Pics-pix

Om bilder, bildverktyg och sånt som görs...

Cebu

Här är några bilder från ett land i Asien. Det är varmt, vackert och soligt. Denna ö heter Cebu och landets huvudstad heter Manilla. Det är ett land som utvecklas i raketfart. Ett fint land. Jag tog bilderna med telefon och en kompaktkamera.

Postat 2020-01-13 18:13 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Nick-On-Off

Jag tycker gamla rörradioapparater är mysiga och har ett mjukare trevligare ljud än nya. Därför har jag ett par såna. Nu står något i vägen för den så jag skriver om den vid ett senare tillfälle.
Framför radion, på löparen har jag placerat en kamera. Den väger bara 440 gram och är av Nikons minsta serie MIJ. Jag köpte den på en second handaffären med en 50/1.8 på. Nu sitter en gammal Nikon E 35/2.5 monterad och ekipaget fungerar bra.
På den tiden då den var ny var invändningarna mot den att den var plastig och lätt. Idag när vi använder mobiler eller plast-systemare så faller nog de argumenten. Jag har använt den och är imponerad av bildkvaliteten med både 35:an och 50:an. Den enda nackdelen är att den behöver 2 SR44-batterier för att funka. Men, blir det batteritorsk så finns 1/90 sekund som backupp.
En fin liten kamera som snart är unik, eller antik... nåja från 1984 i alla fall. Jag tycker gamla kameror är mysiga, också....

Postat 2020-01-12 17:59 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Berätta med bilder

Det finns många här som är bra på att gestalta med bilder. Vars bilder har ett budskap. Som har  svar på frågan:
-Vad vill du säga med bilden?
Olika medlemmar berättar på olika sätt. En del fotograferar ögonblicksbilder i miljöer. Andra skapar miljö, ljus och regisserar bilden. Men, resultatet är ofta väldigt bra.

Fotografer jag tycker är bra på att berätta är Lars Tunbjörk, Sally Mann, Cartier-Bresson, Rune Johnsson, Cindy Sherman, Martin Parr, Pål-Nils, Dorothy Lang, Lennart Nilsson och Mats Burman. De har jobbat med olika projekt och skildrat vad människor gör, beteenden och miljöer på olika sätt. Men det de har gemensamt är att deras bilder berättat en historia. 

Givetvis finns det fler berättande fotografer och det är fint om fler har tips på sådana...... sånna häringa bloggar är väl rätt vanliga...

Postat 2020-01-11 20:56 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

De fotografiska processerna

För länge sedan var fotografi att fånga en bild på film och framkalla den för att i slutänden få en fixerad pappersbild. Det var ett hantverk och en process i många steg. Dessutom gjordes de flesta hemframkallade bilderna i svartvitt. Sedan kom digitalfoto och därmed blev fotografen dataoperatör-administratör. Många processer kunde förvandlas till digitala redskap och mallar för att skapa kopior av de kemiskt framkallade bilderna införlivades i programmen. Det blev enklare att ta en bra bild.
Nu söker sig fler tillbaka till mörkrummet och det gamla sättet att göra bilder. Det är spännande att analogfoto ökar igen och tillverkare av film/kemikalier fortfarande finns. 
Sedan kommer frågan som ofta ställs:
-Spelar det någon roll om bilden gjorts digitalt eller kemiskt?

Ja för mig är det två spännande, olika sätt att skapa. Det enda som liknar varandra är att man trycker på en kameraknapp. Resten är en annan värld, den kemiska vs den digitala... Sedan kan man ju fotografera av negativet med digitalkamera... Då är väl bildprocessen analog-digital...

Sedan är bildinnehållet ett lika viktigt hantverk men, det är en annan blogg. 
Snart är det vårvarmt i källaren då kan jag städa av och kopiera igen...

Postat 2020-01-11 09:49 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Gamle kamerer å linser

Så här i vintermörkret är det kul med lite kamiragötteri.
Konica FC-1 är en bortglömd kamera som är bra. Tillsammans med Hexanon 40/1.8 blir det en bra slit och slängkamera. Den jag har är i ett fantastiskt skick. Faktiskt finare än på bilden. Med den följde den legendariska Hexanon-40:ian. En fototidning påstod att det var ett av de skarpaste objektiven som byggts, när det var nytt. Om det är så eller inte tvistas det säkert om bland de förolämpade.

Nåja, när jag nyligen fick chansen att köpa ett flong nytt Hexanon 40 i kartong gjorde jag det. Priset var  som på 70-talet billigt. Nu är frågan -ska jag använda det eller spara som en investering. Jag har ju ytterligare en till Hex-40..... å dom ä bra. Två är inte för många.....

Postat 2020-01-10 18:34 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa