Skåne-alperna naturligtvis

Litet naturligt från vår närmaste omgivning i Linnekullatrakten.

En general i fågelvärlden och AI-behandlade glada-bilder

Hos svartvit flugsnappare är det ju så att de vita fläckarna i pannan fungerar som "gradbeteckningar" i det sociala flugsnapparlivet. Ju större fläckar desto högre rang och social ställning. Professor emeritus Staffan Ulfstrand berättar i en bok om ett projekt hans studenter genomförde, de studerade svartvita flugsnappare i en björkdunge med ganska många holkar, de flesta bebodda av flugsnappare. Det fanns hanar med hela skalan av storlek på pannfläckarna, studenterna fångade en med nästan obefintliga fläckar och målade dit ett par blaffor med tippex. Den stackaren som plötsligt blivit befordrad åtskilliga grader hade sedan ett hårt liv med att freda sig mot andra storfläckade herrar med äkta gradbeteckningar, som ville kolla om den där lille typen kunde stå för upphöjelsen. Litet synd om stackaren... men tippexen försvann antagligen ganska fort, får man hoppas.

I år har vi som vanligt flera holkar bebodda av svartvita flugsnappare. En av dem poserade stiligt på en pinne nedanför balkongen i förrgår, och jag hade kameran redo. Han måste vara minst general, hans pannfläckar är så stora att de växt samman till ett brett streck. Han såg tämligen självsäker när han satt lugnt på pinnen och spanade efter insekter och kanske konkurrenter medan jag lät kameran jobba. En lång serie blev det, några kommer här:

Han ser barsk ut!

Han höll noga koll på läget.

En mycket stilig herre, får man säga! Som synes spanade han in mig också men blev nog inte så imponerad, för han satt kvar en stund till.

Så var det dags för litet AI. Mitt fotograferande inskränker sig för det mesta till fönster- och balkongfoto, ryggen tillåter inte mycket mer. Jag satt på balkongen häromdagen och fikade med kameran beredd på bordet när en glada kom flygande. Jag tog ett par bilder, de blev verkligen inte bra. Solbelyst glada mot blå himmel, skuggad på undersidan, ger inte något fint resultat. Inga glada gladabilder skulle man kunna säga. Ett obehandlat exempel:

Här en som det kallas 100% crop av föregående:

Jag provade att göra litet upplysande ändringar i Lightroom, exporterade som TIFF och fortsatte litet i Photoshop. Befintligt brus i bilden minskade ju inte precis av behandlingen. Dags för Topaz AI. Så här blev resultatet:

En 100% crop på den också:

Sedan lät jag Topaz AI göra en 2x förstoring. I 100% crop ser den ut så här:

Allt brus i gladan är inte borta, det går att få bort mer men då med dålig inverkan på detaljer. Det här provandet är naturligtvis bara mitt amatörmässiga sätt att undersöka vad programmet kan åstadkomma. Ryggbesvären gör att jag inte kan sitta oavbrutet vid datorn, därför kan det bli litet förvirring i arbetet ibland när jag inte kommer ihåg exakt vad jag gjorde sist, så ta det för vad det är.

Ha det gott i sommarvärmen!

Vi hörs!

Postat 2023-06-11 18:35 | Läst 816 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera