Artiklar > TEST: Canon Powershot G1 X Mark II

TEST: Canon Powershot G1 X Mark II

Canon gör ett nytt försök med en uppförstorad version av den populära G-serien. G1 X Mark II har förutom en stor sensor även ett påkostat objektiv. Frågan är hur attraktiv kombinationen blir?

Vi börjar med en liten tillbakablick för att sätta Canon Powershot G1 X Mark II i sitt sammanhang. År 2000 introducerades Canon Powershot G1 – en kompaktkamera med funktioner tagna från systemkameror, som blixtfot, manuell exponering, råformat med mera. Då som nu är det ovanligt med alla dessa funktioner på en kompaktkamera, och därför har Canons G-serie nått fram till G16 under 14 år. För två år sedan kom Canon på idén att göra en version med en 6,6 gånger större sensor än i den vanliga G-serien.

G1 X blev Canons första svar på alla spegelfria systemkameror som översvämmade marknaden. Tyvärr visade sig kameran vara rätt seg när det gäller autofokus och seriebildtagning. Kameran fick också kritik för att den var stor.

Vid utvecklingen av efterföljaren Canon Powershot G1 X Mark II bantade Canon ner storleken genom att ta bort den optiska sökaren. De gav den nya kameran en snabbare processor som uppges ge 42 procent snabbare autofokus och halverad slutarfördröjning.

Canon har också filat på hanteringen och givit G1 X Mark II dubbla programmerbara funktionsringar på objektivet. Objektivet är helt nytt och har fått större zoomomfång (5x) och bättre närgräns.

Skarpt »på full glugg«. Kompaktkameror som är riktigt skarpa i teleläge tillhör inte vanligheterna, och att det är skarpt redan med största bländaren är ännu ovanligare. Det är bara närmast bildkanten vi kan se en tendens till luddighet vid f/3,9.

Skarp och tung

Trots bantningskuren är det bara storleken men inte vikten som gått ned. G1 X Mark II väger 558 gram, 19 gram mer än föregångaren. Adderar vi den lösa elektroniska sökaren hamnar vikten på 600 gram. Idag finns kameror med fyra gånger större småbildssensor (fullformat) som väger mindre – med objektiv.

Vän av ordning invänder att man då inte får ett objektiv med fem gångers zoomomfång. Det är riktigt, men det finns systemkameror ungefär samma sensorstorlek som G1 X Mark II och som med objektiv med tio gångers zoomomfång ändå väger mindre.

Canons objektiv (12,5-62,5 mm f/2-3,9) presterar bra. Motljusegenskaperna är utmärkta och skärpan är bra. Det krävs att man uppskattar det fina objektivet för att man känna att priset och vikten på kameran är motiverat.

I Europa säljs Canon G1 X Mark II med ett större grepp än i exempelvis Asien. Därför är kamerans fullständiga namn Canon Powershot G1 X Mark II Enhanced Grip Edition. Greppet är utbytbart. Det sitter två skruvar på sidan av greppet.

Bra objektiv. Canon Powershot G1 X Mark II är lämplig för resor och promenader med kameran. Trots ett stort zoomomfång och relativt hög ljusstyrka är kameran kompakt. Att göra en bra vidvinkel är svårt. Skärpan avtar bara något lite mot de yttersta kanterna. Bra motljusegenskaper. (12,5 mm; 1/60s, f/10, ISO 100)

Ingen actionkamera 

Hanteringen av Canon G1 X Mark II är lik andra kvalitetskompakter, som Canon G16 eller S120. Precis som på alla andra G-modeller så är det möjligt att välja mellan klassiska exponeringsmetoder med en ratt. Här finns också olika motivprogram.

Det är naturligt att jämföra G1 X Mark II med den uppsjö av spegelfria systemkameror som finns på marknaden. Flera av dessa, exempelvis Canon EOS M, har också en kompaktkameralik hantering för att locka kunder som inte är vana vid systemkameror.

Konkurrensen har gjort att tillverkarna av spegelfria systemkameror har tvingats göra sina kameror allt snabbare. Jämfört med de flesta spegelfria systemkameror känns G1 X Mark II seg, även om den blivit snabbare i jämförelse med sin föregångare. Autofokusen är tillräckligt snabb för många situationer, men zoomning, byte mellan skärm och elektronisk sökare med mera tar lite onödigt lång tid vilket kan innebära missade bilder.

Av någon svårbegriplig anledning kan G1 X Mark II bara ta cirka 1,5 bilder per sekund med råformat. I specifikationerna anges 5 bilder per sekund, men det gäller bara för jpeg-bilder vilket Canon Svenska AB har bekräftat.

