Annons
Artiklar > 200 fotografer tågade genom Göteborg

200 fotografer tågade genom Göteborg

Foto: Mats Alfredsson

 

Fotosidan-medlemmen Mats Alfredsson gillar gatufoto och bjöd in andra via Facebook att hänga på en fotopromenad genom Göteborg. 200 fotografer anmälde sig

Hur fick du den här idén?
– Jag var två veckor i Chicago över jul och nyår och blev inbjuden till Chicago Photographic Society. De har återkommande photowalks med inriktning på gatufoto.Väl hemma pratade jag med min kompis Christer Hedberg i Göteborg om att göra något liknande här, säger Mats Alfredsson.

Efter två dagar hade 70 personer anmält sig via Facebook. Lokalpressen i Borås (där Mats bor) och Göteborg rapporterade om den kommande fotopromenaden. Här kan du lyssna på ett inslag i P4 Göteborg. Efter ett tag hade 200 personer anmält sig.

I lördags gick fotopromenaden av stapeln.
– Vi hade tryckt upp en karta med  sju hållpunkter, där vi återsamlades. Det blev en tre timmars promenad som avslutades på en pub i centrala Göteborg.

– Det hela var en otroligt häftig upplevelse. Grejen var kanske inte förhoppningen om att ta de allra bästa bilderna, utan knyta nätverk och ha några riktigt roliga fototimmar tillsammans.

I kölvattnet av promenaden har det redan bildats nya grupper och flera ropar efter en snar återträff.

Läs även: Gatufotografen som jagar bäst på natten

VAR DU MED PÅ FOTOPROMENADEN?
Berätta i kommentarsfältet om din upplevelse av evenemanget!Publicerad 2013-02-11. Läst av 6036 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2013-02-11 11:59   Rei Trulsson
Härligt initiativ, genomslag och respons! Vi behöver en "Mats Alfredsson" i varje stad!
Svar från froderberg 2013-02-11 12:47
Utmaningen vore kanske 400 pers i Stockholm och 100 i Malmö?
J0£L 2013-02-11 12:52
Ja! Det klart att vi måste få till en fyrhundring i Stockholm :).
fotografmanuelek 2013-02-11 17:26
Jag är på i Malmö!
Bör det göras en FB-grupp?
2013-02-11 12:42   Splanky
En upplevelse som var skithäftig. 200 vänligt sinnade fotografer som flabbade, plåtade å tjötade! En av de roligaste fotohändelser som jag varit med på.
Ett grymt bra initativ som verkligen kommer att få ringar på vattnet.
2013-02-11 12:43   Lasse Parbring
Håller med Rei ! Superkul initiativ och nu är det upp till oss andra i våra städer att anordna nått liknande. Synd man inte bodde nära GBG denna gång.
Jag är lite nyfiken på kartan med de 7 hållpunkterna. Gick man från punkt till punkt för att nå slutmålet?
Detta tycker jag kan vara något för en lokal fotoklubb eller driven enskild person att ta tag i och fixa i sin egen stad.
Mats Alfredsson 2013-02-11 12:55
Hej Lasse. Kartan och hållpunkterna var viktiga för att hålla ihop gänget. Vi väntade in vid varje punkt och sedan spreds vi igen. Det fanns en och annan som inför det hela var lite orolig över att det inte skulle fungera med så många, men det fick alldeles utmärkt. Det blev också en hel del sköna bilder som har samlat i FB-gruppen "Göteborg Phootwalk febr 2013".
Lasse Parbring 2013-02-11 15:19
Tack Mats för din förklaring, det tycker jag var ett smart upplägg för att man ändå skulle få gemenskapen och lite frihet samtidigt.
Vi i vår fotklubb har anordnat fotomaraton i Örebro som var superkul men då är det mer tävling och många irrar runt själva eller i smågrupper och ses kanske bara för lunch. Detta med Photowalk är en annan sak som verkar mer avspänd och trevlig grej. (det ena utesluter ju inte det andra iof sig)
2013-02-11 12:59   Mats Alfredsson
Mycket av grejen och förmodligen också framgången,(inkluderar stämning och god ton), handlade om att vi gjorde det spontant. Christer och jag bestämde helt enkelt en datum och sedan körde vi. De som kan de kan. Eventet marknadsfördes sedan löpande på våra egna FB-sidor och spreds av andra. Häftigt också att vi fick både Borås Tidning, GP och två radiokanaler att uppmärksamma det hela.
2013-02-11 12:59   larssonjosefine
Fantastiskt att få träffa så många störtsköna fotografer i världens finaste stad. Ett sånt enkelt men så fruktansvärt kul koncept som jag hoppas blir en tradition i stan.
Jag bloggar för Göteborg Nonstop, en nättidning i Göteborg. På länken nedan kan ni läsa och titta på fler bilder från promenaden.
http://www.goteborgnonstop.se/2013/02/10/photowalk-dagen-da-tvahundra-fotografer-gick-likt-pilgrimsfarden-kring-hela-goteborg-och-snackade-kramades-skrattade-fros-och-fotograferade-tillsammans/

Fred och kärlek!
Mvh Jo.
2013-02-11 13:12   Johnny.H.
Ett mycket lyckat evenemang. Ett stort tack till initiativtagarna för en oförglömlig dag. Hoppas på fler tillfällen framöver men framförallt har jag hittat en helt ny värld inom fotografin att försöka utveckla även på egen hand.
2013-02-11 13:15   Nikonetha
Jag kan bara hålla med, bland det häftigaste i fotosammanhang jag varit med om.. Vilken skön dag, vilket skönt gäng och vilken skön stämning.

