Bild, fotoverktyg och funderingar.

Tomma tunnor osv.

Ibland ställer jag mig frågan varför jag skriver här. Jag gjorde ett försök för några år sedan och fick en del negativt från vres som tyckte "att jag inte skulle tro jag är något", då slutade jag. Men, jag skriver för de som ville läsa mina inlägg och de som bad mig komma tillbaka. Ett sätt att undgå mina bloggar är att inte läsa dessa. 

Nu till det egentliga ämnet

Jag städade lite i framkallningsskåpet. Under åren har jag fått lite olika dosor att framkalla film i. Vätskeåtgången för en film  är olika. Två äldre rymmer 4 dl och den nyare rymmer 3 dl per film. Jag funderar på om anledningen är att tillverkarna tycker olika om hur mycket vätska som behövs för att framkalla en film. Jag får testa om resultatet blir annorlunda med mer framkallare i burken. Det går kanske att korta tiden med mer framkallare i burken.

Jag framkallade en film i förrgår och det blir en till idag. Då blir det att testa en av de gamla dosorna. Det blir spännande att se om den håller tätt... Håller sig vädret så ska jag ta en rulle i morgon också. Det sitter en Fomapan400 i Nikon FM. 

Här kommer en bild från senate rullen tagen med Konica TC

Inlagt 2022-01-08 14:51 | Läst 366 ggr. | Permalink
Att det skiljer beror kanske på att de är olika breda och att det därför kan skilja lite grand i mängd för att täcka överkanten på filmspolarna. Under mina nästan 50 år med filmframkallning har jag dock lärt mig att alltid ta lite mera än vad som rekommenderas i dosorna. En del framkallare skummar nämligen mer än andra och då lägger sig luftbubblor vid ytan som kan hamna nedanför filmkanten och orsaka fläckar/ringar på negativen. Dessutom brukar jag aldrig framkalla mer än två 135-filmer eller en 120-film åt gången. Luftbubblorna tenderar att fastna när dom vandrar uppåt efter agiteringen och då är det inte säkert att dunka dosan ett par gånger i underlaget hjälper för att få upp dom till ytan. En kille som var med i fotoklubben ett tag körde en märklig agiteringsteknik med försigtiga rörelser som inte skulle orsaka luftbubblor. Jag provade det men lyckades aldrig få rätsida på det ändå. Men han var specialist på detta och oerhört duktig.
Svar från jerrysoderberg 2022-01-08 17:24
Tack för kommentaren Nils.
Jag brukar också ta lite mer än de rekommenderar på burken. Det får bli att testa lite "slow-motion" agitering nästa gång. Snart kan jag syssla lite mer med foto då jag slutar jobba i mars. Det ser jag fram emot.
Ha en trevlig lörda-kväll.
Jerry
Jag tycker det är trevligt att du skriver här! :)
/B
Svar från jerrysoderberg 2022-01-08 19:34
Tack för det Bengt.
Du gör mig glad. Nu tar vi nya tag med kamrer och bilder.
Ha det så gott.
Jerry
syntax 2022-01-08 23:07
Håller med Bengan! Det är sannerligen inga fel på dina bloggar.
Svar från jerrysoderberg 2022-01-09 00:32
Tack Peter det värmer i vinterkylan.
Ha det gott.
Jerry
Fint ljus på husgaveln.
Svar från jerrysoderberg 2022-01-09 12:09
Tack för kommentaren Torbjörn.
Släpljuset är fint, men jag hade en exponering där jag fokuserat bättre, tog fel. :)
Ha de gott.
Jerry