Canon har begåvat G1 X Mark II med två dubbla funktionsringar på objektivet. Det är bra, men det blir lite krångligt när man ska hoppa mellan två eller tre funktioner för ringarna med knappen för exponeringskompensation. Vi upplever att Canon krånglat till hanteringen i onödan.

Kamerans, i vissa delar, sega och pilliga hantering gör att kameran inte fungerar så bra för ögonblicksbilder eller actionfoto. Det är i stället vid fotopromenader och resor som kameran visar sin styrka. När kameran är avstängd tar kameran inte stor plats trots det kraftfulla zoomobjektivet. 

En favorit bland dykare 

Föregångaren G1 X blev snabbt populär bland dykare. Anledningen var en stor sensor i kombination med ett undervattensskal som kostade en tiondel än motsvarande skal till en spegelreflexkamera. Även till G1 X Mark II finns ett prisvärt undervattensskal som tillbehör.

Enkel videofunktion  

Canon har inte lagt in några avancerade videofunktioner i G1 X Mark II. Det går bara att ändra pixeldimensionerna och i M-läge ignoreras de manuella inställningarna. Canon har gjort zoomningen mjuk och behaglig, men bildkvaliteten kunde ha varit bättre.

SLUTSATS

Canon Powershot G1 X Mark II är i princip en Micro four thirds-kamera med ett kompakt och bra 5 gångers zoomobjektiv fast monterat. Är man ute efter hög bildkvalitet kompakt förpackat är det här en intressant kamera. G1X Mark II är därför en bra resekamera. Men steget till de stora utbudet av spegelfria systemkameror är litet sett till både pris och storlek.Magnus Fröderberg
Publicerad 2014-09-04. Läst av 12008 personer.

Fotosidan produktdatabas

Omdömen från användare, testbilder och produktinformation


Få ut mer av Fotosidan.
Plusmedlemskap kostar 170 kr per år
Kommentera artikeln. När du kommenterar håll en god ton och håll dig till ämnet.


Logga in för att kommentera

2014-09-04 08:57   Michael f8
Den här känns som Canon Svenska AB själva har skrivit och Magnus har fyllt i lite. Vill jag ha en reklambrochyr hämtar jag en i butiken och inte betalar någon att citera den.
mackepacke_2   2014-09-04 09:07
Mungiporna upp!

Kul att du skriver om olika kameror Magnus!
Svar från froderberg   2014-09-04 09:15
Michael. Jag tror att Canons reklambyrå hade fått sparken om de beskrev kameran som jag gör - som seg, tung och onödigt krånglig.
Petter Stahre   2014-09-04 09:47
Hur menar du Michael?

Artikeln är väl ganska nära en regelrätt sågning av hela konceptet för kameran.

Modellen tycks inte vara bäst/sticka ut på någonting, är tung, långsam, har kanske till och med blivit krångligare i hanteringen och går utmärkt att ersätta med Micro 4/3 kamera eller liknande. Det kamerasegment den är satt att konkurrera med rår den inte riktigt på.
nopl   2014-09-04 09:51
Måste vara jobbigt att inte få nämna andra märken i texten...

Borde stå "Annons" som det gör vid Peugeot´s nyhetsartiklar hos Svd.
Svar från froderberg   2014-09-04 10:35
Hans, tur att vi inte har något sådant förbud.

Vi har inte heller betalda annons-artiklar som många andra sajter har. Den här artikeln skulle fungera dåligt som annons med tanke på alla synpunkter vi har på kameran.

Om någon missat det: den här kameran har varken fått utmärkelserna rekommenderas eller toppklass.
2014-09-04 11:49   tilman
Personligen har jag svårt för kameror utan sökare. Dom är lätträknade idag.
Rätta mig gärna om jag har fel. Men är det ett steg framåt att inte ha en sökare så att man inte ser ordentligt vad man vill plåta ??
Svar från froderberg   2014-09-04 11:57
G1 X Mark II har en elektronisk sökare som tillbehör som visar exakt vad som kommer med och vad som inte kommer med på bilden. Dessutom kan man förstora sökarbilden för exaktare skärpeinställning.

De optiska sökarna i G-serien har varit små och jag tycker inte att de ger mer kontroll än en elektronisk utan sämre.

Nackdelen med Canons elektroniska sökare är att den medför en extra kostnad och att det kan ta lite tid för den att komma igång.
unoengborg   2014-09-05 16:58
En sökare som tar en sekund att komma igång är inte en fungerande lösning. Jag blir ordentligt irriterad redan över den tiondels sekund som sökaren i min Nikon V1 vill ha för att komma igång. Redan vid så kort fördröjning händer det att man missar bilder.

