Strövarkort 2.0

En äldre mans strövtåg genom tillvaron. Ibland med en kamera i handen.

Idag har jag jublat ända sen klockan ett

Äntligen! Sällan har utropstecknet suttit bättre. Tomas Tranströmer har fått Nobelpriset i litteratur. Äntligen!

Det är en fotografisk poet som belönats. En bildernas mästare. En tecknare, en målare, en pregnant bildskapare. Att läsa honom är att vandra genom ett landskap av bilder. Ord, javisst; det är klart att han är en ordmakare. Men också en fantastisk bildskapare. Någon för oss fotografer att omfamna.

Det här är min Tranströmerbild. Min hyllning till en värdig mästare. En poet i världen. En världspoet.

Postat 2011-10-06 20:45 | Läst 1387 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Tjejer som jag mött

Handen på hjärtat: Vad är det vi gillar att fotografera och avbilda egentligen? Fjärilar? Blommor? Barn? Monument? Naket? Landskap? Längdhopp? Utesovare? Gnagare?  Tamdjur?

Jag tror att vi gärna plåtar samma saker som vi går omkring och rör runt med i våra skallar. Sånt som hela tiden sysselsätter vår fantasi på något vis. Sånt vi inte alltid vill hålla fram till allmänt beskådande, men som kikar fram genom våra kameraögon.

Kameran ljuger inte sägs det och det kan diskuteras i olika röstlägen och utifrån olika utgångspunkter. Tycka vad man vill, men i ett avseende talar kameran sanning till 99,9 procent. Den är ett visualiserande av vårt egna seende. Det närmsta vi kommer sanningen faktiskt, om hur vi själva betraktar livet och världen omkring oss.

Visst, många som inte är så bra på tekniken misslyckas ofta. Det var ju moster framför Eiffeltornet jag skulle plåta, inte halva Paris och med moster som en liten fluglort där nånstans. Fast ändå, tanken var ju att visa hur vi hade det, moster och jag, när vi reste till den franska huvudstaden då i påskas.

Med tanke på att nästan alla människor har en kamera i fickan numera så borde det vimla av möjligheter att få kika in i folks hjärnor. Och det gör det väl också. Sociala medier erbjuder utställningsplatser för det mesta, utom naket om det är Facebook vi talar om.

Jag gillar att fotografera kvinnor. Inte som ting och saker (om dom nu inte är det som dom små souvernirerna från Pisa nedan). Men eftersom jag är man och vet på ett ungefär hur vi killar tänker och fungerar, är jag faktiskt mera nyfiken på kvinnor. Så här följer ett galleri av kvinnobilder från olika delar av världen.

London, Storbritannien

Istanbul, Turkiet

Barcelona, Spanien

Taormina, Sicilien

New York City, USA

New York City, USA

London, Storbritannien

Istanbul, Turkiet

Pisa, Italien

Florens, Italien

Kyoto, Japan

Stockholm, Sverige

Postat 2011-10-01 10:49 | Läst 1531 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera