Annons
Artiklar > Fotosidan reder ut: Vad gäller egentligen för bilder på nätet?

Fotosidan reder ut: Vad gäller egentligen för bilder på nätet?

För bilder i tryck vet de flesta vilka regler som gäller vid publicering. Men vad det gäller internet verkar kunskaperna mer svajiga. Bilder används ofta utan tillstånd till höger och vänster. Men vad kan man som fotograf göra åt saken? Och vad har man för rättigheter?

Vi träffade förbundsjuristen från Svenska Fotografers Förbund, Catharina Ekdahl för att reda ut det här med bilder på nätet, något som hon själv har haft många funderingar kring.
– Det är irriterande att inte bildstölder uppmärksammas mer. Samma regler gäller för bilder som för musik, men för musik verkar folk veta vad som gäller. Det beror antagligen på att skivbolagen och industrin bakom låter sina röster höras. De ser till att skapa debatt kring det här med att ladda ner musik. Men kring bilder är det inte likadant.

Finns det något skillnad på hur amatörfotografers och proffsfotografers bilder får användas?
– Nej, samma regler gäller. Man får inte använda bilderna utan lov, oavsett vem som tagit bilden.

Får en bloggare någonsin lägga upp en bild utan lov?
– Nej, rätten till bilden har alltid du som fotograf. Bloggare får inte lägga upp din bild utan tillstånd.

Vad gör man om man skulle hitta sin bild på en blogg?
– Om det är en privat bloggare som skriver för vänner och bekanta kan man fråga sig vad man som fotograf lider för skada egentligen. Om det ändå känns fel bör du ta kontakt med bloggaren och be denne ta bort bilden, men man behöver inte kräva någon ersättning när det är privat. Är det istället fråga om en kommersiell bloggare, som till exempel Blondinbella eller Alex Schulman, så är det en helt annan sak. De drar ekonomisk nytta av bilden som tillför ett mervärde till bloggen. Då bör du ta betalt därefter!

Utdrag ur SFF:s prisguide. Guiden visar de rådande bildpriserna på marknaden och bygger på information som SFF samlar in från bildbyråer, agenturer, bildköpare och fotografer. Avdelningen för bilder på nätet är ännu inte särskilt omfattande, som vi kan se ovan. (För att se hela prisguiden, se länk längst ner i dokumentet.)

I prisguiden finns inga anvisningar för vad det man ska ta betalt av en bloggare som vill köpa en bild, vad är eran kommentar till det?
– Bloggarna har fångats upp av media först för något år sedan. Och ibland plockar bloggare andras bilder hej vilt. Men fotografer har inte börjat reagera på det förrän de senaste två åren. Nu är det ett par stycken i veckan som ringer och frågar vad de ska göra åt bilder som har hamnat på någon blogg.

Hur mycket ska man ta betalt om man skulle hitta sin bild på en vinstdrivande blogg?
– Bloggen tangerar det redaktionella. Det är någon som sitter och skriver löpande information. Men samtidigt så kan man fråga sig om sajter som Stureplan.se är redaktionell eller kommersiell? Det lutar enligt min uppfattning klart mer åt det kommersiella hållet än åt det redaktionella. (Titta i utdraget ur prisguiden ovan för att se ungefär vad priset hammar.)

Finns det någon preskriptionstid när man inte längre kan anmäla någon för bildstöld?
– Hur lång tid det hinner gå innan du upptäcker bildstölden spelar egentligen ingen roll. Det är inget hinder att agera. Om det är inom tio år vill säga.

Hur är det med att länka till bilder?
– Om det är en vanlig hypertextlänk är det inga problem. Det är bara en referens till en annan sida. Men djuplänkar (direktlänk till bilden där den visas utan sammanhang) är däremot mer tvivelaktiga. Det beror på hur tydligt det är att du som besökare förflyttar dig till en annan sida.

Skärmdumpar har blivit väldigt vanligt på nätet. Vad gäller där?
– I en daglig nyhetsrapportering är det okej för etablerade medieföretag att använda skärmdumpar. I övrigt borde skärmdumpar räknas som exemplarframställning vilket kräver fotografens tillstånd. Men det kom nyligen ett avgörande i ett rättsfall som rörde skärmdumpar. Där bedömdes storleken på bilden vara avgörande för om det var okej eller inte. Hovrätten kom fram till att om bilden är så liten att den ligger i bakgrunden är det okej att använda den utan tillstånd. Men domstolens bedömning är mycket tveksam enligt min uppfattning.

