Hybriden

Växlar friskt mellan foto och film och kallar mig inte fotograf. Utvecklande prylar är kul och kaffet smakar oerhört bra ihop med Lightroom. I övrigt är trippar norrut med bekvämt fiske och lätt vandring ett stort intresse.

Tvingas till fotografiska begränsningar och anpassningar.

I över 1,5 år snart har jag fightats med denna vansinniga cancer som plockat energi ur mig som någon slags kleptoman. Inspiration, idéer och spontanitet är svår som fasen att hålla uppe. 

Om inte sjukdomen i sig är tillräkligt stort mindfuck så kommer alla fysiska begränsningar. De dagar man känner lite ork för foto blir snabbt dagar man inser att medicinerna tar din synförmåga och de optikerslipna progressiva för 5000 spänn ligger hemma till förmån för 3 par olika styrkor av Clas Ohlsons läsglasögon, allt beroende på hur medicinerna påverkar synförmåga just idag. 

Och när man väl hittat en skön kombo mellan lust, fysisk förmåga och inspiration så höjer man kameran mot ögat...bara för att krocka kameran i sondslangen som sitter fasttejpad i halva ansiktet, och skiten framkallar en kräkreflex varje gång man råkar trycka till den. 

Man blir gubbgrinig, tappar tålamod och tycker synd om sig själv. Och man inser värdet av nära och kära som förstår precis när de skall stötta eller backa och lämna plats. Och utan min flickvän och blivande fru är jag sakligt osäker på att jag varit i livet nu. 

Men man kan ju heller inte bara ge vika, har på intet sätt tappat lusten...inte någon gång faktiskt, stolt övet det. Vi har liksom fortsatt planera vårt liv och fotoprylar har köpts in trots perioder av osäkerhet. Vandringarna och resorna är bara pausade. Det enda jag är riktigt glad över är renoveringshuset vi hoppade av budgivningen på en vecka innan diagnosen. Jag tackar någon högre makt för det!

Ligger precis nu på Uppsala Akademiska för högdosbehandlingen och stamcellstransplantation, just idag är kass dag så jag passar på att skriva min reflektion om fotografiska begränsningar. Under 6 dagar får jag 10 doser cellgift vilket får hela kroppen att skaka. Och jag är fortfarande smått påverkad av de 6 cocktailsen jag fick i höstas/vintras i Karlstad. 

Skit samma, jag svamlar. Precis bredvid sjukhuset ligger Uppsala slott. Så häromdagen tog jag min fina gråimporterade Sony A7rIV som jag köpt som pressent till mig själv och vandrade dit, bara för att inse att jag skakar för mycket och ser för dåligt. Jag stoppade fel styrka på glasögonen i fickan och glömde att vidvinkeln satt på istället för normalzoomen. 

Tog några pliktskyldiga bilder och vandrade gubbgrinigt tillbaka till avdelningen för dagens första av 2 cellgiftsdoser. Fick en promenad i solen i allafall :-) 

Några dagar innan satt jag och surfade blocket...ja, jag gillar prylar. Såg en begagnad monopod med videohuvud för en ganska billig peng. Det var lite defekt och jag tänkte att där har jag en lösning. Jag har skakat i ett år och kommer att skaka ett bra tag till. Har monopod med enkel kula som egentligen är skräp. Haft den några ggr när jag burit långa tele och förlängare för gimbalen. Jag gillar att fota med videohuvudet på mitt videostativ så jag ser verkligen en möjlighet för mig att fota trots förutsättningarna...suveränt.

Hursom, blocketannonsen var lokal och killen tillmötesgående, förklarade läget och jag var tvungen att fixa någon som kunde hämta det åt mig. Under tiden fick jag lite info som fick mig att avvakta och meddelade såklart. Under tiden fortsatte jag att kolla recensioner och pros & cons på tuben och google, Manfrotto, Sirui och Benro verkar vara de inkörda och breda valen. Helt säkert bra val för vilken entusiast som helst, de kostar en vacker slant dock. Och jag försöker alltid hitta mest bang for the buck och ekonomiska genvägar så jag letar alternativ. Ibland går det bra och ibland går det dåligt. Går det dåligt så har jag lärt mig nått och går det bra så är det för alltid bra...som med Godox, att gå över till Godox gav mig en smidighet jag aldrig kunnat nå ekonomiskt. Inget Profoto direkt, men jag är heller inget pro :-) 

Så med ett vaket dygns studier i sjukrummet ang monopods råkade jag aktivera en 3-timmars voucher på Amazon.de och jag spontanköpte på utseende och få men relativt goda recensioner. Ett för mig helt okänt kinesmärke Cayer som antagligen inte håller för professionella krav men kanske kan hjälpa mig ett tag framöver. Finns i aluminium och kolfiber så jag valde kolfiber som är betydligt varmare att bära kyliga dagar. 

