Artiklar > Vi testar fotobokstjänster

Vi testar fotobokstjänster

Vi har testat tio olika tjänster för att göra sin egen fotobok. Vi har valt bilder som ställer hårda krav på programvara och tryck för att hitta den bästa tjänsten. 

SÅ HAR VI TESTAT

Vi har valt bilder som är svåra att trycka och sedan granskat bilderna i ett kontrollerat betraktningsljus med en färgtemperatur på 5000 kelvin. Som en referens har vi skrivit ut böckerna med en bra bläckstråleskrivare som styrs av en avancerad programvara, en så kallad ripp. Vi har sedan jämfört de tryckta bilderna med de utskrivna referensbilderna.

Vi har tittat på hur fotoboksföretagen hanterar svartvita bilder. Det är lätt att svartvita bilder drabbas av färgstick. Andra svåra bilder vi valt ut har motiv med dominerande ljusa toner (high key) eller mörka toner (low key).

För att se hur tjänsterna hanterar färgprofiler har vi skickat med en bild i tre versioner, i sRGB, i AdobeRGB och en utan profil. En bra tjänst ska kunna hantera profilerna och kunna återge bilderna väldigt lika.

Tre versioner. Vi skickade den här bilden i tre versioner i AdobeRGB med profil. utan profil och i sRGB. Bilden ska återges väldigt lika om profiler hanteras rätt.

Lågupplösta bilder bör följas av varningssignaler i programvaran. Vi har kontrollerat hur lågupplösta bilder hanteras, om man får en varning och hur bra bilderna interpoleras så att de inte blir pixliga. På den här punkten ser vi stora skillnader mellan tjänsterna.
I alla böckerna har vi lagt med en råfil. Några få tjänster konverterar råfilen. Risken finns att det är ett misstag om en råfil monteras i en fotobok. Därför ser vi hellre att tjänsten säger stopp än gör en dålig konvertering. Av dem som kan hantera en råfil är det bara Iphotos tjänst som gör en bra konvertering.

Vi har även använt bilder med klara tydliga referensfärger och motiv där vi lätt kan se om färgtoner blivit för varma eller kalla, eller om färgmättnaden blivit för hög. Hudtoner är alltid svårt, så det har vi också tittat på. Utöver fotografier har vi också lagt in grafik för att se hur logotyper, diagram och liknande hanteras.

Svåra bilder. Bilder med klara referensfärger är ett måste för att kunna kolla av färgstick. Dessa två har givna toner med färskpotatisen och jordgubbarna. Att de dessutom har någorlunda neutrala toner i form av sten och cement runtomkring gör dem till mycket svåra bilder att återge korrekt.

Störst avvikelse. Den här bilden får i särklass störst avvikelser i dessa test. De mörka och mustiga tonerna både i fonden och hudtonen gör det otroligt svårt för tjänsterna att hantera. Här måste jag vara bombsäker på att min printreferens är bra.

Vi har försökt göra böckerna så lika som möjligt när det gäller format och papperskvalitet. Vi har valt storlekar runt 20 x 20 centimeter. Prislapparna har hamnat runt 300 kronor utan porto.

Alla tjänster gör bra ifrån sig, men det vi ser tydliga skillnader i är färg, konstrast och uppskärpning.


Önskefoto

Önskefoto har en väl genomarbetad fotobokstjänst och ligger på en bra nivå i alla moment. De har skapat många fotoböcker och känns väletablerade. Kanske inte stället jag skulle gå till om det vore mitt livs stora fotoprojekt men för dop, bröllop och presenter gör de ett bra jobb. De har ofta rejäla rabatter så prismässigt går det att fynda hos dem.

Programvara
Tjänstens program heter Albelli och tidigare har jag som Mac-användare varit tvungen att arbeta med dess onlineprogram men nu har det programmet börjat fungera bra. Det finns en direktlina till Iphoto i vänsterspalten av programmet men också katalogstrukturen är väl tillgängliga. Programmet är bra uppbyggt med pedagogiska lösningar och gränssnittet är minimalistiskt. Framför allt gillar jag sättet de arbetar med för att beskära och placera ut bilder.

Bildkvalitet
Jag upplever färgerna i bilderna som väl återgivna men alla bilder har förlorat i kontrast och är ljusare än vad originalen är. Ett klart minus som i mitt fall måste noteras. En trolig förklaring är att de anpassat sig efter att majoriteten av kunderna inte har kalibrerad skärm eller avvägt betraktningsljus och därmed lätt får för mörka bilder. Vilket Önskefoto då kompenserar för. Speciellt påtagligt blir det i svartvita bilder och i något mustigare motiv. Interpoleringar klarar tjänsten mycket bra och de kan hantera råfilen till en viss mån.

Bokkvalitet
Fin kvalitet på bokens utförande och den känns gedigen. Den här boken kommer att hålla i längden utan att vare sig spricka eller att lossa i limningen. Bra jobbat av Önskefoto. Jag har valt till att få en speciell bindning så uppslag ligger helt plant. Det kostar lite extra men är väl värt då det gör uppslagen mycket fina. Framför allt om man lägger liggande bilder över båda sidorna.

Pris
305 kronor + 59 kronor i frakt för en bok på 21 x 21 centimeter med panoramalösning för platta uppslag.

Leverans
Upp till sju arbetsdagar i leverans var sagt, men min kom snabbare.

+ Bra program, fin byggkvalitet
- Bildkvaliteten


Photohome

Programvaran fungerar och gör det den skall, men behöver utvecklas. Bokpärmens byggkvalitet och sidornas bildkvalitet är superfin. En toppentjänst för fotoböcker.

Programvara
Photohome Designer 7.0 fungerar bra, men gränssnittet känns gammalt. Bra mallar att arbeta efter och det kan behövas för jag är inte helt ok med hur man hanterar bilderna på ett smidigt sätt med programvaran och man behöver jobba med de ganska basala och stora ikonerna som ligger i toppsektionen av programmet. Lite fler stödlinjer hade inte varit fel heller. Inga större fel men det skapar ingen kreativ lust.

Bildkvalitet
Jag blir helt klart imponerad av bildkvaliteten hos Photohomes tjänst. Bilderna ser riktigt bra ut och med det menar jag inte enbart att färgerna är korrekt återgivna. De bilder som jag vet har en för hög färgmättnad redan från utgångsläget får en riktigt bra hantering. Inga eller väldigt få skarpa övergångar mellan nyanserna och mustiga mörka bilder ser fortfarande ut som mörka mustiga bilder i boken. Många av de andra tjänsterna vattnar automatiskt ut dem. Jag kunde under varning peta med råfilen och den ser bedrövlig ut. Får skylla mig själv. Interpoleringar fungerar bra men jag tycker mig se en tendens till överskärpning i trycket. Det ligger på gränsen och är man inte petig så funkar det fint.

Bokkvalitet
Bokens pärm är i svart textil och jag blir imponerad. Det kan lätt bli knöligt i vecken med textiler men allt känns som att det sitter där det ska samt att alla limningar är stabila. Jag har valt att ha en bild på framsidan. Det här är en funktion som många tjänster erbjuder men få utför på ett bra sett. Men med Photohome blir det en kul överraskning då bilden sitter perfekt och är dessutom försänkt så att bilden inte ligger ovanför själva pärmen.

Pris
379 kronor + 39 kronor i frakt för en bok på 20 x 20 centimeter med svart textil på pärmen. 50 kronor extra för faktura tillkom.

Leverans
Väl inom utsatta leveransdagar.

+ Fint detaljarbete med boken, bra bildkvalitet.
- Tråkigt gränssnitt i programvaran.Fotoklok

Bra programvara och bildegenskaper. Fotoklok är superduktiga på att skapa böcker det har de bevisat för mig ytterligare en gång med det här testet.

Programvara
Fotoklok Designer är ett bra program med många fina egenskaper. Programmet jobbar lite annorlunda än vissa andra tjänster gällande förflyttning och positionering av bilderna. Inga stödlinjer innan du börjar flytta något, men då kommer det upp ett rutmönster över hela layouten. Det fungerar bra och vittnar om att de tänker sig att man ska arbeta minutiöst, frågan är bara om det är så de flesta användarna tänker. För positionering av bilden inom ramen dubbelklickar man och gör sedan detta i ett eget fönster, också detta hjälper till att arbeta noggrant.

Bildkvalitet
Fotoklok vet hur man gör fotoböcker det är inget snack om saken. Jag har tidigare hyllat tjänsten och jag blir bara mer övertygad när jag bläddrar igenom denna. Alla bilder stämmer väl överens med referensbilderna och interpoleringar samt skärpa är superfina. Med i alla böcker har jag med en väldigt lågupplöst bild för att se hur de hanterar detta problem. Resultaten brukar variera kraftigt. Fotoklok sköter detta med bravur. Mustiga bilder ser mörka ut men har fortfarande täckning i de mörka partierna, lite hög färgmättnad ibland är det negativa jag kan få fram.

Bokkvalitet
Jag väljer att få en bild som omsluter hela pärmen och utöver en bra bildkvalitet så har den en fin matt finish som inte verkar speciellt mottaglig för repor. Det är anledningen till att de flesta tjänster har ett väldigt blankt papper/laminat när det ska vara bild på pärmen. Jag gillar utförandet i sin helhet med limning och väldefinierade veck. Ingen wow-känsla men ett väl utfört arbete.

Pris
329 kronor + 59 kronor i frakt för en bok på 20 x 20 centimeter.

Leverans
Väl inom utsatta leveransdagar.

+ Bildkvalitet, bra interpoleringar, fin helhet.
- Dyr.


Apple Iphoto

Begränsad kreativitet och valmöjligheter överlag för den som vill skapa med clipart-bilder och ramar i layouten. Bra bildkvalitet men Iphoto ligger också en bra bit över de andra tjänsterna i pris.

Programvara
Iphoto är ett bra bildhanteringsprogram som kan hålla reda på alla dina bilder. Du kan påverka bildernas utseende, men funktionen för att skapa fotoböcker har för få inställningsmöjligheter. Var noggrann med att välja rätt tema från början då mycket låses upp redan där. För den som vill gå loss på olika bakgrunder med clipart och liknande är inte det här rätt program.

Bildkvalitet
Bildkvaliteten är riktigt bra från Iphoto. Den har en klar fördel mot de andra tjänsterna då den har mer möjligheter för bildbehandling i själva programmet. Min råfil kommer inte bara med utan den blir också automatiskt roterad samt får en grundställning som är riktigt bra. Ingen annan tjänst klarar detta och man kan inte bli annat än imponerad. Svartvitt är riktigt fint återgett samt alla bilder med klara referensfärger har en naturlig ton och mättnad. Det är helt klart ett bra tryck och hantering av bildfilerna via Iphoto. En viss överskärpning i ett antal av bilderna finns dock men interpoleringarna är superfina annars.

Bokkvalitet
Jag valde en mjuk pärm i liggande A4 format med denna tjänst. Pärmens sidor är endast något tjockare än sidorna i men har en slitstarkare finish och ett bra tryck. Annars så är det inte så mycket att notera faktiskt. Helt ok helt enkelt.

Pris
326 kronor + 98 kronor i frakt för en bok i liggande A4 med mjuk pärm. Momsen är 25 procent med den här tjänsten, vilket är konstigt då böcker normalt säljs mer 6 procents moms.

Leverans
Väl inom utsatta leveransdagar. Trodde det skulle ta lång tid.


+ Bra bildbehandlingsfunktioner.
- Dyr, begränsat val av utförande.


Crimson

Superfint resultat rakt igenom på alla sätt och vis. Crimson är proffs på att skapa bild och de visar här att det även gäller fotoböcker.

