Strövarkort

En tämligen sextiårig mans strövande genom tillvaron. Ibland kanske med en kamera på magen

Strövarkort 200. Morsning & goodbye!

Såja. Tänkte ta farväl på ett tag. Det är ju sommar och även en panschis har väl rätt att dra sig tillbaka? På fredag far jag. Till Spanien för att se om solen finns eller är en myt. I väntan på höst, pånyttfödelse och återkomst kan man ju fundera lite över ekonomin inom EU. För Grekland, javisst. Men också för Spanien, Italien, Portugal och andra krisande stater.

Fast min känsla är den, att bara man har sol och vin så ordnar sig allting till sist. Så skål för arbetsbefrielsen. Antingen den är temporär eller permanent.

Postat 2015-06-24 09:43 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Strövarkort 199. Känt folk, s.k. kändisar

En gång sysslade jag nästan uteslutande med att intervjua kändisar. Då och då hade jag också kameran med mig och plåtade dom. Det tyckte tidningarna som jag jobbade för var bra eftersom dom då kunde spara in på bildkontot. Som skrivande journalist kunde jag ju inte ta ut lika mycket för bilder som jag skulle gjort som fotograf så det blev en sorts prismix/-kompromiss.

Dom flesta bilder som jag tog under de där åren har jag ingen tillgång till längre och har glömt. Men några finns kvar i mitt arkiv och här följer en liten kavalkad.

Författaren Barbro Lindgren med bullterriern Rosa, Kungsholmens ros.

Skådespelerskan Sif Ruud.

Marit Paulsen hemma i köket.

Max von Sydow på en balkong i Paris.

Bob Marley på Gröna Lunds stora scen.

Tomas von Brömssen på en brygga i Skärhamn.

Postat 2015-06-23 10:32 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Strövarkort 198. Japan, lite till och några fler

När man rycks med blir man svårstoppad. Eftersom jag inte inom rimlig tid ser någon Japanresa framför mig, fortsätter jag att rota runt i arkivet bland sånt som redan är sett och gjort - och lite annat.

Jag håller just på att ytterligare göda min längtan genom att läsa en fantastisk bok: Geisha, Den hemliga historien om en okänd värld  av den brittiska journalisten Lesley Downer. Boken kom redan för 15 år sen, men det har inte blivit av för mig att läsa den förrän nu.

Att försöka förstå geishornas liv och mening verkar vara ett livstidsprojekt, men det är säkert värt det. Kyoto är själva urkällan för dessa mystiska damer som lever mellan myt och verklighet. Och Kyoto är staden att besöka för alla som intresserar sig för Japan och dess historia.

Postat 2015-06-22 11:28 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Strövarkort 197. Min nästa Moriyamaperiod - Japan 2

Det är märkligt, men när man väl börjar grotta ner sig i något så fortsätter det gärna. Har suttit med mina Japanbilder dom senaste dagarna och återupplevt resan för sex år sen. Samtidigt inser jag hur mycket jag missade och har glömt sen dess. Fast bilder brukar ju hjälpa till att minnas sägs det. Tyvärr ser jag mest det som fanns utanför bildramen och det som jag inte plåtade.

Så det blir väl att åka tillbaka. Så snart som möjligt helst. Och i väntan på att realisera det får jag fortsätta med att vända och vrida på det gamla bildmaterialet.

Postat 2015-06-21 08:08 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Strövarkort 196. Min senaste Moriyamaperiod

Vi har dom väl alla, våra perioder då vi är mer eller mindre påverkade av andra. I synnerhet som fotograf har det där växlat genom åren. Första gången jag insåg att fotografi kunde vara något annat än kort från semester och födelsedagar var då jag såg Rolf Winquists bild av en liten flicka med våt tax i ösregn. Den är fortfarande en av dom bästa bilder jag vet.

Sen kom dom klassiska förstås: Cartier-Bresson, Frank, Winogrand. Svenska Strömholm och Petersen. Och så japanerna. Men med japanerna är det så att det också har med en djupare längtan att göra. Min ständiga önskan att få fara tillbaka till världens mest spännande land.

Jag besökte Japan för sex år sen men en del av min själ blev kvar där. När jag nu närstuderar gamla favoriter som Moriyama och Araki är det lika mycket för inspirationens och bildskapandets skull som längtan efter att rent fysiskt få beträda japansk jord igen.

I väntan på uppfyllelse har jag börjat gå  igenom mina strövarkort från Japan 2009. Här är några av dom:

Postat 2015-06-15 11:13 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 Nästa