Bild, fotoverktyg och funderingar.

Om DDR-kamerornas symboler

Det finns en del onödigt vetande om de gamla öst-tyska kameror. En sak jag sett är deras symboler. Produkterna hade en period en hopslagen krumelur som var bokstaven Q och siffran 1, inringat på bild 2. Det stod för högsta kvalitet. Optiska produkter som såldes i västeuropa märktes på detta sätt. Mina Carl Zeiss Jena-objektiv saknar denna märkning då de gjordes för östsidan av Europa. Men på Aus Jena finns det för att marknaden var i väst. Det andra märket på kameran är koncernens logga.

Inlagt 2021-09-22 21:53 | Läst 327 ggr. | Permalink
Objektivet har ett T också. Vet du vad det stod för? Jag har för mig att ett rött T stod för "utvald" eller liknande, en kvalitetsstämpel. Men detta är svart.

Kameran ser ju väldigt fräsch ut!
Svar från jerrysoderberg 2021-09-23 07:06
Tack för kommentaren Måns.
Det jag fått till mig är att det betyder Tessar eller har något med linsernas beläggning att göra. Vet inte vilket.
Ha de gott.
Jerry
Normalt på ett Zeissobjektiv står ett T för antireflexbehandling
/B
Transmissions-Beschichtung tror jag det tidiga begreppet var. Å så tog man den första boktaven, ett T, och satte på de objektiv som va behandlade. Sedan fortsatte Zeiss med det här även när alla andra tillverkare kunde antireflexbehandla sin optik. Men det finns andra som kan det här med T-historien bättre än jag! ;)
/B
syntax 2021-09-23 11:04
Zeiss slutade faktiskt med T-märkningen i mitten av 1950-taler - just därför att alla så dags levererade antireflebehandling. Sedan tog man upp saken igen på 1970-talet som T* i samband med den egna rätt avancerade Multi Coating processen.
Vad jag vet så använder Prima-Qualitet-märkningen på samtliga objektiv från början av 1950-talet till mitten av 1980-talet. Det hade väl ungefär samma innebörd som den lilla ovala lappen med orden "Passed" som japanerna körde med. Även den slutade man med så småningom.
Vad det sedan gäller östsidans användning av Zeissnamnet, så var det bara vissa västländer där man var tvungna att använda beteckningen ”aus Jena” istället för "Carl Zeiss Jena" - det handlade om de länder där väst-Zeiss hade vunnit i domstol (exempelvis USA). Jag påpekade faktiskt för den svenska generalagenten på 1980-talet att något sådant domslut inte finns i Sverige, varvid man fortsättningsvis tog in objektiv märkta "Carl Zeiss Jena" här i landet.
Vad många inte känner till är att samma sak gällde åt andra hållet. När väst-Zeiss skulle exportera till öst fick man märka objektiven som ”Oberkochen-Opton” och ”Te” för exempelvis Tessar.
Nanmfrågorna reglerades mellan de båda Zeiss med en överenskommelse i London 1971 (västsidan stod inför att förlora en namnprocess, och tvingades att kompromissa).

Som Bengan berättar här ovan så står den röda beteckningen ”T” för antieflebehandlingen som Zeiss patenterade den 1 november 1935. Det stod just för Transmissions-Beschichtung eller Transparenz-optik. Zeisspatentet täckte då, år 1935, även Multi Coating (!).
Wolfgang 2021-09-23 10:53
Peter, jag har läst någonstans att det japanska "Passed" betydde att produkten var godkänd för japansk export. Det verkar ju logisk, eftersom ingen kameratillverkare ville ha en lapp som kvalitetssympol utan man graverade in sina tecken istället. Mvh Wolfgang
syntax 2021-09-23 10:59
Jovisst - men begreppet "Godkänd" och begreppet "Prima Qualitet" är ju lite samma sak i sammanhanget.
Så småningom insåg man väl på båda håll att det inte lönar sig att skriva folk sådant på näsan. Håller man hög kvalitet, så kommer det automatiskt fram till kunderna.
Svar från jerrysoderberg 2021-09-23 12:35
Tack för alla kloka kommentarer.
Nu vet jag mer.
Ha de gott.
Jerry