Artiklar > Test: Nikon V1

Test: Nikon V1

Plus

Nikon 1 är ett helt nytt kamerasystem från Nikon. Vi testar den mer avancerade av de två första modellerna i systemet: V1. Vi tittar extra noga på den snabba autofokusen.

Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla plus-artiklar för bara 16 kr första månaden*

Fotosidan Plus kampanj 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

  • Fri uppladdning av bilder
  • Obegränsad tillgång till alla artiklar, nyheter och video
  • Egen blogg och portfolio
  • Mindre reklam
  • Rabatt på kameraförsäkring hos Gefvert
  • Rabatt på tidningen Fotosidan Magasin
  • Rabatt på böcker i Fotosidans butik

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om tre månader
och som automatiskt förlängs där månad två och framåt kostar 60 kr per kvartal. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.Magnus Fröderberg
Publicerad 2011-11-21. Läst av 22969 personer.
2011-11-21 12:46   Chasid
Welcome to the dead end Nikon V1!
Best regards
Minolta Vectis
2011-11-21 14:21   Lars Forslin
Bra kommentarer! Jag har en känsla av att detta är lika smart att satsa på som APS-kameran var när den kom med sitt ynkliga filmformat, eller den analoga "pocket"-kameran för den delen. Bekvämt - visst, men snart tröttnade man på den bristfälliga kvalitén.
eon   2011-11-21 19:08
De flesta som använder systemkameror i dag använder en APS-kamera. Så även du ser jag.

Jag hade den första Canon IXUS med APS-film. Den tröttnade jag mycket fort på, men det berodde främst på det usla objektivet.

Fast jag håller med dig om att Nikon 1 har för liten sensor.
Lars Forslin   2011-11-22 06:32
Jag kan i alla fall säga att inom digitalt foto så ger en APS-sensor mycket bättre kvalitet än filmdito. Det är två olika medier. Med digital så kan man få mycket god kvalitet med den storleken, men knappast med film, jo kanske med 25 ASA. Min poäng var att en för liten sensor är analogt med att använda för liten film, som i APS-kamerorna, vilka väl inte gjorde någon glad.
2011-11-21 14:50   Calle S
Jag har flipprat lite med V1, och jag tycker huset är mycket fint och till skillnad från många andra anser jag att det är skitsnyggt. Iallafall den svarta varianten.

Men precis som Magnus F säger; det är underligt att den saknar blixt, och med tanke på storleken borde sensorn vara snäppet större. 4/3 är smärtgränsen för mig.
2011-11-21 15:13   Why Mac
Att de inte behöll Nikons standard objektivfattning tycker jag var dumt.
Det hade blivit en perfekt kamera att ta med sig överallt tillsammans med nått Ai eller Ai-s objektiv.
Peter Thållen   2011-11-21 16:58
Hade dom gjort det så hade kameran blivit allt annat än liten med tanke på registeravståndet som krävs för F-fattningen.
Grevture   2011-11-21 18:32
Det kommer en adapter (enligt rykten nu i december) från Nikon som skall ge full funktionalitet (AF, full exponeringsautomatik) med AF-I- och AF-S-objektiv. Dessutom kan du köra manuell fokus och begränsad exponeringsautomatik med äldre objektiv som Ai och Ai-s.

Så det du frågar efter kommer att finnas.
2011-11-21 19:57   Jonas Nimmersjö
" En anledning till det stora batteriet kan vara att kameran har en snabb seriebildsfunktion som gör att man lätt tar fler bilder och därmed förbrukar mer ström än med en vanlig spegelfri systemkamera."

Är det inte så att det stora batteriet även skall ge ström till den nya separata blixten? Världens "minsta" externa blixt … (men utan eget batteri …)
2011-11-21 20:14   jorgene
Har köpt en V1, med 10-30 och 30-110. Måste säga att jag gillar den mer och mer, ju mer jag använder den. Tänkte ta tillfället i akt och bemöta en del "minusposterna" i recenssionen ovan. Högst personligt, men ändå:

– Relativt stor och tung
Som inbiten DSLR-användare vill jag inte ha något som är alltför litet, och vad gäller tyngden så andas i alla fall V1 pansar-kvalitet rakt igenom. Den relativa tyngden ger också stabilitet.

