Skåne-alperna naturligtvis

Litet naturligt från vår närmaste omgivning i Linnekullatrakten.

Vinterns intåg och självbilder.

Peter har i dag lagt upp ett magnifikt självporträtt i sin blogg, http://www.fotosidan.se/blogs/mirrors/selfies-3.htm Jag känner Peter ganska väl och jag gissar att detta är hans sätt att hantera vintern vi fått ;-). Han brukar inte jubla över snö precis och jag delar inställningen, så jag blev inspirerad till ett blogginlägg jag också.

Vinter ja. Som sagt, den har anlänt till Skåne-alperna. För någon vecka sedan såg det ut så här:

Ja ja, en aning förskönat kanske. Numera dras vi med det här -och det är INTE förskönat:

Fåglarna sitter och letar efter ljuset i mörkret

och konstaterar att det hjälper inte att vända ryggen till.

Det kunde jag också konstatera när snön fyllt balkongen, först med det "vanliga" snöfallet och sedan med ett rejält snöras från taket.

Nicke som vägrat gå ut sedan snöandet började kom med på balkongen för att inspektera röjningen. Viss avsmak kan ses i minspelet och kroppshållningen.

Amba kom också ut. Hon gillar snön bättre än Nicke och husse, men lyckades inte övertyga varken honom eller mig...

Vad husse tycker skall inte redovisas här, på grund av brandfaran och risk för giftiga gaser. Men jag kom att tänka på Bernt Carlzons fina självporträtt http://www.fotosidan.se/blogs/carlzon%20/index.htm och tog fram kameran.  Carlzons nivå når jag aldrig, särskilt inte med dessa trevande inledningsförsök. Det där med spegel var ingen höjdare, men känslan kanske kan spåras? Så här, efter LR med diverse pålägg?

För att få fram bättre närkontakt höll jag upp kameran framför mig, och tänkte intensivt på snöfall och snöskottning och lade till min värsta survresmin medan jag tryckte av, sedan LR och ett par filter:

När jag skottat, duschat och rakat mig tänkte jag att jag skulle fixa till ett självporträtt som var raka motsatsen. Jag höll upp kameran, tänkte på det goda kaffe med en bit Geisha som väntade, ytterligare en tanke på min fina fru och våra husdjur Amba och Nicke, bredde på med en riktigt insmickrande min och tryckte av. Sedan en vända i LR med Glamour Glow och litet sånt:

Åh milda makter vilket fånsmil, står inte ut med att titta... det får bli en avslutande bild på en stilig herre som tittade ut över landskapet och snabbt konstaterade att "Nä husse, nu går vi in!"

Vi hörs!

Postat 2014-01-25 20:20 | Läst 1356 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Världsförbättring medelst filtrering.

Just nu är den verkliga världen här i Skåne-alperna ingenting att hurra för. Regn, regn, regn och mörker påspätt med ännu mer mörker skulle man kunna sammanfatta det. Tofflorna fastnade i den sörja som vanligen är gräsmatta när jag fyllde på frö åt fåglarna i eftermiddags. Inte direkt inspirerande för fotoverksamhet precis. Då är det läge att plocka fram Lightroom med diverse filter och plugin!

I fjol hade vi betydligt mer vinterväder här, med snö och kyla. Jag passade på att fylla på lagret med konstfoto, alltså sådana där konstiga bilder som ingen annan fattar vad man ska spara på sånt mög för. Liknar ju ingenting. Dom är perfekta att sitta och leka med i sådant här väder!

Jag börjar med en bild ”rakt ur kameran”, tagen med snötäcket i Hästahagen som motiv. Automatisk vitbalans och ingen exponeringskompensation för snön så det blir både blått och mörkt. Så här ser det ut:

En skuggad liten kulle med mer belyst snöyta bakom, en reflex i oskärpa ger en cirkel och en himla massa mer skarpa snöglitterreflexer från solskenet ger gott om arbete med fläckborttagningsverktyget i Lightroom. Skulle kunna undvikas genom att plåta en mulen dag, men då blir bilden helt ointressant. Inga skuggor => kan lika gärna plåta ett vitt papper inomhus. Bort med alla (nåja…) prickar men behåll cirkeln, den kan med litet fantasi plus radiella filtret i Lightroom med stort ludd bli till en disig sol. En tur i Color Efex Pro och lämpligt filter där och vi har ett vinterlandskap en kall vintereftermiddag:

Tycker man att det blir för kallt kan man när man ändå är i Color Efex Pro prova filtret Old Photo och sedan lägga på Gamour Glow, så hamnar man med samma bild i stället i öknen en varm dag:

Nästa bild kan nästan användas för vinterlandskapseffekt på en gång efter prickretusch och kanske litet uppljusning:

Kör man den i Color Efex Pro med High Key och beskär blir den så här. Arktiskt landskap? Vatten?

Vatten var på förslag! Med Color Efex Pro och filtret Bleach bypass blir det plötsligt ett stormigt hav, och jag som inte gillar vresigt vatten kände riktigt hur jag sögs ned när resultatet dök upp på skärmen ;-)

Och jag vill verkligen inte drunkna, så jag bytte snabbt till filtret Old photo och lät havet bli till sand. Aah, varmt och skönt i stället för kallt och hotfullt!

I går såg det ut så här när Amba och jag gick upp i Hästahagen. Typisk skånsk vinter, rått, grått, vått, mörkt, blött och skitigt:

Jag körde Glamour glow-filtret på bilden. Tänk om man kunde köra de där Lightroom- och Photoshopfiltren på verkligheten också…

 

Vi hörs!

Postat 2014-01-11 19:09 | Läst 1850 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera