Ett och annat missat årtag som viskande snuddar vattenytan.

Svartvit dramatik

Bilden från i morse med utsikt mot fjärrvärmeverket i Slellefteå är konverterad till svartvitt i Camera Raw och finjusterad i Silver ex Pro med applikationen Fine art. Röken ser dramatisk ut, sidoljuset från förmiddagssolen skapar de kontrastrika skuggorna. Jag tycker inte att jag manipulerat bilden, ändå kommer jag osökt att tänka på fotografen som blev portad från Reuters för en bild från krigets Beirut, i vilken han förstärkt rökutvecklingen från bombningarna av staden.

Nu spelar det ju ingen roll hur man kategoriserar just den här bilden. Den är vad den är, ett snapshot från min vintriga förmiddagspromenad. Möjligen skulle man kunna balansera intrycket med uppgiften att  fjärrvärmen i Västerbotten faktiskt har minskat utsläppen av koldioxid de senaste 20 åren motsvarande utsläppen från cirka 29 000 personbilar! Det som ser ganska förfärligt ut på bild är i själva verket någonting bra.

Ha en bra dag! Hoppas vädret inte blir alltför dramatiskt där nere i sydsverige.

Inlagt 2021-12-01 13:38 | Läst 1479 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Sture.
Jag är glad att det äntligen finns någon (du) som informerar om hvilken "preset" i Silveren, som används – tack för det. Har till och med använt "Fine Art" några gånger.Jag tror inte du har manipulerat. Gilla fotot.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Svedje 2021-12-01 19:30
Tack så mycket, Erik! Kul att du gillar bilden! Det där med manipulation är ju ett område som bevakas av många gränspoliser ;) Brukar vara tydlig med sådant de få gånger jag trixat med bilderna.
Hälsningar, Sture
Svartvitt är roligt som omväxling, snyggt! Punktkällor är ju bra, där finns nästan alltid möjlighet att sätta in åtgärder. Hälsningar/ Björn
Svar från Svedje 2021-12-01 19:37
Tack, Björn! Jag håller med dig om att svartvitt är skoj! Är lite osäker på begreppet punktkällor, men antar att du menar skorstenarna. Tror det är mest vattenånga i röken, men det finns säkert utrymme för förbättringar. Längst upp till höger ser man en glimt av Rönnskärsverken. Det är fortfarande vår smutsigaste källa även om enorma förbättringar gjorts på senare år.
Varma hälsningar från ett kyligt Skellefteå!
Sture
Khalad 2021-12-01 22:10
Punktkällor för mig är stora lokaliserade utsläpp, typiskt industriskorstenar eller vattenutsläpp. Till skillnad mot villaområden och svenska bilparken tex eller atmosfäriskt nedfall. För 56 år sedan valde jag mellan Rönnskärsverken och Finspång (Metallverken) som första arbetsplats efter Chalmers. Undrar hur det andra alternativet blivit?
Svar från Svedje 2021-12-01 22:19
Tack för förtydligandet, Björn. Då gissade jag ju inte så tokigt. Intressant att du kunde ha blivit Skelleftebo? Tyvärr är det väl bara i filmens/fiktionens värld man får veta hur det skulle ha blivit om man gjort si eller så vid livsavgörande val.
Allt gott!
Sture