Ett och annat missat årtag som viskande snuddar vattenytan.

Pipsvängen

Bilden som har tio år på nacken visar en del av det som då var kvar av den gamla fabriken i Klemensnäs, Skellefteå. I byggnaden tillverkades pappersmassa som efter buntning och torkning betades med kvicksilver för att balarna inte skulle mögla.

Jag jobbade här som elektriker i slutet av 60-talet. Till jobbet hörde bland annat att byta lysrör i armaturerna som hängde ovanför våtpappersbanan. Men naturligtvis fick processen i fabriken inte avbrytas, så jag utförde mitt arbete hängandes i en telferkrok ovanför maskinerna.

Jag rökte på den tiden och hade en pipa i bröstfickan. När jag töjde mig för att montera ett lysrör föll pipan ner mellan pappersvalsarna och förvandlades till en brun fläck i råpapperet. Då och då brukar jag fundera över hur fläcken skulle ha sett ut om det hade varit jag som tappat taget.

Byggnaden är sedan några år tillbaka riven och marken har sanerats på samhällets bekostnad. Här står idag mobila arbetarbostäder för byggjobbarna i den nya "gröna" batteriindustrin. Men det är en helt annan historia.

Inlagt 2021-11-10 09:31 | Läst 1228 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
"Betades med kvicksilver" låter ju fullständigt vansinnigt idag. Men så var det. Även utsäden betades med kvicksilver. Fåglar som pickade i sig kornen skadades och dog. Att färga kornen blå för att dom inte skulle äta dessa var för dyrt.

Bilden då? En från början påkostad byggnad förfallen och så nedkladdad med graffiti. Därborta en skir himmel och skogsbryn med björkar. En hel del att tänka på.
Svar från Svedje 2021-11-10 10:25
Ja, på den tiden var miljötänket inte uppfunnet. Nu tänker vi väl lite till mans lite bättre, men strukturerna som förstör vår livsmiljö finns kvar och är svåra att rubba.

Byggnaderna som uppfördes under sågverks- och pappersindustrins "guldålder" var ofta vackra och påkostade. Men arbetarlönerna var låga och arbetsförhållandena usla.
En tung bild med en bra historia därtill...
/mats
Svar från Svedje 2021-11-10 13:04
Tack så mycket, Mats!