Har svårt att se hur den här ska konkurrera med t.ex. Sony A6000 och andra moderna spegellösa
PMD   2014-09-06 20:39
Kan man inte stänga av automatiskt byte mellan skärm och sökare så att man slipper fördröjningen när sökaren ska tändas när man för den till ögat?
2014-09-04 19:15   Palletheking
Rätta mig om jag har fel här men det är väl lite missvisande att skriva om den som en microfour third kamera. Trodde G1X Mark II hade aps-c sensor. Brusmässigt presterar den väl bättre än många spegellösa kameror med microfour third sensor.
Grevture   2014-09-04 22:38
En m43-sensor har en yta på ungefär 225 kvadratmillimeter, en G1x har 262 och Canons aps-c-kameror har 332 kvadratmillimeter (övriga med aps-c ligger runt 370). Så den är verkligen närmare m43 i storlek än aps-c.

Jämför du med några år gamla M43-kameror kan ditt antagande nog stämma. Men ser du till M43-modeller som släppts de senaste två åren så är det snarare tvärtom. Prova att jämföra sensorprestanda hos G1x med t.ex. Olympus E-M1 eller Panasonic GX7 på Dxo så kan du få en tankeställare :-)
Palletheking   2014-09-06 21:00
ok, då förstår jag. Har alltid trott G1X-kamerorna var aps-c

Merläsning

Bättre bildstabilisering i GoPro Hero 7 Black

GoPro uppdaterar sin Hero-serie och ger toppmodell extra effektiv bildstabilisering och möjlighet till livestreaming. Läs mer... 3

4K och 65 gångers zoomomfång

Canon Powershot SX70 HS är efterträdare till fyra år gamla Powershot SX60 HS med bland annat snabbare processor, 4K video och fler pixlar. Läs mer... 3

Ljusstark vidvinkel från Sony

Sony kompletterar sin ljusstarka vidvinkel 35 mm f/1,4 med en 24 mm f/1,4 - en klassisk kombination bland bildjournalister. Läs mer... 7

Lasse gjorde en fotobok om stadslivet i Lund

Fotosidan-medlemmen Lasse Sandström har ett långt yrkesliv bakom sig som reporter Sydsvenskan. För något år sedan väcktes hans gamla fotointresse till liv och han gav nyligen ut en bok som visar olika miljöer i lärdomsstaden Lund. Han är redan på gång ut med en helt annan fotobok. Läs mer... 2

Test: Sigma och Tamron 24-70/2,8

Plus Varför betala dyrt för Canons eller Nikons 24-70/2,8-zoomar när du kan få ett billigare från Sigma eller Tamron? Vi har testat Sigma 24-70/2,8 DG OS HSM Art och Tamron AF SP 24-70/2,8 Di VC USD G2 Läs mer... 7

Joel Marklund - Sportfotograf med tävlingsinstinkt

Plus Framför Joel Marklunds kamera tävlar all världens idrottsmän och kvinnor om medaljer och topplaceringar. Bakom kameran är det han själv som tävlar: ”Mitt mål är alltid att få den bästa bilden – oavsett vilka andra fotografer som är på plats.” Läs mer... 2

Fotoskribenten Stefan Ohlsson är död

Stefan Ohlsson har utbildat många av Sveriges yrkesfotografer och har under fler decennier skrivit om fototeknik i Fotografisk tidskrift. Han avled på morgonen den 17 september med sina närmaste närvarande. Han blev 66 år. Läs mer... 22

Krönika: Ett krig om unika konsertbilder

Frilansfotografen Sara Arnald är ny krönikör i Fotosidan Magasin. Hennes andra krönika handlar om att fotografera konserter. Läs mer... 3

Test: Nikon AF-S 28/1,4E ED

Plus Nikon har äntligen ersatt sina gamla ­klassiska 28 mm f/1,4 med en ny och modern version: AF-S 28 mm f/1,4E ED. Objektivet imponerar mer än sina syskon 24 mm f/1,4 och 35 mm f/1,4. Läs mer... 2

Lars Tunbjörk hyllas i bok och stor utställning

Lars Tunbjörk skildrade under flera decennier Sverige med sin egna, något absurda blick. Fotografiska har samlat en stor del av hans bästa bilder under namnet "Tunbjörklandet - blicken från sidan" som visas under hösten. Samtidigt släpps boken "Lars Tunbjörk – retrospektiv". Läs mer... 12

Elinchrom ELB 500 TTL Dual To Go - Free Transmitter Pro