Bild, fotoverktyg och funderingar.

Sämsta var riktigt bra...

I min ungdom var Praktica och Jenatillverkade objektiv skräp i mångas ögon. Men, idag finns många som vittnar om motsatsen. De där människorna som påstod att de var dåliga lyckades påverka mig när jag var ung. Jag bytte min Praktica mot en Canon AV-1 vilket var dumt. Jag har återköpt kameror av detta märke som vuxen. Nu äger jag dessutom objektiv från östtyska Carl Zeiss, Pentacon och Meyer-Görlitz. Det finns enkla/dåliga objektiv och de som är toppen av dessa märken. Så är det med alla andra tillverkares objektiv också.

Idag kom ett objektiv jag saknat med posten. Det satt på en Praktica Super TL. Namnet är Aus Jena T och brännvidden är 50 mm. T står för Tessar. Jag har ett äldre Tessarobjektiv på en annan kamera, en Wirgin Edixa. Det är mycket bra.

Jag får använda den "nya kameran", som verkligen är i toppskick, och det nya objektivet ett tag. Jag återkommer med mina funderingar och erfarenheter om det.

Inlagt 2021-08-25 20:13 | Läst 614 ggr. | Permalink
Så var det! Väst dissade totalt allt som kom från fel sida av järnridån (utom möjligen rysk vodka och litteratur). Jag gick också på det.

Men har nu återupptäckt att det fanns bra grejer. Har en östtysk hopfällbar Zeiss Ikon Ercona med Tessarobjektiv, mellanformat 6x9 i fickformat. Jag använde den på fullt allvar innan det digitala tog över, bra bildkvalitet.

http://camera-wiki.org/wiki/Ercona

Och ett par Meyer Optik Görlitz. Och objektivet som just nu sitter oftast på kameran, Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f2,8, mitt ex från 1976. Det var bättre än allt som tillverkades i Väst och tecknar rakt, fortfarande unikt för en så bred vidvinkel.
Svar från jerrysoderberg 2021-08-25 22:22
Tack för kommentaren Måns.
Troligen hade de som dissade objektiven inte provat dem... Men, nu har de fått upprättelse på många testsidor.
Ha det gott.
Jerry
Måns har redan sagt det, det Kalla kriget fans även i kameraindustrin!
Bokstaven T kan även stå för T-Belag, antireflexbehandling i vissa fall.
Hur som helst, intressanta saker!
/B
Svar från jerrysoderberg 2021-08-26 06:51
Tack för kommentaren Bengt.
Du väcker min nyfikenhet. Hur ser jag att det är en Tessar? Objektivet har en närgräns på 0.35m det har 5 bländarlameller och det lilla runda märket med ett streck under och en pil.
Har något av detta betydelse?
Ha de gott.
Jerry
Benganbus 2021-08-26 09:09
Om det är ett objektiv på 2,8/50 mm, så är det ett Tessar med mycket stor sannolikhet! Mvh Bengan
Svar från jerrysoderberg 2021-08-26 09:15
Hittade objektivet här.
http://www.praktica-collector.de/Jena_T_2.8_50.htm
Så det är troligen en Tessar.
Jerry
Oj, Praktica Super TL, fantastiskt, detta är nostalgi!
Den första kameran jag köpte (1969, kanske) var just en kromad Praktica Super TL. Jag vill minnas att den under de första åren bara fanns i kromat utförande.
Den var i ett kit med ett 30 mm vidvinkelobjektiv, ett 50 mm normalobjektiv, ett 135 mm teleobjektiv och en enkel väska för alltihop. Den köptes på Jensenfoto på Lilla Fiskaregatan i Lund, den var billig och var mycket kamera för pengarna.
Kamerahuset med monterat 135-objektiv förolyckades tyvärr efter några år - jag glömde dem kvar på biltaket när jag körde iväg och i en kurva trillade de i asfalten i 80 km/h och studsade runt minst 25 varv innan de kom till ro; kamerahuset löstes upp i sina beståndsdelar medan teleobjektivet bara fick en stor buckla i motljusskyddet. Bucklan rätades ut med hjälp av en polygriptång och ett stort skruvstäd, därefter köpte en av mina kompisar objektivet. Den gav fortsatt ganska skarpa bilder även efter den vådliga vurpan, ett otroligt rejält objektiv - godstjockleken på motljusskyddet var flera millimeter.
Jag blev aldrig riktigt nöjd med de mjuka bilderna ur Prakticasystemet.
När jag fått jobb 1975 köpte jag en svart Nikkormat El med 35/2 och 85/1.8-objektiv för de första löningarna, sedan dess har jag varit fast i Nikonträsket.
Svar från jerrysoderberg 2021-08-26 07:19
Tack för kommentaren Bo.
Vi gillar olika och alla system har sina problem. Leica t.ex har ett bökigt sätt att ladda filmen. Men, de tar bra bilder. Konica är ett annat bra system som är väldigt underskattat. Det viktigaste är att man blir nöjd med bilderna.
Jag vet inte vilka objektiv du hade till din Praktica. De billigaste var Meyer-Görlitz 30mm och 50mm. Jag har ett par av deras 50mm. De objektiven är mjuka på öppen bländare men blir bättre på bländare 8. Jag har inte provat deras 30mm men ska det om jag hittar ett bra ex. Pentacon-märket som är ett annat vanligt objektiv till Praktica gjorde en riktigt bra 50mm f=1.8 som kitobjektiv på 70-80-talet. Deras 29mm/2.8 är lite mjukare fullt öppen. Min erfarenhet är att de Praktica som kom med Carl Zeiss objektiv är ruggigt bra. De håller samma klass som de bästa från de stora. Jag har några olika 35 till 40mm objektiv av olika märken och håller Carl Zeiss Flektogon, Canon 35/2 konkav och Leica 40/1.8 som de bästa jag har. Sedan är Konica 40/1.8 och Nikkor 35/2 nästan lika bra. Dessa objektiv har bra kontrast och skärpa. Min erfarenhet är att de flesta objektiv från märkestillverkarna är bra. Vid bländare 8 är det svårt att se skillnad. Möjligen kan kontrasten skilja.
Ha de gott.
Jerry
Jag blev också lika påverkad då och sålde min Praktica super TL och köpte en Nikon F3, men den blev jag mycket nöjd med. Mycket nöje med Dina Prakticor och Zeiss-objektiven är ju mycket bra! Mvh Wolfgang
Svar från jerrysoderberg 2021-08-26 07:23
Tack för kommentaren Wolfgang.
Nikon F3 är en fin kamera, bara objektivet är bra. Den tar fina bilder.
Ha de gott.
Jerry
Fin "familjebild". Min första kontakt med systemkameror var en lånad Praktica (som hade kommit i utbyte i den lokala fotoaffären) på tidigt 80-tal. Det stör mig ännu i denna dag att jag inte vet vilken modell det handlade om. Jag skulle utan vidare köpa en likadan nu om jag bara visste. Det finns ju faktiskt många olika prakticakameror och jag har försökt klura ut det med hälp av året som var -81 och det jag minns av kameran, men ännu finns det en handfull alternativ kvar.

Tommy S.
Svar från jerrysoderberg 2021-08-26 13:55
Tack för kommentaren Tommy
Jag har hittat en sida med information. Där kan man fördriva allt för lång stund.
http://www.praktica-collector.de/
Titta lite där så kanske du hittar din modell.
Ha de gott.
Jerry
Jerry! Om du skall ha en fin optik till Praktika, då är det här ett tips! Ganska okänd optik!
Tyvärr har samlare hittat till den här optiken, och andra har tyvärr sett sett att den e bra, mycket bra! :) Men det e bra att ha kunskap om att optiken finns, för man vet aldrig! :)
Bengan
https://radojuva.com/en/2018/06/mc-carl-zeiss-jena-prakticar-1-4-50mm/
Svar från jerrysoderberg 2021-08-26 16:53
Tack för länken Bengt.
Det var värdefull info. Jag ska hålla utkik efter en sån. Det är alltid roligt att testa sånt som man inte provat tidigare.
Ha det gott.
Jerry