1360kr! 

Så vi får se, antingen så funkar det, eller så funkar det inte :-) 

Postat 2020-02-24 10:01 | Läst 1133 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Väntar nyfiket på nya Tamron EF 70-180/2.8 vxd, men vad kommer den få?

Det kommande kompakta telezoomen 70-180/2.8 måste vara ett av det mest hypade och omdiskuterade objektivet på bra länge, och jag själv har följt de flesta större forumen för att försöka lista ut vad det kan bli. 

Får det bildstabilisering eller inte, eller kanske fokus av/på? Det har diskuterats en hel del men jag har inte sett en enda kommentar om de olika versionerna som cirkulerar, och det är ändå bilder från Tamron själva. Det har t.o.m dykt upp skarpa bilder på förproduktionsexemplar.

Men faktum är att det döljer sig lite i bilderna. Jag tog 2 av Tamrons egna bilder och drog i spakarna för att ljusa upp och framhäva detaljer...och man ser faktiskt att det finns 2 switchar på onjektivet! Både cyber och Scandinavian har listat produkten men visar en tub med endast en switch, en låsknapp då tuben expanderar vid zoom. Man ser tydligt bullen nere till vänster och ena bilden visar tydligt en switch. Jag hoppas på bildstabilisering men det skulle väll antagligen vara mer sannolikt med fokus av/på i så fall...eller så är det struket helt i produktionsmodellen som kommer. 

Jag har de 2 tidigare syskonen där jag tycker 17-28:an är fenomenal och 28-75:an är...nja,ok. Alla hyllar den men jag tycker oskärpan är extremt nervös. Ja, vi får väll se vad det blir :-) Det blir sannolikt en mycket lätt, kompakt och kompetent "holy trinity" när allt är färdigt :-) 

Postat 2020-02-10 00:34 | Läst 1266 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Missar bilden pga alla bildmöjligheter.

Min enskilt största brist som entusiastisk hobbyfotograf är alla bilder jag missar! Blir ivrig och slarvar iväg en jäkla massa bilder istället för att ta mig tid och komponera...borde tänka hellre en bra än 10 halvdana...men icke. Måste få in det.

2018 åkte vi norrut på fototripp med målet Nordkap (åker inte dit igen) vid sommarsolståndet och sedan ner till Senja och Lofoten (som vi besökt tidigare) för att utnyttja midnattsolen, topptur på Segla och Reinebrinken, och alla andra häftiga ställen på Lofoten.

Så vi befinner oss på en av världens häftigaste ställen, på en tripp i stort baserad på att fotografera. Men ändå åker vi hem med färre keepers än på tidigare trippar? Vi hade helt enkelt för många "måste se" på schemat att väl på plats så var det nästan dags att åka till nästa. Dessutom var en av huvudpunkterna Odda beach (tror jag det heter) helt avstänkt med vakter och staket när vi kom dit runt 01.30 på natten. Vi hade ingen aning och försökte prata oss förbi vaktern för att kunna fota stranden. Men de höll på att sätta scener till filmen "The Sunlit Night" precis då. Så vi missade den vitastranden och fick åka vidare.

Så vi åker till Solsiden Brygge där vi bodde de nätter vi inte bodde i Multivanen. Men vi han se allt, vi åkte tidigt och kom hem sent. Tog powernaps i bilen eller helt enkelt tog en hel natt i den.  Vi tykte det var viktigt att "se" intrycken innan vi fotade så vi tog tid på oss att se...och fotade lite snabbt innan vi åkte vidare, vilket gjorde bilderna ganska dåliga och slarviga.

Länk om det inte funkar: https://youtu.be/zO5CKpslTkM

Tror inte vi tittade på en enda bild förens vi kom hem...bara för att upptäcka att jag slarvat något enormt. Dåliga kompositioner, haltande horisonter, taskig fokus och många helt meningslösa bilder. Jag fick bilder för livet absolut, men kanske inte så många som jag hoppats på. Späckat schema, för många måsten, konstant sömnbrist för att inte missa något....allt sådant som gör att man missar bilden. Och då trodde vi hade lärt oss av tidigare Lofotentrippar...men icke.

Så ta tid på er, komponera i sökaren istället för att bara sätta fokus. Flytta stativet en meter för att inte få en trädgren i en annars helt rent himmel. Tänk på linjespelet...vad ser ett betraktande öga på resultatet osv osv.

Allt detta är jag usel på pga av iver över det majestägiska intrycken, jag blir fasen stressad av det vackra och ju vackrare motiv desto sämre bild (håtd självkritik). Jag måste lära mig tålamod :-) 

Ha en bra dag! 

Postat 2020-02-07 14:24 | Läst 1023 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera