Annons
Fotosidan Magasin > Gamla nummer > Fotosidan Magasin 6/2023

Fotosidan Magasin 6/2023

Nytt nummer av Fotosidan Magasin

Sveriges enda fototidning som finns i butik och som bevakar allt inom foto. Att se bilder på papper är något speciellt. Vi försöker hela tiden utveckla oss och våra produkter för att ligga i framkant och bjuda på det bästa. Sen ett par år har vi haft matt papper i Fotosidan Magasin för att det ger en väldigt fint karaktär. Baksidan har varit att mörka bilder inte alltid kommit till sin rätt. Men nu har vi snäppt upp oss så nu har tidningen både matt och ett fint tungt blankt papper. De första 16 sidorna är matta för att ge ett bra avstamp och resten av tidningen är blankt. Det bästa av två världar. Vi är mycket nöjda. Hoppas du också blir det.

Innehåll

Porträtt. En ny fas för Mattias Klum. Satsar på konst med ny samarbetspartner, och varvar med mer dokumentärt berättande.

Intervju: Blåa toner. Inga Lisa Middleton använder cyanotypi i sina projekt.

Reportage. Resan: Rondane. Tre dagar i Norges äldsta nationalpark.

Fotoskola

Bildkritik: Linjer. Linda Ydemar kommenterar läsarbilder och bjuder på tips.

Tips och tricks

Capture One Pro. Första delen i vår skola om det kraftfulla programmet.

Fotoguide: London. Vi tipsar om några av de bästa ställena för att avnjuta fotografi i den brittiska huvudstaden.

Tester

- Fujifilm GFX 100 II
- Fujinon GF 30 mm f/5,6 T/S
- Fujifilm X-S20
- Canon RF 28 mm f/2,8 STM
- Nikkor Z 180–600 mm f/5,6-6,3 VR
- Nikon Z 17–28 mm f/2,8
- Nikon Z 28–75 mm f/2,8


6/2023 finns i butik 27 novemberPublicerad 2023-11-27.

8 Kommentarer

KennethMeijer 2023-11-27 15:30  
Uteslut tester i framtiden. Då kan jag överväga att börja prenumerera igen.
Svar från David Elmfeldt 2023-11-27 17:35
Det var ett hårt ultimatum :) Ge tidningen en chans. Den är riktigt fin med ev bra mix utvalt av chefred Peter Wiklund.
KennethMeijer 2023-11-27 21:04
Har prenumererat, men tröttnade av att sitta och bläddra förbi alla dessa tester som är helt ointressanta. Hade alla dessa sidor varit fyllda med bild hade magasinet växt i värde.
PMD 2023-11-27 21:20
David,
Jag förstår Nils ståndpunkt. En av de större poängerna med en fototidning är att se bilder på papper, som du mycket riktigt påpekar i artikeln ovan.
Tester kan man lika gärna läsa på en datorskärm. Även om det brukar ingå bilder i ett test så är de av testkaraktär (hm …) och duger bra på skärm.

Men lyssna inte på mig. Jag övervägde att börja prenumera på tidningen när jag förnyade mitt plusmedlemsskap men gjorde inte det eftersom jag har för mycket att läsa ändå. :-)
MNB 2023-11-28 10:29
Jag håller också med. Det är för mycket tester.

Vid eventuellt intresse för tester osv går nog dom flesta ut själva på nätet alt youtube för att få den infon.

Jag har ju tidigare föreslagit det flera gånger om en fotosidan youtube ;)

Själv slutade jag prenumerera likaså förra året då innehållet är för smalt. Fyll det med bilder, resereportage/reseförslag, tips och tricks och annat istället.

Som t ex när ni postade artikeln här om vanliga myter. Skriv det i tidningen och härled sen hit till forumet för vidare diskussion. Knyt ihop det mer.

Skulle också vilja se mer fokus på medlemmarna och amatörer. Inte större kända fotografer. Dom vet nog dom flesta redan om.

Varför inte ge utrymme till okända amatörer här på sidan t ex med några bilder och en kortare intervju? Räcker med en sida i tidningen.
peterpinhole 2023-11-28 12:02
Hej alla!

Helt klart en avvägning det där, mellan tester och bilder.
Jag är väldigt förtjust i bilder, vilket jag nog tror att ni kan ana utifrån innehållet. :)

@Mikel - mycket bra synpunkter!
Tips och tricks skulle jag helt klart vilja ha mer av, och ska försöka få in under året.
Är det något speciellt område/teknik som du skulle vilja se?