Det här kan man leva på länge och det visar också hur enkelt man kan ordna roliga, härliga träffar med oss fotografer
2013-02-11 13:46   stefank69
Fantastiskt idé som var super roligt att se så mycket folk med samma intresse. Ser gärna en återkommande upprepning av det, dock kanske med mindre grupper. Men det kanske det blir nu med spridning i gruppen. Härlig ton på FB sidan, inga taskiga kommentarer utan bara positivt innehåll.
2013-02-11 14:23   Magnus Rönnkvist
Jag deltog också i fotovandringen runt Göteborg och det var riktigt roligt när vi var så pass många fotografer med. Både nybörjare och erfarna samt alla därmellan. Man lärde känna många nya vänner och fick chansen till att möta flera kollegor och bara ha roligt och knäppa lite bilder utan att ha några krav på sig.

Både Mats och Christer förtjänar lika mycket tack för detta, det gjorde dem båda bra.
Mats Alfredsson 2013-02-11 14:39
Helt rätt. Utan Christers engagemang ingen Photowalk :-)
2013-02-11 15:02   arkadia
Det var en underbar upplevelse att vara ihop med en massa andra fotonördar som jag...träffa kollegor och snacka foto som annars inte man gör med kunder eller vänner.
Absolut bra för de som annars inte bruka har mod att ta kamera och fota vildfrämda människor.
Hoppas snart på en Photowalk igen med mindre stora kläder på sig!
Christer och Mats har gjort en super grej!
2013-02-11 18:15   fotografmanuelek
För er i Malmö finns nu en facebook-grupp att gå med i.
Fotopromenader i MALMÖ heter den.

När vi är ett gäng tänker jag att vi bestämmer ett datum och kör en liknande happening i Malmö.

Om någon känner för att vara med och göra detta bättre är ni varmt välkomna att höra av er till mig.
2013-02-11 20:51   Blundie
Jag hade väldigt trevligt och träffade några gamla och flera nya bekanta. Härlig blandning av fotografer. Gatufoto är egentligen inte alls min genre men jag är positiv till att prova på andra saker som i sin tur kan bidra till mitt övriga bildskapande.

Kan varmt rekommendera photowalks :)
2013-02-15 19:51   stilero
Det här var bland det absolut roligaste jag gjort och jag kom hem med ett 30-tal gatuporträtt och 20 talet gatufoton. Kika gärna på dem här: https://www.facebook.com/DanielEliassonPhotography

Merläsning

Publicera dina bästa bilder - tema hetta!

Nu har du chansen att få med dina bästa bilder i Fotosidan Magasin. Teman för nr 5/2020 är "Hetta". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Värmeböljan kommer nu så vi förlänger t.o.m 6/8. Läs mer...

Nya väskor från Lowepro

Senaste Fastpack och Slingshot-väskorna anpassade för spegellösa system. Läs mer...

Varför jag älskar små kameror

Jag minns det fortfarande som igår. Det var en regnig novemberkväll 2002 och Kent skulle spela på Scandinavium i Göteborg. Jag hade blivit anlitad som fotograf för lokaltidningen Bohuslänningen och det var min andra konsert någonsin jag skulle fotografera. Jag var 19 år gammal och tog bussen dit från Uddevalla med min lilla analoga systemkamera. Läs mer... 19

Nytt objektiv från MS Optics

Det japanska källarföretaget MS Optics, som gjort sig känd för ovanliga objektiv med Leica M-fattning, har konstruerat ett nytt objektiv. Läs mer... 6

Testblogg: Gatufoto med Canon Eos R5 och R6

Testet av nya Canon Eos R5 och R6 fortsätter. Nu har vi testat dem för gatufoto och reportage. Följ testet i bloggen. Läs mer ...

Stadsmuseet i Stockholm öppnar igen

Öppnar med utställningar av Lars Epstein och Ulf Lundin. Läs mer... 23

Vi testar Canon Eos R5 och R6

Vi har fått de heta kamerorna Canon EOS R5 och EOS R6 till test tillsammans med några nya objektiv och tillbehör. Här är de första bilderna från testandet. Läs mer ...

Gratisprogrammet digiKam i uppdaterad version

Opensource-programmet digiKam med utvecklad ansiktsigenkänning. Läs mer... 5

Fujifilm släpper blixten EF-60 och sändaren EF-W1

Kompakt blixt med led-ljus för Fujifilm-fotografer. Läs mer... 13

Sony A7S III – professionell satsning på 4K

Sony A7S III är främst en videokamera – men visar hur kommande stillbildskameror från Sony kommer att fungera. Läs mer... 38

Lastolite HaloCompact