Bild, fotoverktyg och funderingar.

Varför fotografera?

Jag träffade en gammal bekant idag då jag väntade på min vän som tog sin spruta. En kvinna som sedan 1973 dokumenterat sin vardag. Hon använder kameran som dagbok och har gjort det sedan då. Hon dokumenterar sin vardag, var dag.Vi pratade lite om fotografi, hur vi visade våra bilder och vilka bilder vi visar andra. Hon visar sina bilder mest för vänner och bekanta och har kassar med analoga bilder (nu är det digitalt som gäller). Jag påpekade att hon kanske skulle titta igenom dessa efter en"röd tråd", kanske göra en skrap-book eller något annat. Hennes material är enormt och min övertygelse är att det är en skatt. Efter så många bilder är hon säkert en bra fotograf.

Sedan funderade jag på alla som kan det där med fotografi och hur det ska göras. Hur ställer de sig när en person med hennes erfarenhet kommer på tal. Hur hade ni agerat??  Jag glömde tala om att hon läste foto i grundskolan och gymnasiet.

När jag träffar en person som fotograferat för det egna nöjet varje dag under många år blir jag ödmjuk och tänker varför fotograferar jag....

Inlagt 2021-04-21 19:44 | Läst 485 ggr. | Permalink
Hej. Ja det är egentligen rätt fantastiskt att det gömmer sig så mycket bilder ute i landets alla skåp och lådor. Och det är nog en vettig uppmaning att få fotograferna att sålla ut lite mer sammanhållna berättelser ur sina bildskatter.
Sen tänker jag lite runt din andra fundering, om en fotograf som har tagit så många bilder är en bra fotograf. Och nog måste erfarenheten och rutinen satt sina spår. Och har fotografen dessutom låtit sig inspireras eller på verkats av annat fotografi så borde nog något ha hänt.
Jag har ägnat lite tid det senaste året för att vaska fram bilder ur privatsamlingar, många gamla bekantas fotoalbum och negativfickor för att hitta bilder till ett bokprojekt om musikrörelsen i början på sjuttiotalet. Och det är inte lätt att hitta bilder som håller måttet om man så säger.
Ha det gott
/Gunnar S
Svar från jerrysoderberg 2021-04-22 10:54
Tack för kommentaren Gunnar.
Det kanske är så att bilderna över lag inte är bra hos privatpersoner. Jag har aldrig varit i kontakt med andras album/negativ. Det var bara en tanke då hon hade en del utbildning inom foto ändå. Nåväl, idag är det sprutans dag. Hoppas det inte är lika lång tid som igår, då tog det över 1 timme för vännen att få injektionen.
Ha de gott.
Jerry