Artiklar > TEST: Fujifilm X-T1

TEST: Fujifilm X-T1

X-T1 är en avancerad allroundkamera från Fujifilm som konkurrerar med traditionella kameror som Nikon D7100, Pentax K-3 och Canon EOS 70D. Det här handlar om en kamera som är både snabb och vädertätad.

Idag är utbudet av spegelfria kameror större än det för traditionella kameror. Men de senare står fortfarande för större delen av försäljningen, i synnerhet räknat i försäljningsvärde. Men funktionellt håller helt klart de spegelfria kamerorna på att arbeta sig ikapp och rent av förbi.

Fujifilm, Sony med flera flyttar hela tiden fram sina positioner. Fujifilm X-T1 är en kamera där man knappt upplever några nackdelar med att kameran inte har någon spegel. Därmot är det lätt att känna av fördelarna.

Det känns naturligt att dra en parallell till Sony A7 som vi testade i förra numret. A7 är en rekordliten småbildskamera (full frame) som kan nästan allt som en motsvarande spegelreflexkamera kan. Och så kan den lite till eftersom den slipper spegeln.

X-T1 har som många konsumentkameror en APC-sensor, hälften så stor som den i Sony A7. Med ett pris på cirka 11 000 kronor är kameran någon tusenlappa dyare än konkurrenterna Nikon D7100 och Canon EOS 70D som funnits ute på marknaden lite längre. Det är också värt att jämföra med de nyare kamerorna Pentax K-3 och Olympus OM-D E-M1 som kostar ungefär samma.

Vill man köpa sin X-T1 i paket med en normalzoom (XF 18-55/2,8-4 OIS) får du lägga på fyra tusen. Det är betydligt mer än vad konkurrentarna tar för sina billigaste normalzoomar, men du får valuta för pengarna. Fujifilms zoom är betydligt bättre byggd, har högre ljusstyrka och ger högre bildkvalitet. I sommar kommer en vädertätad zoom: XF 18-135mm f/3,5-5,6 R LM OIS WR.

Gatufoto ett starkt kort. Litet format, snabb och tyst serietagning samt relativt hög bildkvalitet vid höga ISO-värden gör Fujifilm högst lämplig för gatufoto. Fujifilm har dessutom flera passande objektiv. (Fujifilm X-T1, XF 23 mm f/1,4 @ ISO 800, 1/500s, f/3,6)

Traditionell form och funktion

Fujifilm har valt att formge X-T1 som en 70/80-talskamera med separata rattar för slutartid, exponeringskompensation och ISO. Det kan låta som ett försök att flirta via retro-design. Men det känns inte retro, bara funktionellt som det skall vara i en kamera för avancerade användare.

För den som kan fototeknikens grunder blir det väldigt enkelt att ställa in kameran eller snabbt kolla hur kameran är inställd. I mörker måste man dock kolla på skärmen  när man ändrar inställningar. Som vanligt finns en Q-knapp för att snabbt komma åt kamerainställningar på menyn som inte har någon egen ratt eller knapp.

Under ratten för slutartid finns ett vred för att ändra mätmetod. Under ISO-ratten finns ett liknande vred för att ändra matning (seriebildstagning, alternativexponering med mera). Tyvärr märkte vi under testperioden att det är för lätt att oavsiktligt ändra vreden trots att de känns rätt skyddade. Vreden borde vara låsbara.

Kameran har två funktionsknappar som är programmerbara. Det går exempelvis att få fram menyer för auto-ISO eller wifi-inställningar med ett tryck på en av knapparna.

Det går också att programmera alla de fyra knapparna i multiväljaren på baksidan. Jag hade gärna sett att det även gick att välja att dessa fyra knappar inte hade någon funktion alls för att eliminera risken att man får upp en meny på skärmen av misstag.

På baksidan finns sju små runda knappar, en större menyknapp, fyra multivalsknappar och en inmatningsratt. Detta gör att många funktioner kan få en direktknapp, men det gör det också nästan omöjligt att hantera kameran med handskar. Även utan handskar är inmatningsrattarna fram och bak är i minsta laget.

Kamerahuset har en finish och kvalitetskänsla som är högre än hos tidigare Fujifilm-modeller. Om det inte vore för litenheten skulle kameran kännas som en proffskamera. Så rejäl känns den. Samtidigt gör den begränsade storleken och vikten att kameran blir ett attraktivt alternativ till en stor kamera som Canon EOS 6D.

Den parallellen kan först kännas fel eftersom 6D har dubbelt så stor sensor. Men Fujifilm X-T1 har så pass optimerad bildkvalitet att skillnaderna vid höga ISO bara sällan märks i praktiken. X-T1 delar en trevlig egenskap med 6D, men även med 5D Mark III  och 70D: Tyst serietagning. X-T1 klarar, till skillnad mot canonmodellerna, detta vid full hastighet – 8 bilder per sekund.

Fujifilms reklamslogan att de utmanar fullformat är alltså  inte helt tagen ur det blå.

ISO 5000.Med relativt litet format, hög bildkvalitet vid högre ISO-värden, prisvärda objektiv med hög ljusstyrka och snabb autofokus blir Fujifilm X-T1 en utmärkt allroundkamera. Wifi-funktionen gör det enkelt att dela med sig av sina familje- och semesterbilder. (Fujifilm X-T1, XF 23 mm f/1,4 @  ISO 5000 (auto-ISO) 1/250 s, f/2,8).

Snabb på flera sätt

Fujifilm X-T1 har alltså en möjlighet att ta snabba bildserier med 8 bilder per sekund. Det gör att kameran utmanar Nikon D7100 och Canon EOS 70D som båda tar 7 bilder per sekund som snabbast.

Snabb serietagning används ofta i kombination med kontinuerlig autofokus då man följer ett rörligt motiv. Vi har inte haft möjlighet att jämföra sida vid sida, men när vi fotograferade rörliga motiv som flygande fåglar, bilar och liknande med följande fokus så sköter sig XT-1 ungefär som konkurrenter med spegel. Här använde vi för övrigt den trevliga telezoomen XF 55-200mm f/3,5-4,8 R LM OIS.

För att klara av detta anväder X-T1 pixlar på sensorn för att mäta motivens rörelser, så kallat fasdetektering. En konventionell spegeleflexkamera har en separat autofokussensor som sköter fasdetekteringen.

Den här förmågan att följa snabba motiv och ta snabba bildserier gör kameran allround.

Hänger med. Autofokusen är blixtrande snabb i de flesta situationer. Till och med när vi fotograferat rörliga motiv med  teleobjektiv så har skärpan hängt med som en bra APS-C-kamera. Bildkvaliteten är mycket imponerande. Även vid högre ISO går att ljusa upp märka detaljer i bilderna, som ansiktena i den här bilden, utan att brus och färg påverkas i någon större grad. (Fujifilm X-T1 och XF 23mm f/1,4 @ 1/500s, f/4, ISO 1600).

Imponerande sökare

Fujifilm har med X-Pro1, X100 och X100s visat att en spegelfri kamera kan ha en väl fungerande optisk sökare. Med X-T1 visar Fujifilm att en elektronisk sökare kan ersätta en optisk. Visserligen är inte sökaren lika knivskarp om hos en bra spegelreflexkamera, men sökarbilden är större och tillräckligt skarp jämfört med de flesta.

Sämst fungerar sökaren om man följer snabbrörliga motiv och har seriebildstagningen inställd på låg (CL). Då blir visningen så hackig att man kan få lite svårt att följa motivets rörelse. Men, varför skulle man inte välja snabb serietagning i det läget?

Elektroniska sökare har många fördelar. Förutom att de kan ge en stor sökarbild utan att kameran blir stor och dyr, ger den elektroniska sökaren möjlighet att visa en mängd information. Du kan få se ett virtuellt vattenpass och simulera olika bildeffekter och stilar. Det går också ge olika sorters stöd för manuellt fokusering som förstorat läge, dubbelbild och peaking.

Nattobjektiv. Med Fujinon XF 56 mm f/1,2 R kan man fotografera på frihand på natten utan att behöva dra upp ISO-värdet så högt att bruset blir störande. (56mm f/1,2 1/30s ISO 3200)

Bildkvalitet i toppklass

Vi har tidigare kunnat konstatera att Fujifilm ger den högsta bildkvaliteten när vi jämför kameror med APS-C-sensorer, åtminstone om vi avser brus. När det gäller tonomfång, även kallat dynamiskt omfång, ligger Fujifilm i nivå med Nikon, Sony och Pentax. Vid högre ISO blir tonomfånget lite större för Fujifilm eftersom brusnivån är lägre. Att Fujifilm kan ge mindre och snyggare brus beror på att de har ett egenutvecklat färgfilter, X-trans, framför sensorn.

Men Fujifilm X-T1 har inte samma förmåga att återge detaljer som Nikon D7100. Här sätter sensorns 16 megapixel gränsen. Skillnaden i verklig upplösning mellan 16 och 24 megapixel är betydligt mindre än siffrorna ger sken av. Det krävs alltså extrem beskärning eller extremt stora utskrifter för att se skillnaderna. Fler pixlar innebär mer data att behandla för bildprocessorn. Priset för 8 bilder i sekunden är alltså att Fujifilm ligger kvar på 16 megapixel. Några andra nackdelar finns det knappt med att gå upp i antalet pixlar.