– Saknar inbyggd blixt
Personligt, så klart, men jag saknar den inte.

– Bökigt att ändra PASM-automatiklägen
På allt från V1 till D3, så befinner jag mig 95% av tiden i "A"-läget. Faktum är, att jag gillar den rena designen så mycket att jag (för egen del) är villig att offra det mesta av rattar och tumhjul på en kamera som denna. Har en vag känsla av att de som kommer från kompakter kommer uppföra sig på liknande vis, men att de huvudsakligen kommer befinna sig i "P".

– Bökigt att ändra ISO-inställning
Inte särskilt, för jag ligger oftast i AUTO-ISO eller 100 ISO (däremot vill jag se en mer "DSLR-lik" implementation av AUTO-ISO, med valbar min-tid, högsta ISO, etc).

– Bökigt att fokusera manuellt
Men snälla nån... Köp en dslr.

– Omodernt textbaserat gränssnitt
Enkelt, rent, snabbmanövrerat. Rena avkopplingen, när man normalt är van vid de extremt omfattande menyerna i DSLR:ernas pro-modeller. Här hittar man snabbt och enkelt. Tvi vale för de där grafiska gränsnitten i nybörjar-DSLR:erna (för mig personligen, så klart). Jag hade blivit skogstokig av att se den "elektroniska lekstugan" i min kamera...

– Simulerar inte exponeringskompensation
Nähä...


Däremot kan jag lägga till en punkt, helt frivilligt:
Gör så att jag kan TA BORT den där J-VLA PREVIEW:en som kameran alltid vill visa mig (t.o.m. i sökaren !!!!!).
2011-11-22 20:06   mneja
Endast för betalande medlemmar?

Trodde en av idéerna med webbsidor var att driva trafik? Visserligen finns en (liten?) trend mot sk plus-innehåll mot betalning, men just recensioner känns som en mindre smart del att begränsa... de finns ju gratis överallt. dpreview t ex?

För det är ju inte vidare troligt att man blir betalande medlem för något man skaffar sig på fem sekunder med google...

Föreslår att det är mer unikt material såsom intervjuer som begränsas.

/M
2011-11-23 12:09   Bussmicke
60 bilder per sekund är väl knappast RAW. Antar det är för Jpeg-fotografer...
wombat   2011-11-27 19:49
Funkar utmärkt i raw..
:)
2011-11-27 18:07   jkm
Ser fortfarande fram mot en FM 2, FF digital, svart magnesiumhus... Får gärna kosta en slant om kvaliten är den rätta. En liten läcker och snabb sak som tar alla de gamla fina Nikkor objektiven... D 300 an är ju så himla stooor!! Kan även tänka mig DX format, väldigt användbart med kompakta ljusstarka telen... Dessutom visar tester att många gluggar presterar bättre i DX än I FX... Och sensorn i D7000 verkar ju väldigt fin, den kan dom använda!
Spegellösa kameror med utbytbara gluggar tenderar knappast att vara "pocketkamera" längre, eller? Seriebildstagning, 30 fps, nja är det så himla viktigt?? Sen att inte behålla Nikons vanliga fattning är ju ett skämt, då satsar jag hellre på en Ricoh GXR om jag ändå måste köpa adapter. Det finns säkert en målgrupp för Nikon V1, dock ej undertecknad.
En sak är säker, sensorerna blir bättre och bättre! A bright future for us indeed! Ha det gött!
Grevture   2011-11-27 19:09
Det går att bygga kompaktare digitala systemkameror än idag. Men antagligen inte så mycket om de inte skall bli väldigt dyra. Kika på en D3100 och liknande modeller så får du en god ledtråd hur liten man kan bygga utan att det blir dyrt.