Programvara
Crimsons Frontbook är i grund och botten samma program som Fotoklok Designer använder sig av. Inte så konstigt då det är ett bra program med stora möjligheter till noggrannhet och konsekvens i arbetet. Ett bra program med många fina egenskaper. Den jobbar lite annorlunda än vissa andra tjänster gällande förflyttning och positionering av bilderna. Inga stödlinjer förrän du börjar flytta något och då kommer det upp ett rutmönster över hela layouten. För positionering av bilden inom ramen dubbelklickar du och gör sedan detta i ett eget fönster, också detta hjälper till att skapa med noggrannhet.

Bildkvalitet
Crimson vet hur man producerar bild det är ett som är säkert. Att de kan göra fotoböcker kan man också lätt konstatera efter att ha bläddrat igenom boken. Speciellt färgmättnaden hanteras fint, till skillnad från många andra tjänster så drar de inte på för mycket med mättnaden. I stort sett rakt igenom så ligger alla bilder något svalare än originalen. Det är inte vad jag skulle kalla för färgfel men klart skönjbart är det. Sidorna är lite tunna så vid ett par tillfällen ser man igenom till layouten på andra sidan. Crimson är inte enda tjänsten som har detta problem men lite högre gramvikt på arken skulle inte vara fel. Mycket hög bildkvalitet är det oavsett.

Bokkvalitet
Jag har valt en grå bok med textur. Inlagan är också grå vilket känns stillsamt och fint. Pärmen är välgjord men grängningen i texturen skulle kunna vara mer definierad. Värt att notera att Crimson inte har smugit med sin logga på något ställe i hela boken. Det är tillsammans med Fuji den enda tjänsten i testet där man inte automatiskt får med en logga någonstans eller betala extra för att få bort den. Sådant gillar vi.

Pris
294 kronor + 40 kronor i frakt för en bok på 20 x 20 centimeter.

Leverans
Väl inom utsatta leveransdagar.

+ Fin helhet från bild till pärm, bra kvalitet.
- En aning kalla färger.


  


Ifocolor

En tjänst som jag inte tycker levererar det resultat som man bör förvänta sig i dagens utbud av fotobokstjänster. Plastigt intryck och rejäla bubblor i pärmen redan vid leverans. Inuti boken är bildkvaliteten låg och överskärpt.

Programvara
Programmet heter Ifolor Designer och har ett sparsamt gränssnitt med en minimalistisk design. Jag som Mac-användare får en direktlina till Iphoto. Helt ok hantering med mycket olika linjer som kommer upp för att antingen indikera när bilden befinner sig centrerad eller i kanten. Det jag saknar är enklare passning med andra bilder vid kollage. Gott om olika bakgrunder och teman att arbeta med.

Bildkvalitet
Bilderna i boken är ganska rejält överskärpta oavsett förstoring eller förminskning. Generellt så ligger bildkvaliteten på en ganska låg nivå, på ett antal bilder uppfattar jag till exempel en horisontell rand med en svag magentaton. Den bild som finns i tre utförande med olika profiler ser faktiskt likadan ut oavsett profil. Det är bra. Men tråkigt nog ser den lika dålig ut i alla varianter. En klart lägre kvalitet jämfört med de övriga testdeltagarna som återger dessa på ett helt ok sätt. Med en del bilder fungerar trots allt bra och är den som får boken inte av typen som filosoferar över färgmättnad och gamut-varningar så kommer Ifolor att funka. De svartvita bilderna är förvånansvärt bra återgivna och i stort sett fria från stick vilket ofta är svårt.

Bokkvalitet
Tyvärr så har jag inte mycket positivt att säga om bokens yttre kvalitet. Lamineringen som ger ett högblankt och plastigt yttre har släppt redan under leveransen och efter att jag har bläddrat något så har stora bubblor bildats i den bigade kanten vid ryggen. En trevligt grängat vit insats mellan pärm och papper finns men en sådan fin detalj försvinner den plastiga helheten.

Pris
249 kronor + 60 kronor i frakt för en bok på 21 x 21 centimeter.

