Bild, fotoverktyg och funderingar.

Zeiss eller nått

Jag köpte en Zeiss Ikon Voigtländer  Vitessa 500 AE från slutet av sextiotalet för några månader sedan. Den kostade en hundring. Det kan jag betala för det långa namnet. Finns det kameror idag med ett sånt långt vackert namn att suuuga på. Som en pastill...

Nåväl. Jag tänke nog inte använda den för det krävs två märkliga batterier för att få igång den. De skulle tillsammans ge en spänning på ungefär2,8 volt. Jag putsade upp kontaktytorna och och testade med att hålla ett litet batteri mot dessa. Kameran funkade. Ett CR2354-batteri inköptes och några brickor placerades i det andra batterifacket för att skapa en krets. Kameran exponerar olika vid olika ljus och då jag rör på bländaren. Det finns alltså en chans att den funkar. Denna manick måste också få en film i sig och provas. Det  kan ju hända att den är jättebra, objektivet är ett Color Lanthar 42mm/2.8. 

Inlagt 2021-11-24 14:28 | Läst 460 ggr. | Permalink
Ja, det är ett vackert namn, speciellt om man uttalar "Zeiss Voigtländer" rätt på tyska, vilket Du kanske gör:: " Tsaiss Fåktländer". :-)
Mvh Wolfgang
Svar från jerrysoderberg 2021-11-24 21:57
Tack för kommentaren Wolfgang.
Jag kan inte tyska men har funderat på att lära mig. Kanske ett bra pensionärsprojekt för mig.
Ha det gott.
Jerry
Hej. Många är de där kamerorna som dök upp och försvann lika snabbt, som en Borgward Isabella, ”hon dansade en sommar” kallades väl den bilmodellen. Inte nog med att det är apparater som nog i dag ofta är lite svajiga i funktionen är de dessutom spännande prov på industridesign. Som den här formen som ligger i linje med Instamatic men med ett objektiv som verkar flirta med den dedikerade amatörfotografen. Hur gammal är en sån här Zeiss?
/Gunnar S
Svar från jerrysoderberg 2021-11-24 21:54
Tack för kommentaren Gunnar.
Denna modell gjordes mellan 1966 och 1970 enligt Wikipedia. Den hade tidsautomatik, inställbar bländare, avstånd, isoväljare, exponeringskompensation i tre steg och 1/500 del exponering om batteriet tar slut.
Sedan ser den ut att gå i 250 knutar. Lite Porsche-stuk, tycker jag. Den fanns i jakaranda också. Funkar den är det kul🙂.
Ha det gott.
Jerry
För mig är Voigtländer ett eget kameramärke, men jag har googlat och sett att Zeiss köpte upp dom senare. Kommer ihåg en Voigtländer som hette Bessa, var det den som hade en hög knapp som man tryckte ner för att mata fram bilden? Hälsningar/ Björn
Wolfgang 2021-11-24 23:52
Björn, Voigtländer byggde kameror i Braunschweig och företaget köptes av Zeiss. Numera finns bara namnet kvar som ägs av japanska Cosina som tillverkar mycket bra objektiv med bl a Leicafattning. Många gamla Voigtländerkameror hade olika namn, bl a Bessa. Men den med den höga knappen hette Vitessa. Mvh Wolfgang
Khalad 2021-11-25 00:09
Tack Wolfgang!