Skall du kunna använda gamla Nikon-objektiv så är avståndet mellan objektivfattning och sensorplan låst, det går inte att göra mindre utan att också bygga helt nya objektiv. En bildsensor är tjockare än film var och dessutom vill du ha en bildskärm bakom sensorn. Trycker du ihop de här sakerna för tajt får du värmeproblem och sämre bildkvalitet. Så tjockleken mätt från sensorplan till bildskärm bak är troligen inte mycket att göra åt i dagsläget. Sedan upptar en bildsensor större yta än själva bildytan. En aps-c-sensor tar upp nästan lika mycket yta som filmrutan gjorde i en 24x36-kamera. En 24x36-sensor är nog snarare 30x42 eller så. Så kamerahusets höjd går inte heller att göra så mycket åt. Sökarens storlek beror av hur ljus sökarbild du vill ha och om du vill ha ljusmätning och annat.

Det som verkligen går att minska är "flyglarna", det som sticker ut till höger och vänster och där vi sätter handtag, avtryck och alla knappar och rattar. Internt där skall du få plats med batteri, kondensator till blixten och diverse annan elektronik.

Igen, kika på en instegskamera med asp-c-sensor, de är ungefär så små som det är ekonomiskt att bygga idag utan att behöva ta till dyra specialkomponenter för den interna elektroniken.

Idén att bygga de nya CX-kamerorna med den traditionella f-fattningen förstår jag inte alls. Då bygger man i praktiken in ett stort tomrum framför sensorn (avpassat för en stor spegel som inte länge finns där) och tar bort möjligheten att bygga små nätta specialobjektiv anpassade för de nya sensorerna. Då är det mycket smartare att ha det tomrummet som ett tillval i form av en adapter för f-fattningen.
jkm   2011-11-27 20:36
Intressant läsning Martin! Att sensorerna blir såpass stora visste jag inte, verkar som att det kan inte bli hur litet som helst. Särskilt om man vill att batteriet ska ha lite kräm... Åsså blixt på det. Och blixtsko. Och rejäl display...
Håller med dig om de mindre instegarnas förträfflighet! Problemet är bara att det blir lite småbökigt med gamla gluggar, har ett par Ai-s som jag skulle vilja använda... Tur att man inte sitter i sjön, plåta kan man med det man har nu... Ha det gött!
Grevture   2011-11-27 21:16
Du sätter fingret på en av kärnpunkterna: Vi har vant oss vid en massa kringfunktioner (skärm, exponeringsmätning, blixt, hög hastighet osv) som alla tar plats och drar batterikapacitet :-)

Sedan kan nog sensorer och annat gradvis göras något mindre och något tunnare, men riktigt så litet utrymme som klassiskt film tog upp ... Nja.

En kul sak med de nya spegelfria kamerorna är ju att de inneburit en andra chans för många gamla fina objektiv som annars inte passat på någon modern kamera (som Canon FD-objektiven på hyllan hemma hos mig). Visst blir de klumpiga på en liten kamera, men det går ju fortsatt att använda dem, och det är ju kul :-)
2012-01-13 12:04   MrKarisma
Jag kan bara säga att jag ändrat uppfattning totalt om dessa kameror.. Så mycket att det faktiskt blir mitt val av spegellöst kamerainköp :)

Ingen annan spegellös kamera är knäpptyst (elektronisk slutare)
Ingen annan spegellös kamera har snabbare autofokus.
Det är endast Sony Nex kamerorna som slår den i bildkvalité (kommit fram till genom att jämföra alla raw-filer jag kunnat hitta på nätet från de olika spegellösa)