Leverans
Väl inom utsatta leveransdagar.

+ Direktkoppling till Iphoto.
- Bildkvaliteten, bubblor i lamineringen, plastigt.


Cewe /Japan Photo

Stark aktör på fotoboksmarknaden och de gör ett mycket fint jobb i alla momenten med en bra avancerad programvara och en mycket fin bildkvalitet. Helt klart ett val du kommer att trivas med. Stora bristen hos Cewe är den yttre finishen som inte matchar dess fina program eller bildkvalitet.

Programvara
Cewe har en för det här startfältet ovanligt avancerad programvara. Upplägget är långt ifrån minimalistiskt och trots flikar så får man känslan av att få tillgång till allt. Väldigt mycket knappar och reglage i gränssnittet. Kan vara lite skrämmande för den ovane. Men annars kommer man igång snabbt och det är inga konstigheter med några moment. Bra att man direkt får veta priset då man i vänstra hörnet har en liten sektion där du väljer storlek, inbindning, tryckkvalitet och sidantal.

Bildkvalitet
Bildkvaliteten är helt klart bland de bästa i testet. Mina bilder är kontrastrika och här blir mustiga bilder mustiga, skira blir skira, återgivningen är super. De svartvita fungerar mycket bra. Råfilen funkar inte vilket är lika bra. Mycket bra skärpa i bilderna oavsett om de har förminskats eller förstorats. Allt känns bra utöver den ytterst lilla bild som jag petat med i testet. Där ser jag ett mindre lyckat resultat.

Bokkvalitet
Den yttre känslan i boken imponerar inte riktigt på mig. Den har en vävstruktur vilket låter fint när man beställer men känns mer som formad plast. Inte så kul och det ger ett lite billigt intryck. Jag har valt att få en bild på omslaget och den är ditklistrad en aning snett men då är jag petig. Annars så känns bindningen gedigen och hållbar.

Pris
249 kronor + 49 kronor i expeditionskostnad. Då får du en bok på 21 x 28 centimeter med blå hård pärm och ett foto på framsidan. För ytterligare 50 kronor hade jag fått den i brevlådan men jag valde att hämta ut den hos Japanphoto på Sveavägen.

Leverans
Snabb produktionstid och ingen leveranstid.

+ Bildkvaliteten, avancerat program.
- Byggkvaliteten, finishen.


Photobox

Jag blev inte speciellt imponerad över vare sig bildkvalitet, byggkvalitet eller programvara. Färgåtergivningen är ojämn, men däremot är storlekshanteringen och skärpningen bra.

Programvara
Photobox arbetar med ett onlineprogram. Den är väl utförd och pedagogisk med flikar och navigering men då den faktiskt befinner sig i ett webbläsarfönster så blir det en kompromiss med utrymme på ett annat sätt än med ett installerat program. En nackdel är att man måste ladda upp all bilder redan innan för att kunna skapa boken. Med det sagt så har de lyckats bra men det är mer lämpat för en enkel fotobok utan krusiduller som teman och liknande. Är du riktigt i pysseltagen så bör du kanske kika på en annan tjänst.

Bildkvalitet
Blir lite fundersam när jag börjar jämföra med referenserna. Vissa av bilderna ser precis lika bra ut som mina egna utskrifter medan andra har tappat i kvalitet. De tydligaste bristerna ser jag i de svartvita bilderna som är ljusa med ett svagt magentastick samt i ett mycket mustigt porträtt som blivit långt ljusare än originalet och fått en rejäl ökning i färgmättad. Storlekshantering funkar bra och det känns som interpoleringar och skärpa ligger på en välavvägd nivå. Den bild som finns i tre utförande med olika profiler ser likadan ut i alla tre varianter så hanterar profiler korrekt.

Bokkvalitet
Den yttre hårda pärmen är högblank och vid första intrycket ger den långt ifrån ett intryck av kvalitet. Vid närmre granskning så har den en bra limning som både flexar och håller när jag bläddrar och drar så det är nog bara den yttre finishen som jag reagerar på. Men överlag så blir jag långt ifrån imponerad.

