Bild, fotoverktyg och funderingar.

Leicafotograf.

Jag har haft en mätsökarkamera en tid nu. Det är en Leica CL. Den har en del nackdelar. Det är krångligt att ta bilden då motivet ska vara innanför ramarna i sökaren, om man är van vid att allt som syns i sökaren kommer med. Jag har också svårt att se hur skärpan ska ligga. Det funkar inte så bra med progressiva glasögon. Sedan är det linsskyddet. När jag väl tryckt av så upptäcker jag att linsskyddet sitter på. Det finns alltså några saker att reta sig på.

I en SLR är det lättare att fokusera med progressiva glasögon. De har oftast snittbild eller microprismor som hjälpmedel. Det som syns i sökaren kommer med på bilden och linsskyddet glömmer man inte. Om man gör det blir sökaren svart. Spegelreflexerna är också lättare att ladda filmen i. Det finns en lucka som sitter kvar på kameran då den öppnas, hos de flesta. Minimalt med trixande för att få i filmen. Vissa har till och med Quick load.

Avslutningsvis måste jag säga att den kommer bli använd, som de andra kamerorna jag har. Den är ju en statuspryl.... som min Praktica eller Zenit. Fast de är väl antistatus...

Praktica LTL står sig i alla fall fint mot Leica när det gäller handhavandet.  Den har microprisma i sökaren, indikering för framdragning av filmen, funktion för kontroll av skärpedjup. Detta saknas på Leican. Med en Zeissglugg, typ Flektogon är bilderna också i samma klass.

Jag blir nog inte någon riktig Leica-fundamentalist. Så ingen behöver vara rädd för terror.... :) ...........Fast Leica är trots allt en bra kamera.

Inlagt 2021-05-23 09:36 | Läst 814 ggr. | Permalink
Hej Jerry! Just det där med linslocket känner jag igen! Och över huvud taget tyckte jag att SLR var en befrielse, att man såg det utsnitt som det sen blev. Inte helt fel om det kom med en aning mer.
Hej Jerry!
Jag köpte en fattigmansleica, Fuji XPRO-1 när den kom. Den passade min plånbok bäst. Det blev därefter en XPRO-2 och de var fina kameror. Men, Jag gillar lite längre brännvidder och redan vid 60 mm blev ramen i sökaren för liten för mig. Jag saknade dessutom DSLRs precision i sökaren.
Så, när XT-4 kom så köpte jag den direkt, samma dag, och fick en fotomaskin som passar mig perfekt. Jag hade redan märkt med XPRO-2 att jag alltid använde den elektroniska sökaren i st för den optiska.
Svar från jerrysoderberg 2021-05-23 11:43
Tack för kommentaren Sven.
Jag trivs nog bäst med en analog spegelreflexkamera. Det funkar bäst med glasögon för mig. Men jag kommer att använda Leican också. Jag får prova med enkelslipade glasögon istället.
Fuji gör fina kameror. Jag har inte provat elektronisk sökare. Det kommer nog så småningom.
Ha de gott.
Jerry
Hej! Att fotografera med glasögon ,är ju litet mer pilligt än utan, men jag tycker att det går bra tom. med mätsökarkameror. Jag använder bla .Leica och uppskattar kvalite´n både på kamera och optik. Jag gillar uppskattar mätsökarkameror och mitt sista inköp var en Canon P en klassiker från början av 60-talet, första rullen är på gång. Visst kan det kännas bättre och säkrare att komponera och fokusera med en spegelreflex. men jag gillar utmaningar och att göra det litet svårt för mig för att tänja på den personliga förmågan. lyckas för set mesta men inte alltid, så det blir stundtals omtag med en eller annan lärdom rikare/NE
Svar från jerrysoderberg 2021-05-23 12:36
Tack för kommentaren Nils-Erik.
Jag får tänka som du. Men, det är retligt att missa en bild för linsskyddets skull. Bilderna blir bra, det har den redan visat. Sedan kan jag skjuta upp glasögonen i pannan. Hoppas det funkar med Canon P. Det låter spännande
Ha de gott.
Jerry
Det där med att fota med mätsökare, det är nog mycket en vana också, tror jag! :) Jag började ju med Leica 1959, och tycker jag lärde mig fota på ett visst sätt! Tex. så hade jag bilden klar för mig "inne i huvudet" innan jag lyfta upp kameran till ögat och tryckte av!
Så tycker jag det funkar för mig än i dag! Även på andra liknande kameror, Kiev typ! :)

Sedan när jag fotar med spegelreflex, då sätter jag ofta upp kameran till ögat och tittar på bilden i kameran, det blir som en liten Tv-bild ;) där jag även kan justera litet tills jag e nöjd, och trycker sedan av!

Alltså, jag upplever att jag fotografera på olika sätt i en mätsökarkamera vs SLR-kamera!
Jag komponerar bilden innan skott i en mätsökarkamera, i en SLR-kamera, så komponerar jag mer i sökaren!
/B
Svar från jerrysoderberg 2021-05-23 13:21
Tack för kommentaren Bengt.
Jag har en del att lära om, förstår jag. Får suga i mig av erfarenheterna som finns här. Det får bli lite funderande innan jag tar bilden. Det löser sig säkert, om en är envis. Å de ä ja...
Ha de gott.
Jerry