Det är precis dessa attribut som är absolut viktigast för mig.
1. Mycket bra bildkvalité i raw-filerna.
2. Snabb autofokus (eftersom det inte finns något vettigt sätt att kunna fokusera manuellt blixtsnabbt som på gamla kameror)
3. Knäpptyst. Jag vill inte att alla människor inom några hundra meters radie ska vända sig om och glo så fort jag tar en bild.
Grevture   2012-01-13 15:13
Jag tror du är långt ifrån ensam om att ha gått igenom den tankeprocessen. Jag själv var väldigt kluven inför CX-serien nu innan jag testkörde både J1 (ganska kort) och V1 (i över tre veckor). Läser man specifikationerna så känns systemet lite märkligt, men i praktiken är V1 (som jag kört mest) en överraskande trevlig kamera. Jag testkör mycket kompaktkameror och som den sportfotograf jag är blir jag ofta frustrerad över deras tröghet i många situationer. Där är V1 faktiskt härlig.

Sedan finns det funktioner och egenskaper som jag inte begriper mig på, som det sladdriga inställningshjulet baktill, att blixten till V1 inte är kompatibel med CLS eller att det bara blir singelfokus med adaptern FT-1. Men nu sista veckan jag hade V1 körde jag nästan uteslutande FT-1 + AF-S 35/1,8 vilket ger ett trevligt porträttele för 4500 kr.

Merläsning

Svenska vinnare i världens största fototävling

Sony World Photography Awards är världens största fototävling med 320 000 inskickade bilder. Fredrik Lerneryd vann en av de tio proffsklasserna med en serie från en dansstudio i Kiberia-slummen i Nairobi, Kenya. Fotosidan-medlemmen Lennart Hessel vann den svenska kategorin. Läs mer... 2

Benq SW240: Prisvärd skärm för bildbehandling

Benq fortsätter sin satsning på prisvärda skärmar för bildbehandling. Vi har tidigare prisat 27-tummaren SW2700PT och nu kommer SW240 som är något mindre och ännu billigare. Läs mer...

Mäktiga landskapsbilder med storformat och Cibachrome

Christopher Burkett gör häpnadsväckande vackra landskapsbilder med en klassisk kombination av storformat, diafilm och Cibachrome. Eftersom Cibachrome inte tillverkas längre måste han skynda sig att kopiera sina bilder innan kemin blir för gammal. Läs mer... 18

Vinn 1500 euro i EISA Photography Maestro

Delta i EISA Photography Maestro 2018 och ta chansen att vinna 1500 euro och en resa för två till Berlin. Du kan också vinna ytterligare 1000 euro i EISA:s Facebook-omröstning. Årets tema är "Natur". Läs mer...

Rundtur i Kodaks filmfabrik

En grupp analogentusiaster fick besöka Kodaks filmfabrik i Rochester i vintras. De har nu gjort en intressant video från rundturen. Läs mer...

Äntligen en digital storformatskamera

Med en storformatskamera kan man få ett uttryck i sina bilder som tills nu varit svårt att åstadkomma på digital väg. LargeSense LS911 är den första kommersiella digitala storformatskameran. Läs mer... 7

Fotoresa: Upplev dramatiska Island

Plus Island är en av de mest exotiska platserna på jorden, men ligger bara några timmars flygresa bort. Fotografen Patrik Lindqvist delar med sig av sina bästa tips för en lyckad  fotoresa till Island. Läs mer...

Yrkesfotograf klarar sig utan händer och fötter

Achmad Zulkarnain jobbar som yrkesfotograf i Indonesien. Att han saknar både händer och fötter hindrar honom inte. MMed en modifierad gokart tar han sig runt mellan fotouppdragen. Se en intressant video om hur han jobbar. Läs mer... 10

Rösta fram Mästarbilden 2018

Ta chansen och vinn en helårsprenumeration på Fotosidan Magasin genom att rösta fram Mästarbilden 2018. Läs mer... 4

Svenska pristagare i World Press Photo

Magnus Wennman, Aftonbladet, och Roger Thuresson, DN, har vunnit priser i årets upplaga av World Press Photo. Det finaste priset, World Press Photo of the Year, vanns av Ronaldo Schemidt från Venezuela med en bild från protester mot landets president. Läs mer... 4

Elinchrom ELB 500 TTL - The Most Powerful