Pris
289 kronor + 49 kronor i frakt för en bok på 22 x 22 centimeter.

Leverans
Väl inom utsatta leveransdagar.

+ Enkel programvara.
- Byggkvaliteten, ojämn färgåtergivning.


Fuji Direkt

Lättarbetat och bra bildegenskaper. Onlineprogram skapar lite problem men för en ovan användare så är det här en mycket bra tjänst.

Programvara
Onlineprogramvara med lättarbetat gränssnitt där det mesta utgår från en flyttbar liten meny. Du kommer igång snabbt och att skapa en fotobok går undan. Nackdelen är att man måste ladda upp alla filer innan man kan sätta igång och hos Fuji har man också en spärr på 10 megabyte i filstorlek. Det är lite frustrerande att vissa av mina bilder trots att de är sparade som jpg inte kan läggas upp utan att först skalas ned i Photoshop. Fördelen är att det inte kan slinka med oönskade filformat.

Bildkvalitet
Jag har med Fujis beställning i det här testet valt deras brilliant-papper och det finns en fin lyster i pappret. Det här är fotopapper, och inte tryck. Färger hanteras bra och återgivningen i boken stämmer bra med referenserna. Alla bilder har hanterats bra. Framför allt har mättnaden inte ökats alls och bilder med för hög färgmättnad återges på ett bra sätt. Generellt så vill de flesta tjänsterna driva på mättnaden i bilderna men här är den inte påverkad. Något kalla bilder överlag oavsett färg eller svartvitt. Interpoleringar funkar fint och jag ser ingen överskärpning.

Bokkvalitet
Boken har en högblank laminering som för mig är så långt ifrån tilltalande man kan komma. Reptåligt, visst, men snyggt är det inte. Sidorna är på grund av fotopappret väldigt styva och tjocka. Lite svårbläddrat, men för några kronor extra har jag valt att få en flexibel rygg och bindning som gör att uppslagen ligger helt platt vilket gör enormt mycket för bilder som ligger över båda sidorna. Utöver Crimson den enda tjänsten i testet där man inte automatiskt får med en logga någonstans eller betala extra för att få bort den.

Pris
295 kronor + 39 kr i frakt för en bok i stående A4 med halvblanka sidor.

Leverans
Väl inom utsatta leveransdagar.

+ Lättarbetad, bra bildkvalitet
- Begränsningar på grund av onlineprogram


Blurb

Blurb levererar ytterligare en fin bok med hög bildkvalitet. Men numera är många av tjänsterna på samma nivå. För en bok i högre upplagor med noggrann layout och komposition så skulle jag använda Blurb tillsammans med Indesign.

Programvara
Blurb erbjuder tre varianter för att göra boken. Onlineprogram, ett program du installerar och en plugin för Adobe InDesign. Den senare är riktigt bra för mer avancerade användare och projekt. Jag kör vanliga programmet och det märks tydligt att det är mer avancerat än de andra. Bättre visst, men i gengäld blir det krångligare för någon som inte har tid eller förkunskaper.

Bildkvalitet
Blurb är mycket duktiga på det här med fotoböcker men numera ligger de inte så mycket före övriga i just bildkvalitet. Tidigare var det stor skillnad men nu är många andra tjänster ifatt. Jag blir som vanligt mycket nöjd med resultatet och det finns egentligen inget att klaga på utom det i vissa fall syns en tendens till överskärpning och faktiskt ett svagt kallt stick i de svartvita bilderna. Blurb är och kommer nog förbli störst inom fotoböcker internationellt sett men till exempel Fotoklok och Crimson har lika bra eller bättre bildkvalitet.

Bokkvalitet
Blurb envisas med att använda ett så kallat dustcover. Alltså ett pappershölje som viks runt pärmen. Pärmen går att få i olika texturer och varianter och jag har valt en smått grängad textur vilket känns sobert men ger inget större intryck. Bokens byggnadskvalitet är mycket bra och limningar och detaljer är fint utförda.

