Bild, fotoverktyg och funderingar.

Utveckla foto

Hur blir jag en bättre fotograf? Frågar du fotoskolan säger de utbildning. Frågar du fotohandlaren säger den nya fotoprylar.  Frågar du mig säger jag -vet inte.

Jag har hört att jag blir en bättre fotograf av att ta mycket kort. Det är nog sant om jag hittar felen jag gör.  Jag måste ha någon form av måttstock.

I fotoklubben bestod en bra bild av fin skärpa, skärpepunkt, förgrund-bakgrund, fina färger, tredjedelsregeln och punctum. Det var något att hålla sig till och det går kanske utveckla en del av fotografin med den måttstocken.

Jag brukar ibland fråga sig "-vad vill jag säga med bilden" eller -hur berör den mig" för att utveckla en annan del av min fotografi.  Fogar jag ihop sättet som fanns i fotoklubben med mitt blir det ett annat mätverktyg. Detta kan kanske utveckla mig till en bättre fotograf, om jag tar mycket kort.

-bry sig?  ;)

Inlagt 2022-01-19 07:37 | Läst 371 ggr. | Permalink
Hej
Ett resonemang jag håller med om. Att förstå och vara trygg i hur man använder sina verktyg. Och ha skärpa, skärpedjup med mera i ryggmärgen är nog bra. Att övning ger färdighet kan inte nog upprepas, det är därför processfotot har sin givna roll i vardagen. Som för övrigt gärna kan bedrivas med digital utrustning däri inräknat mobiltelefonen.
Men sen kommer den där frågan, vad vill man berätta, vad vill man säga bör kanske göras med andra instrument. Att läsa skönlitterärt, att hänga med i samhällsdebatten och sånt.
När man publicerar sin bild om det nu är att visa den för sina vänner eller lägga ut den till allmän beskådan så innebär det alltid att bilden blir kommunikation, en bit i ett samtal. Ibland en utgångspunkt, ibland en kommentar.
Din bild här ovan växer, från att vara lågmält enkel öppnar den sig till en berättelse. Hade jag fortfarande arbetat hade jag gärna lånat den till en bildanalysövning.
Ha det gott!
Gunnar S
Svar från jerrysoderberg 2022-01-19 21:04
Tack för kommentaren Gunnar.
Det är en bra tanke att låta skönlitteratur påverka bilderna. Den var ny.
Ha det gott.
Jerry
En väldigt bra fråga. Jag håller helt med dig i att det handlar om den gamla ”10000-timmar” regeln. Öva ögonen att se bilder, ta bilder och utvärdera resultatet, och gör om samma sak igen och igen så länge det känns utmanande.

Men jag vill slänga in en till tanke, för vem tar du bilderna? Jag fotograferar för mig själv, känner jag att det jag såg och min vision stämmer överens med hur den slutliga bilden blev tycker jag att jag lyckats, om inte vet jag vad jag måste öva mer på. Fotograferar du för ”likes” på Instagram är det enklare, håll koll på trenden av hjärtan i relation till antalet visningar. Eller kanske ännu hellre, återspeglar kommentarerna din avsikt med bilden? Dvs ser andra samma sak som du? Vilket däremot kan betyda att bilden är enkel och kräver liten insats av betraktaren.

Men det är lätt att falla för fotohandlarens måttstock, det kräver minst insats från min sida.
Svar från jerrysoderberg 2022-01-19 21:07
Tack för kommentaren Conny.
Det är samma med mig. Jag gör bilderna för mitt eget nöje. Jag tycker det är jobbigt att göra bilder för andra.
Ha det gott.
Jerry