolig oljetörst.

Motorn hade också den magiska egenskapen att oljan, använd för fritering, gav maten oöverträffad smak och färg. Ernie fick ett jättehögt bud för bilen men kunde inte med att låta kunden ta över den där kassa motorn som drog så mycket olja utan lät sätta in en japansk motor i stället. Kunden blev inte nöjd.
Svar från jerrysoderberg 2021-07-25 09:44
Den minns jag. Har inte tänkt på att det var en De Soto. Det finns en man som renoverat flera De Soto i Norrköping varav en var från tiden runt 1950. De 6-cylindriga motorerna från tidiga 50-talet var inte ekonomiska och kan jämföras med en SUV idag.

Teknik och komfortmässigt har de nog mer gemensamt med prärievagnar än moderna bilar... Designmässigt är de dock mycket vackrare med linjer och olika material. Senare, runt 1957 började rymdindustrin påverka, då blev det mer överdåd och science fiction. Fast det är roligare än dagens bilar som vill liknar varandra.
Måns H 2021-07-25 11:17
Det rullar minst ett par rätt fina De Soto här i Norrköping.

Jag tycker det är lite underligt att det är Sverige och Kuba som håller det amerikanska kulturarvet rullande, men samtidigt lite fint. Detta fast det luktar "bensin" på hela gatan sen vissa åk passerat. Designen med extra allt - storlek, krom, fenor, lack, vita däcksidor - är väl inte direkt sparsmakad men uttrycksfull!
Svar från jerrysoderberg 2021-07-25 13:10
Det var lite "extra allt" en tid. Å det älskar vi 😁❤️👍