Text å bild från centralorten Lumsheden. Centralt så tillvida att motiv för en naturfotograf finns redan runt knuten.

Vardagslyx med mörk baksida

Den senaste vecka har jag haft förmånen att på väg till och ifrån arbetet tillbringa en stund varje dag med att följa några lappugglors sorkjakt. Det är minst fem ugglor som reglerar sorkbeståndet på några åkrar. På sitt vanliga oblyga sätt sitter dom på skoterledsmarkeringar, snökäppar och stenrösen helt obekymrade av förbipasserande hundägare och närgågna fotografer. Att dom dyker upp i Gästrikland i denna omfattning (finns ytterligare tiotalet lappugglor i landskapet just nu) är tyvärr ett varningens tecken på att sorkbestånden längre norrut har kraschat. Förhoppningsvis finns det tillräckligt med gnagare kvar för att några av ugglorna väljer att påbörja en häckning. Jag håller tummarna för det!

Peter

Inlagt 2012-03-23 09:42 | Läst 1679 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Fantastiskt fin bild på en lappuggla in action. Vet du förresten om det finns några lappugglor i Hamrångetrakten?

/Torbjörn
Svar från taigabild   2012-03-23 14:59
Hej, i går (den 22/3) rapporterades minst 3 lappugglor på Hamrångeängarna. Se
www.artportalen och dagens fågel. Ibland finns det mer noggranna angivelser var syns.
Tackar och bockar för din fina kommentar om bilden!
M v h
Peter
Spännande! Det verkar som att lappugglorna flyttar sina bopålar allt längre söderut. Och det finns förstås mer mat på åkermark än i skogen, och mer lättfångat är det väl också. Gäller bara att hitta boträd då. Har man sett det här tidigare när sorken försvunnit norröver, eller är det ett nytt beteende?
Svar från taigabild   2012-03-23 15:01
Hej, lappugglan bygger inget eget bo utan utnyttjar t ex gamla ormvråksbon.
Vad det gäller ugglor dyker olika arter då och då upp i såna här invasionsliknande former. Numer häckar det dessutom en del lappugglor i mellansverige.
M v h
Peter