Här kan du följa med mig i mina tankar innan, under och efter fototillfället...

Nu kan även jag berätta en historia om lavskrikan.

( Taget med Nikon D4s + 200-500mm )

Jag har hört många fina historier om möten med lavskrikan. Hur social och nyfiken denna vackra fågel är. Mitt första möte var i början av hösten. En regnig dag men jag var ändå i extas. Helgen som var spenderade jag och min sambo i Särna, även denna gång stod lavskrikan på önskelistan. Kamerautrustning, matsäck och lite mat till lavskrikorna packades och vi gav oss iväg mot Fulufjället. Min mamma och hennes sambo följde också med. Särna täcktes av dimma men vi möttes av sol när vi väl var framme vid Fulufjällets nationalpark. Strax efter att vi börjat gå ser jag en lavskrika och mammas sambo sträcker ut sin hand med lite mat som snabbt fångar fågelns uppmärksamhet. Vi går in en bit efter leden till en fin grillplats. Packar upp och inom kort har vi två lavskrikor som sedan umgås med oss tills vi packar ihop för dagen.

( Nikon D7100 + 35mm )

Det kanske ser enkelt ut på bilderna men det var definitivt allt annat än enkelt. Det är exempelvis smart att ladda batterierna till kameran innan. Tur att min sambo delar intresset och hade sin kamera med laddade batterier och lät mig låna den ett par gånger så att jag kunde få med mig några bilder hem. Historierna jag hört om människors möte med denna varelse stämde verkligen och detta borde ha gjort allt lätt som en plätt gällande fotandet. Fåglar är ju levande varelser trots allt, vilket innebär en hel del rörlighet. Snön som hade lagt sig på marken och träden var både positivt och negativ då det kan gynna en bild likväl som det kan förstöra en bild. Det naturliga ljuset ändrades från bild till bild. Konstant kontrollering av inställningar var ett måste i kombination av att flytta på sig ett par centimeter. Kylan gjorde sig även påmind och fota med handskklädda händer är inget jag föredrar.

Magiskt var det. Något annat kan jag inte påstå. Både att se glädjen i mitt sällskaps ögon när lavskrikorna dök upp och min egen lycka. Jag vet att jag inte är ensam om denna upplevelse. Att ha en lavskrika i min hand men det hindrade mig inte från att känna mig ödmjuk, lycklig och tacksam.

( Min sambo Björn fotad med en Nikon D4s + Sigmaobjektiv )

Jag och min sambo gjorde ett besök även under söndagen och träffade samma par, eller jag antar att det var samma par. De lät som R2D2 när jag hörde dem kommunicera med varandra. Jag förundrades över deras skicklighet att hålla balansen i min hand utan att skada mig. Kanske ska tillägga att jag kom ihåg att ladda batterierna till kameran denna gång. Solen visade sig inte utan det var rätt så grått , ännu kyligare och det gjorde det ännu svårare att få till bilder. Dock lyckades jag fota en del med mitt 35mm (till crop-sensor) vilket kändes rätt lyxigt då jag annars under ett år mest fotat med mitt 200-500mm.

( Fotade med min Nikon D7100 + 35mm samtidigt fågeln satt i min hand)

Helgen bjöd även på en magiskt solnedgång över Nipfjället, en tretåig hackspett och våfflor med hjorttronsylt.

(Taget med Nikon D4s + 200-500mm. Satte inte skärpan på hackspettens knopp men jag är glad att jag kunde dokumentera mötet)

( Stannade till och fotade när vi var på g ner)

Denna bild får avsluta inlägget. Jag frös som en tok och ville mest sätta mig i bilen igen men tänkte, denna bild måste tas trots frusna fingrar.

Inlagt 2017-11-21 20:01 | Läst 1269 ggr. | Permalink
Härlig läsning och fina bilder. Så roligt att ni lyckades denna gång :)
Mvh/Thomas
Svar från Retrocolor 2017-11-23 10:16
Tack Thomas! Det var inte så pjåkigt att få träffa dem i regn heller men klart de är lite piggare och socialare när vädret är trevligt precis som en själv ;)
Fantastiska bilder du fick. Har varit dit några gånger men inte alls fått några bilder i den här klassen. Gillar den tredje där den sitter på den uppstickande grenen. Kul också den på Björn. Så fint att den tittar upp på Björn och verkar vilja säga något. Att sedan också ha turen att se den tretåiga var inte dåligt. Bara att säga Grattis till fina bilder.
Sten
Svar från Retrocolor 2017-11-23 10:18
Blir alldeles varm i själen, tack för dina fina ord. Jag gillar också bilden på lavrskrikan & Björn. Just då hade han ingen mat i handen heller. Det är klart värdefullt att få ha fångat känslan i deras möte.

Önskar dig en trevlig dag / Maria
Hej Maria - du er en "heldig kartoffel" eller en meget dygtig fotograf. Det er nok det sidste der er det rigtige :-)
Herlig beretning og nogle meget flotte billeder - alle sammen.
Med mange venlige hilsener fra Erik/DK.
Svar från Retrocolor 2017-11-23 10:20
Hej Erik! Tusen tack, det värmer. Det blev en riktigt bra helg och jag är tacksam över de bilder jag hann ta trots att jag glömt ladda batterier och att det var lite kyligare än vad vi har i Köping.
Jag hoppas att alla får chansen under sin livstid att möta dessa lavskrikor.
Ha en bra dag/ Maria
Mycket vacker och trevlig upplevelse med levande varelser i närkontakt.
Svar från Retrocolor 2017-11-23 10:21
Det var en otrolig upplevelse. Även om jag sett en hel del bilder & filmer med människor som matar lavskrikor så kunde jag ändå inte riktigt greppa hur fantastiskt mötet skulle bli. Vi hade nog kunnat stanna där i flera dagar om inte vuxenlivet hade ropat på oss.
Vänligen
Maria
Jisses vad fint! Vilka vackra bilder.. Lavskrikorna verkar hur mysiga som helst! Dom har jag kvar på min 'att se' lista..
Hälsn!
Svar från Retrocolor 2017-11-23 10:22
Tacka så hjärtligt! Jag hoppas verkligen att du får möta lavskrikor, det är ett möte jag kommer bära med mig så länge mitt minne tillåter.

Vänligen

Maria