Pris
303 kronor + 39 kronor i frakt för en bok på 25 x 20 centimeter. Där ingår de 20 kronor jag betalade extra för att också få boken som en pdf-fil. Väl värt men inget som man måste ta.

Leverans
Med DHL väl inom utsatta leveransdagar.

+ Solid kvalité på bild och pärm, bok som pdf-fil, kan användas
med Indesign.
- PrisetPublicerad 2014-10-15. Läst av 37829 personer.

19 Kommentarer

2014-10-15 13:09   Benganbus
Jag gillar den här typen av konsumentvägledning!
Tack för det!
/B
2014-10-15 13:13   joakim d
Utmärkt artikel! Hur fungerar det om man vill beställa mer än ett ex samtidigt på dessa tjänster, blir stycketpriset lägre då?
luminousoctaves 2014-10-15 13:33
Oftast tjänar man en hel del på att beställa kring fyra-fem böcker i taget. Men räkna med att frakten stiger också-

Håll ögonen öppna för kampanjkoder som ger rabatt. Blurb har ständigt minst en kampanj i gång.
2014-10-15 13:28   luminousoctaves
Kul. Dessa tester behövs, men jag saknar jämförelserna i papperskvalitet. Det är framför allt där det brister hos print-on-demand-företagen. De kan inte trycka på bra bokpapper utan kör på Hänt-i-veckan-kvalitet eller plastig RC-känsla.
Håll upp en offsettryckt fotobok och känn med fingrarna på sidorna.
Det är en enorm skillnad. Det är den känslan vi strävar efter. Hur nära ligger de?

Blurb är en förebild där med ett stort urval papper, både bestrukna och obestrukna. Men de har liksom alla andra problem med färgstick.

Jag tycker att testat dessutom hade för få ingående jämförelser om färgsticken i svartvita bilder.
Bildexempel på raster?
Ni höll inte vad som utlovades i ingressen.

Färgstick i svartvita bilder är en avgörande faktor i svartvita print-on-demand-fotoböcker. Tyvärr får man helt räkna med färgstick i färgprintar där ordentlig översyn från personalen saknas. Detta gäller alla företag.

När vågar ett POD-företag rikta in sig på bara svartvita printar med anpassat skrivarbläck? Då kan det hända spännande saker.

I övrigt ett helt okej test tycker jag!
2014-10-15 13:31   luminousoctaves
Blurb erbjuder för övrigt olika omslagslösningar, inte bara dust cover.
pico71 2014-10-15 14:22
För den som använder Adobe Lightroom finns även en plugin till Blurb. Detta ger en smidig integration till tjänsten.

/pico71
2014-10-15 14:24   Kjell Andersson
Fuji Direkt har även ett program som man kan ladda ned åtminstone för PC, jag är nöjd med bildkvaliteten. Snyggt med varning om bilden har för låg upplösning för den förstoring man valt.
2014-10-15 15:47   luminousoctaves
Vill också varna för den vanligt förekommande dealen att köpa en PDF av sin fotobok, vilket nämns i texten, och som bland annat Blurb erbjuder som automatiskt förval.

Om du levererar din bok i PDF-format (vilket alla företag egentligen kräver, direkt eller indirekt) betalar du för att ladda ner exakt samma PDF till datorn. De säljer alltså tillbaka din PDF till dig för 3-4 dollar. Genialt!! :) Ett nästan komiskt bedägeri...
2014-10-15 18:37   HåkanL
Det står inte att man måste ha fast bredband för att ladda upp filer till Önskefoto. Jag har mobilt bredband för att det är billigast, så jag kan inte ladda upp mina fotoböcker själv. Jag måste gå till grannen som har fast bredband. Mycket krångligt. Annars är jag nöjd med både programvara, kvalitet och pris.
2014-10-16 13:28   slaskpelle
Hur funkar dessa sajter om man använder ett extern program som smartalbums eller JA-designer?