Ang det där med utrymme för medlemmar: vet inte om det var fingertoppskänsla eller nåt annat, men i det nya numret har vi en sida där två av de mest aktiva FS-bloggarna intervjuas. :)
MNB 2023-11-28 13:21
Om jag vore dig/er hade jag skapat en tråd i forumet alt en artikel som uppmanar till kommentarer.

Där jag frågat vad för innehåll man vill se i tidningen och förslag på t ex tips och tricks och annat.

Det är ju trots allt så att majoriteten av prenumeranterna och köparna sitter här tänker jag. Men även många som i kommentarerna ovan som varit det men slutat av olika anledningar.

Vi/dom bör förslagsvis få komma med feedback till er, så blir det förhoppningsvis fler läsare.
Svar från David Elmfeldt 2023-11-28 14:43
En forumtråd är bra. Vi brukar också göra en undersökning via formulär. Det var något år sen så det är väl dags igen.

Ang YT så finns det tyvärr ingen chans att täcka kostnader för produktionen. Att få intäkter nog så krävs det rejält med följare och visningar. Så det tåget har nog gått tyvärr.
Poromaa 2023-11-30 10:22  
Jag får en känsla av att fotosidan och magasinet i största allmänhet lägger väldigt lite fokus på sina medlemmar. Det mesta handlar om tester hit och dit och en massa reklam. Som nygammal medlem så märker jag verkligen vilken skillnad det är mellan nu och då. Jag var aktiv på FS för ca. 10-15 år sedan och då låg verkligen fokus på bild, på fotografisk bild och på medlemmarna. Det var en aktiv sida med många intressanta fotografer och spännande idéutbyten kring fotografi. Idag verkar det mesta av detta som bortblåst. Fotosidan, vad gäller just det, känns som en öken om ni frågar mig.
Jag är aktiv på många andra nätverk dedikerade till bild och fotografi, och skillnaden mellan dessa och fotosidan är enorm vad gäller just fokus på bild och på sina betalande medlemmar. Jag måste tyvärr säga att anledningen till att jag hoppade av fotosidan då har besannats. Numera är fotosidan och magasinet mest en reklampelare för olika kameramodeller och annat, medan bilden och medlemmarnas aktiviteter, lever en tynande tillvaro.
Visst skriver ni om olika etablerade fotografer i tidningen, men jag håller med Mikel; det borde vara mer fokus på oss nedlemmar, är det inte det som borde vara själva navet i ett levande nätverk?
Varför blev jag då medlem igen, kan man fråga sig? Ja, dels för bloggen och för portfolion, och kanske en naiv dröm om att sidan skulle kunna vara, eller igen bli en utvecklande och inspirerande plats. Det känns dock lite väl naivt.
Svar från David Elmfeldt 2023-12-05 19:53
Allt var bättre förr :) Eller nja. Både och. Det var såklart underbart när det fullständigt myllrade av aktivitet i grupper som Högre skolan och Uttryck. Sen kom Fejjan och ställde till det. Likaså kanske de mest intresserade och aktiva efter 4-5 år hittade ett nytt fritidsintresse (min teori är att cykeln för en ny aktivitet är ca 5 år för de flesta).

Att vi är en reklampelare vetekatten. Jag räknade ut i tråden ovan att vi hade 38 sidor av 512 som var kameratester.

Att vi har reklam på sajten är för att få det hela att gå runt. Vi har sen länge respekterar att man kanske vill se mindre av det och har en inställning "Annonsvisning (för Plus-medlemmar)" en bit ner på. https://www.fotosidan.se/member/profile.htm där du kan ställa in att se mindre annonser. En sån funktion var vi tidiga med och det är fortfarande sällsynt bland andra liknande sajter.

Att plocka fram medlemmar mer tar vi till oss.

Att du är Plus tackar vi mycket för! Det bidrar till redaktionens arbete.
jerrysoderberg 2023-12-03 10:48  
Hej.
Jag tycker att det är för lite reportage från våra fotoskolor och folkhögskolor med fotoutbildningar. Elever och lärare där är intressantare än de förutsägbara texter om etablerade fotografer. Det skrivs heller inte så mycket om analog foto. Det är många som skulle uppskatta det.//Jerry
Svar från David Elmfeldt 2023-12-05 10:34
Tack för feedback!
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS