Bild, fotoverktyg och funderingar.

Prova på analogt foto

Analogt foto är billigt att prova. Man kan börja med att köpa en begagnad kamera med objektiv för några hundra kronor och en svartvit Tri-x film för 100:-.

Sedan kan man låta ett fotolabb sköta framkallningen och scanning. Allt detta kostar 3 till 500 kronor och för det får man trettiosex bilder. Priserna skiftar mycket idag så det är lönt att fråga innan man lämnar eller skickar filmen för framkallning.

Tycker man det är dyrt så finns det alternativ. Man kan framkalla svartvit filmen själv. En framkallningsdosa kostar strax över trehundra kronor och med den framkallar man många hundra rullar. Den kan framkalla både 35mm film och 6x6 film. Man behöver också en termometer att mäta vätskornas temperatur med.

Sedan tillkommer framkallare, stoppbad och fix. Kodak D-76 är en framkallare i pulverform (som blandas med vatten) och kostar 100 kronor för en liter som räcker till sex filmer. Det finns storpack som blir mycket billigare. Fixen kostar från 100 kronor litern som blandas till fem liter. Den räcker till omkring femtio filmer. Fixen används flera gånger. Mellan framkallare och fix använder man isättika som stoppbad. Ättikan finns i vanliga mataffärer. Några plastflaskor att ha vätskorna i är bra att ha.

Sedan kan man scanna negativen med en digitalkamera och en läsplatta som ljusbord eller köpa en skanner som kostar från tretusen och uppåt.

Kostnaden för sakerna på bilden. Begagnad kamera med objektiv 450:-, begagnad framkallningsdosa 50:- svartvit film 400TX 100:- Kodak svartvit  framkallare 95:- Kodak svartvit  fix 85:-. Det finns dyrare saker men de funkar fint med dessa och en termometer, balja samt flaskor.

Inlagt 2021-09-26 09:57 | Läst 317 ggr. | Permalink
Så sant som du säger! Men dessutom också roligt och intressant att prova olika kombinationer av film, framkallare, tider, utspädningar mm mm.
Men det skenar lätt iväg (som också du säkert vet...) fler kameror, objektiv etc. Det finns ett bra finskt ordspråk för det är ”nälkä kasvaa syödessä” ungefär ”hungern växer medan man äter”. Men och andra sidan är det ju en dålig hobby om det blir tid och pengar över...

Tommy S.
Svar från jerrysoderberg 2021-09-26 10:47
Tack för kommentaren Tommy.
Kloka ord. Det blir lätt ett begär... Men det är ju rökning också. Många drar i sig cigg till en kostnad av en film om dagen och att lämna filmen till framkallning kostar mindre en än limpa cigg.
Så jag fortsätter, med ett leende, att lägga pengarna på gamla analoga grejer. Hungern växer som sagt...
Ha de gott.
Jerry
Själva grundgrejen med en hobby är att man skall ha roligt. Det har man med dom här grejerna. Hur roligt är det att trycka på en knapp?
Svar från jerrysoderberg 2021-09-26 11:01
Tack för kommentaren Peter.
Helt riktigt. Dessutom spännande och utvecklande. Det är analogfoto.
Ha de gott.
Jerry
Jamen lite analogt då och då är aldrig fel. Det håller på något sätt det fotografiska ”tänket” igång även om kemin numera inskränker sig till filmframkallningen. Dock funderar vi i Uppsala Konstgrafiska verkstad att nån gång i framtiden plocka ihop ett litet mörkrum, som ett extra bonus i verksamheten och komplement till de andra grafiska teknikerna.
(Nästa vecka blir det framkallning av ett par 120-rullar tri-x.)
ha det gott
/Gunnar S
Svar från jerrysoderberg 2021-09-27 14:57
Tack för kommentaren Gunnar.
Idag har man möjligheten att välja färg eller svartvitt, mörkrum eller dator med analog film. Det är bra.
Ha det gott
Jerry