Jag är lite ut efter en bra tjänst där jag kan placera bilderna på ett uppslag precis hur jag vill och inte vara låst till färdiga bildmallar. Klarar de flesta tjänster detta idag?
2014-10-16 17:35   Myshelge
Hej ! Mycket bra test överlag men i ett test saknar jag en del info. I testet från Crimson nämns inte att man inte kan få ett tryck direkt på pärmen utan du måste göra ett omslag av papper för att kunna skilja en boks innehåll från en annan. Mkt synd då Crimson ju annars har en mkt bra kvalitet men denna bug gör att jag måste välja annan leverantör.
2014-10-16 20:13   DominoDude
Vet inte om jag lyckats läsa väldigt slarvigt, eller om informationen saknas, men hur många sidor/foton är det fråga om vid dessa prislägena?
2014-10-16 22:47   f-gardener
Har använt Ifolor och håller med om dålig färgåtergiving, och, utmärkta svartvita bilder! Däremot känner jag inte igen överskärpningen; månne inte programmets bildoptimeringsfunktion var på i testet, denna bör för rätt skärpeåtergivning stängas av.
2014-10-17 10:50   Anders E. Skånberg
Jag höll som bäst på att skapa en fotobok med Stockholmsbilder för försäljning när jag fick tag i detta test med fotobokstjänster i Nr 4 2014.
Helt superbra läsning!
För mig som redan använder Crimson till mycket var det faktiskt riktigt skönt att läsa omdömet och jag hade verkligen stor nytta av texterna om fotoböcker i tidningen. Jag kan bara hålla med om att det blev ett toppenresultat. Jag gillar inlagan som trycks på 190g halvmatt fotopapper. Passar jättebra för mig som jobbar mycket med färg. TACK Fotosidan för denna test!!
Vill man se en genombläddring av min bok som trycktes av Crimson i liggande A4 MED tryckt skyddsomslag så kan man kika på:
https://www.youtube.com/watch?v=t_4nkSRAoIY
2014-10-18 22:27   olofforsberg
Jag är en kräsen i bildkvalitet, har jämfört alla (utom blurb) och tycker en klar vinnare är Photohome som jag använt i många år. Detta då de har minst fyra alternativ på papper. ex tillägget 6-färg är bättre än normal. Sedan har de "fotolyx" som ger ännu djupare färger och svärta.

Undrar om de andra leverantörerna har olika pappersalternativ och i sådana fall vilka ni har testat?

Photohomes programvara har egenheter men fungerarar. Företagets kundservice och support är exceptionell.
Shibo 2014-10-19 17:31
Jag har i princip aldrig provat annat än Blurb, men möjlighet till val av olika papper finns, underbar service (fick en bok på dryga 100 sidor med över 300 bilder där jag inte var nöjd med färgåtergivning på 4 sidor/ 8 bilder). Två mail med bifogade bilder på problemen i det ena och så kom en ny bok).
Varmt rekommendera Blurb. Sitter och väntar hem en bok i veckan :)
Fast men informationen i denna artikel skulle man kanske provat någon annan...
2014-10-19 20:15   younso
Kan själv rekommendera Pixopolis programvara Pixgen.
2014-10-20 01:31   Khalad
Har kört Fotoklok några år och är mkt nöjd, tycker bildkvaliteten är utmärkt. Har gjort en storformatsbok (34x27 cm) med många (136) sidor. Där lossnade blad i båda exemplaren jag beställde. Har utan problem fått två nya böcker utan kostnad. Dock känner jag att just bindningens hållbarhet borde få större uppmärksamhet i testet. Det är flera leverantörer som har bra bildkvalitet men håller inte böckerna i längden är glädjen över bra bildkvalitet kortlivad
Med vänlig hälsning,/ Björn T
2014-10-26 17:19   Wunder
Jag kanske letar dåligt, men jag kan inte hitta hur många sidor det är i fotoböckerna för cika 300 kronor.

Merläsning

ANNONS
Phottix Nuada R4 II LED-Panel