SLUTSATS

Fujifilm X-T1 är en kompetent allroundkamera i APS-C-klassen. Kameran är så bra att den också är ett alternativ till småbildskameror. Med snabbhet, vädertätning och hög bildkvalitet klarar kameran det mesta. Begränsningarna ligger istället hos objektiven. De är genomgående bra, men urvalet är begränsat.Publicerad 2014-06-18. Läst av 20304 personer.

Fotosidan produktdatabas


Omdömen från användare, testbilder och produktinformation

18 Kommentarer

fotografmanuelek 2014-06-18 08:11  
Jag bytte bort min D800E med en drös objektiv till förmån för X-T1 inkl några primes. Har inte ångrat mig en sekund även om jag var lite nervös inför första bröllopet. Inga problem! Fuji levererar.
Fotografisk Vision 2014-06-18 09:54  
Jag har själv sålt av all min Nikonutrustning (D800, 14-24,24-70, 35 1.4, 85 1.4, 200-400 + blixtar) till förmån för Fujis X-T1:a och är så otroligt nöjd. Övergången innebar endel kompromisser men det är kompromisser jag kan leva med och jag har inte ångrat mig en sekund! :)
J0£L 2014-06-18 10:53  
Det är en riktigt trevlig kamera som hänger med mig på axeln dagligen då jag älskar gatufoto och dagligen pendlar genom Sthlm och då försöker knäppa en bild eller två. Min D800 har jag inte sålt av då jag inte tycker den följande fokusen på X-T1 inte är tillräckligt bra för att ersätta Nikonen ännu och framför allt INTE när det är mörkt. Dock använder jag Nikonen mindre och mindre så på sikt kommer den nog ryka, då bildkvaliten från X-T1 är tillräckligt bra i normala fotograferingsförhållanden. Storleken och vikten på X-T1 är behaglig jämfört med Nikonen, men bägge har sina fördelar och nackdelar.
Johan Pihl 2014-06-18 11:04  
Bra test-artikel med snygga bilder i, Magnus.
Segedahl 2014-06-18 11:45  
Roligaste kameran jag haft!
Fasken 2014-06-18 12:58  
Väldigt bra artikel!

Så himla kul att läsa att så många säljer av sin gamla utrustning för denna kamera.
Det är nog precis vad även jag kommer att göra, har en Canon 6D och jag använder nästan bara X-T1:an numera även på olika jobb då bildkvaliten och smidigheten är oslagbar.
luminousoctaves 2014-06-18 17:00  
Som analog fanatiker är det egentligen bara Fujifilms kameror som lockar idag. Det dröjer nog några år kvar innan de elektroniska sökarna levererar, men det är jättebra att de vågar satsa på "manuella" reglage och minimalistisk design.

Frågan är, hur känns kamehuset i handen jämfört med en klassisk, gissningvis lite tyngre, kameramodell som Leica M?
Svar från froderberg 2014-06-18 18:10
Om sökaren levererar eller inte beror lite på vad man har för preferenser. Sökaren är större och ger mer info än de flesta analoga. Så för komponering fungerar det bra. Men för skärpeinställning behöver men använda förstorat läge - där kan sökaren inte riktigt mäta sig med en analog.

Kamerahuset har hög kvalitetskänsla. Det är verkligen solid metallkänsla. Hade kameran varit tyngre hade kvalitetskänslan varit ännu högre. De stora rattarna har också bra känsla. Men inmatningsrattarna som är lite för små. Vreden under de stora rattarna känns fasta, men är inte tillräckligt fasta för att förhindra oavsiktliga förändringar.
Nilzohn 2014-06-19 10:46
Magnus sammanfattar mina synpunkter på ett bra sätt, avseende hanteringen. Drive- och mätningsreglagen är lite väl lättändrade, annars är ergonomin bra och kameran är ROLIG att fotografera med!

JPEG direkt ur kameran är riktigt bra, men klarar inte allt. Vilka RAW-hanterare använder ni? Vet att det var problem med ACR och LR i början, men är de lösta nu?
luminousoctaves 2014-06-19 16:10
"kameran är ROLIG att fotografera med!"

Det där är en egenskap som jag anser är nästan bortglömd bland kameratillverkarna i dag. Tekniken går alltid före användarvänligheten. Det är till exempel inte särskilt kul att bläddra i menyer. Ändå satsar nästan alla märken, även Leica, på större displayer och flashigare menyer.

