Pics

Bilder, Gimp, RawTherapee.

Radhus

I början på veckan var jag ute och åkte. Den primära anledningen var ett kamerainköp. På hemvägen for jag runt en del i Småland. Jag hamnade i Kosta och åkte förbi ett fantastiskt fint gammalt radhus. Det fastnade på min Fomapanfilm. 

Väl hemkommen blev jag lite nyfiken på vem som var arkitekten bakom skapelsen. Efter lite googling så kom jag fram till att det var Bruno Mattson verk. Ett vacket verk.

Postat 2020-07-17 19:10 | Läst 230 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

En analogsväng

Efter regn måste båten ösas. När en är ute å far passar det att ta en fotosväng på stan. Där är de inte rädda för virus.

Nya kameran fick bekänna färg. En rulle Fomapan400 rasslade igenom den. Det blev fina negativ. Välexponerade med fin teckning i skuggorna. Den där filmen är bra. Mer lik tri-x än en tri-x, om en säger så.

Kameran är så pass diskret att folk inte reagerar när man kommer nära och exponerar även att motorn gnisslar till lite vid framdragning. Det funkar ganska bra att fokusera trots att det inte finns prismaring eller snittbild. Det finns en rund plupp i sökaren, som på digitalarna. Den ska hjälpa till att få fokus rätt. Men den glömmer en.... I morgon är det sista semesterdagen, tråkigt.

Postat 2020-07-16 19:04 | Läst 230 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Scanner, redigering, film

Nu har den flong nya Nikon F55 gjort tjänst hos mig ett par rullar. Den verkar funka lika bra med Fomapan 200 som med Kodak Tri-x 400. Kameran eller kassetten repar filmen lite så en urblåsning måste nog till. Jag ser också på bilderna att objektivet inte är super, men det funkar. Annars är kameran toppen, lätt och smidig. 

Jag har lyckats att installera programvaran till Plustek OptiFilm 8100-skannern i den bärbara Mac:en. Nu blir det mer plats runt den stationära. Jag kanske t.o.m städar skrivbordet, snart. Både i och utanför datorn. En del försök att installera drivisar till scannern på Raspberry-Super-Linux-Mini-Datorn har hittills misslyckats. Försöken fortsätter.

Att redigera med GIMP går bättre för varje dag. Jag kan grunderna nu (om jag vill) och leker lite med filter samt ett plugg-in som heter G´mic. Där finns massor av möjligheter.

Här kommer en semesterbild fotograferad med Nikon F55 på KODAK Tri-X, framkallad i D-76 1+1 tid 9,5 min, skannad i SilverFast och redigerad i Gimp. En trevlig kedja att utveckla. Tyvärr sparade jag den inte med minsta komprimeringen. Cadillac Eldorado Biarrits 1958

Postat 2020-07-14 09:48 | Läst 232 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

En gammal bild

Jag hittade en gammal bild på en hårddisk. Den tog jag vid Motorns dag i Målilla. Det är 14 år sedan den kom till och kameran jag hade då var min första digitalkamera. Den hette Kodak Easyshare CX7220 Zoom. Sensorn gav 2 megapixlar och formatet var jpg. Efter den har jag haft en del digitalkameror men den var först. På den tiden var jag förundrad över att det blev bra bilder i den utan film. Idag tycker jag att bildkvaliten är ganska dålig. Men, det blev ju bilder i alla fall.

Postat 2020-07-07 10:01 | Läst 237 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Bildredigering i Linux

Mitt sista inlägg om bildredigering. För en månad sedan köpte jag en liten microdator. Den har en variant av Linux som operativsystem. Jag har suttit en del timmar framför den datorn nu, fast jag har bättre datorer att tillgå. Men jag tycker det är roligt att se hur mycket linux-datorn från Raspberry Pi klarar av. Efter uppdatering så funkar den bra.

Om jag öppnar en rawfil från Nikon eller Canons kameror med GIMP så öppnar datorn den i Raw-Therapee för grundredigering. Filen på bilden var 12Mpixel från Canon och det funkar bra. Men, 14-bitarsfiler på 24 mpixel från Nikon går segt. När man sedan stänger Raw-Therapee öppnas bilden i GIMP. Hanteringen blir som med CC+PS. Nu är datorn inte ett underverk av snabbhet och minne så den kan inte bli en bra redigeringsdator. Men, det är kul att se hur redigering kan bli med öppen källkods-program. Resultatet blir lika fint som med Adobes produkter med Raw-Therapee+Gimp på Raspberry-datorn. Det man kan önska är att skärmkalibrering var genomförbar. Numera går inte Macen heller kalibrera. Bäst föredatum är passerat för gränssnittet mellan mjukvaran och kalibratorn. Så Mac är inget hållbart alternativ i längden, den är 5 år. Vill jag kalibrera får jag köpa ny kalibrator.

På mina Mac-datorer får jag mellanspara bilderna som TIFF-filer. Jag har inte hittat hur man kedjar samman programmen där. Mac vill inte heller att man använder program som inte köpts genom deras affär (appstore). Därför får man installera tredjepartsprogram på ett speciellt sätt.

Jag hoppas att jag hinner med att undersöka Liberty-office, Scribus och Inkscape under semesterledigheten. Jag tror de är ganska vassa verktyg för publicering. Idag känns det som Linux är ett hållbart alternativ till Mac/Windows, på en bra dator. Att slippa annonser och inbyggda app-affärer är bra och att de flesta programvarorna är gratis är toppen. Vill man ha en dator att pyssla med ska du använda Linux. Vill du ha en som är färdig köp en med annat operativsystem.

Screenshot taget med GIMP i GIMP. Bild redigerad från rawfilen 12 mp (canon Powershot G15) i Rawtherapee+GIMP. Mobilen tar bättre bilder.

Postat 2020-07-06 13:17 | Läst 269 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 11 Nästa