Jag tycker att man borde testa att strippa så mycket teknik som möjligt i en digitalkamera, även displayen, och sedan se hur folk upplever den. Kanske skulle det kännas som en befrielse. Det tror jag.
PMD 2014-06-23 20:11
Kanske.
Men man behöver ju bara använda precis så mycket teknik som finns i en kamera som man vill.
luminousoctaves 2014-06-26 09:24
Nja, en fin tanke, men den stämmer inte i praktiken. Har man en skärm på sin kamera så är sannolikheten väldigt stor att man inte kan motstå att "smygkolla" hur resultatet blev.
PMD 2014-06-26 16:16
Det är därför det är så bra med en vridbar och vändbar skärm. Om man fäller in den med skärmsidan inåt så frestas man inte att titta på skärmen ideligen.
:-)
Bengt Öberg 2014-06-20 08:46  
I onsdags lämnade jag ifrån mig min Nikon800E och alla objektiv och blixtar. Nu gäller XT-1 och tre primes. Än så länge. Väntar på de två vädertätade 2.8 zoomarna som är aviserade till senare i år. Även min XE-1 bytte jag in eftersom den är så seg. Är inte vän med autofokusen men jag hoppas bli så småningom.
Umi71 2014-06-20 10:54  
Jag har själv sålt min D800 till förmån av denna kamera, ångrar det inte en sekund.
Lars Nordström 2014-06-21 20:56  
Jag är också nyfiken på att veta mer om olika RAW-hanteringar. Jag tycker inte ens att den senaste uppdateringen från Adobe är optimal. Det är svårt att komma till samma nivå som jpg ur kameran. Jag har provat Phase One, och tycker den oftast levererar bättre färgdjup, men ibland blir inte de helt bra heller. Några åsikter om detta?

Jag tycker Nikon D800 (E) generellt ger bättre resultat, konstigt vore det annars med dess sensor och fullformat. Bättre dynamiskt omfång, färgdjup och framför allt upplösning.

Men för det mesta duger Fuji Xt-1 gott, inte minst för det smidiga formatet, bra objektiv från Fuji och riktigt vassa jpg-filer. Jag skulle inte säga att den direkt kan ersätta Nikon D800. Det beror på behov, syfte med fotografin.

Köptips: Batterigreppet till Fujin gör den betydligt skönare att hålla i och är absolut värd den extra pengen.
streith 2014-06-23 10:45  
Som eos användare bara hoppas jag att Canon tar tills sig designen. Har altid tyckt den gamla manuella looken är både snyggare och lättarbetat än den nyare tänket med hundra menyer och inställningsmöjligheter. Fan vill ju bara ändra bländare, tid och exp komp. Snyggt där Fuji.
En fråga till er alla ex Nikon användare. Själv väntar jag fortfarande på canons variant på D800. det är ju en kraftig ändring i pixlar och lite dynamiskt omfång.
Inget som ni som bytt saknar?
En annan fråga. Hur gör ni i studion med blixt i manuellt läge med den digitala sökaren?
Det blir ju en nattsvart läge där. något att ställa in?
Sitter man på Nikon system så har ju även Nikon anammat det analoga och gjort en Nikon Df. Borde ni inte välja den? Ytterligare en nikon kamera som jag skulle vilja ha i canons sortiment.
Svar från froderberg 2014-06-23 10:51
Kommer inte ihåg hur det är på Fujifilm, men för Canon ställer man om "exponeringssimulering". Då funkar det att använda elektronisk sökare eller skärmsökare (live view) i M-läge med studioblixtar.
snap01 2014-06-23 23:08  
svar till sebastian
nej jag väljer inte Nikon DF behöver ingen mer tegelsten. Den är stor tung klumpig påminner mer o en analog pentax 6x7 i jämförelse med Fuji X-T1 ;)

För mig kan inte fuji ersätta mina D800 för alla uppdrag däremot som reportage o resekamera funkar den fantastiskt bra o optiken är lysande. Om jag hinner ska jag starta en blogg på fs o lägga upp bilder med fuji från en utlandsresa där jag körde den rätt hårt ;)
om jag jämför den med min fuji ez-1 så är den betydligt bättre att hantera o sökaren funkar klart bättre ser allt klart i den vilket jag inte gjorde med den andra fujin.
Det fuji är grymt duktiga på är optiken o att få en snygg bild rakt ut från kameran o att den är smidig i liten o dessutom rätt snygg. Trots kameran är liten så är den skön att hålla i o jag har inte upplevt att den blivit speciellt varm vilken någon på fs tyckte trots jag kört den i 30 gr värme.

Det är klart kul att plåta med fuji för den känns så analog i handhavandet o när man ser bilderna så tror man att det suttit en rulle velvia i den ;) smidigt med en ratt med iso en med tid o en med expo kompen o sedan har man på 14mm eller 35 mm så ställer man bländaren med bländarringen då får man en fet analog kick back :)
tompaw 2014-06-26 00:06  
Visst är det en kanonkamera med bra bildkvalitet och framför allt ett perfekt format. Jag använder den betydligt oftare än 5D Mk3, men helt klart är 5D:n betydligt bättre i många avseenden, autofokus, detaljupplösning m.m. Och nog tycker jag att en spegelreflexsökare är att föredra i många situationer även om sökaren i X-T1 är riktigt bra.

Merläsning

ANNONS