Det har också blivit vanligt att konstnärer hittar bilder på nätet, som de sedan målar av. Vad är okej där?
– Vi får in många såna fall med fotografer som säger att de har hittat en nästan exakt kopia av deras bild. Det spelar ingen roll om fotografen är amatör, semi-proffs eller proffs. De har ensamrätten till det de har skapat, och det gäller även att föra verket vidare till annan konstart. Det är som när en bok blir film, då måste man fråga författaren om tillstånd först. Det är likadant med fotografier. Det finns ett undantag, och det är om någon skapar en målning utifrån ett fotografi, där målningen sedan betraktas som självständig, då kan konstnären använda sin målning fritt. I det fallet har konstnären gjort något mer än att bara måla av ett fotografi rakt upp och ned. Det är med andra ord okej att inspireras, men inte att kopiera.

Men hur fungerar det då om en fotograf tittar på en annan fotografs bilder och sedan tar en likadan själv?
– Juridiskt är det inga problem. Man kan diskutera om det är moraliskt riktigt, men man framställer inte ett exemplar av originalbilden, och då är det okej. Det är dock tveksamt om fotot får ett upphovsrättsligt skydd. Det är heller inte att rekommendera av renomméskäl. En fotograf strävar väl efter att få en självständig uppmärksamhet, eller hur?

Läs mer om vad bilder kan kosta i SFF:s prisguide.

Ingrid Folkesson
Publicerad 2008-10-09. Läst av 17654 personer.

Catharina Ekdahl, förbundsjurist SFF.
Få ut mer av Fotosidan.
Plusmedlemskap kostar 20 kr per månad
2008-10-09 12:01   monowasp
Bra att veta...
2008-10-09 15:13   avlsutad110823
Bra sammanfattat.

Men:
Skärmdumpar har blivit väldigt vanligt på nätet. Vad gäller där?

Bilden till denna artikel är ju en massa skärmdumpar på andras bilder ju!
2008-10-09 16:55   Ingriddim
Roine: Det är ett medvetet val av mig att använda skärmdumpar i denna artikel, just därför att texten delvis handlar om det. Eftersom Fotosidan får anses vara ett etablerat medieföretag som rapporterar om dagliga nyhetshändelser, så har vi rätten på vår sida när det gäller skärmdumparna i detta fall.
2008-10-10 07:59   Sami Grahn
Per: Ja, varför flyttade du på dina bilder? Nu är dom ju mycket svårare att stjäla för ärliga affärsman! :-)
2008-10-12 15:34   Johan Pihl
Intressant artikel. Skulle vilja se en liknande artikel, där man vänder på frågan. Alltså, vad vi "fotografer" har för ansvar för publicering av bilder på nätet. Hur funkar det där, är det fotografen, eller FS (som publicerar bilden) som tar ansvar om någon skulle anmäla en bild här för att vara kränkande?
2009-02-19 00:32   Volodia
Det var rätt upplysande artikel.tack
2009-10-21 09:16   ericfalk
Sista frågan: En bild som görs "efter förlaga" uppnår inte verkshöjd och får därför inte upphovsrättsligt skydd. En sådan bild kan alltså användas av vem som helst i vilket sammanhang som helst? Kan rättighetsinnehavaren till förlagan agera i så fall?

Merläsning

Åke dokumenterar de oönskade

Efter 9 års fotograferande har Åke Ericssons projekt om romer - ett ofta oönskat folkslag - resulterat i en bok med den titeln namnet Non Grata, vilket betyder oönskad. Läs mer... 2

Åsa vinnare i EISA Maestro

Fotosidan-medlemmen Åsa Fredh har vunnit Facebook-tävlingen i EISA Maestro och belönas med 1000 euro. Läs mer... 2

Planket i Göteborg i helgen

PlanketGBG, alltså Planket i Göteborg firar tioårsjubileum nu på lördag den 18 augusti i Nya Allén. Totalt 130 fotografer ställer ut, varav 14 av dem är speciellt utvalda för att fira jubileet. Läs mer... 1

Årets bästa fotoprodukter utsedda av EISA

EISA har utsett årets bästa produkter inom fotoområdet. Läs mer... 9

Ljusskolan: Låt dioderna leda dig rätt

Sätt spännande ljus utan krångel. Med led-paneler blir det lätt. Vi lär dig mer om ljussättning med led-paneler. Läs mer... 4

Test: Tamron 100-400/4,5-6,3 Di VC USD

Plus Efter framgångarna med sina 150-600-zoomar försöker nu Tamron upprepa succén med en 100-400-zoom som är betydligt billigare än Canons och Nikons motsvarigheter. Läs mer...

Planket - Sveriges största fotoutställning utomhus

Helgen 18-19 augusti är det dags för Planket i Stockholm. I år kan du se bilder från 300 fotografer och Planket samarbetar i år med både Nytorgsfesten och Fotomaraton. Läs mer... 1

Stockholm fotomaraton firar 5-årsjubileum

Om en vecka är det dags för fotomaraton i Stockholm som nu firar femårsjubileum efter nystarten sommaren 2014. Huvudklassen är 24 teman på 24 timmar, nytt för i år är en 12-timmarsversion. Läs mer...

TEST: Sony A7 III

Plus Sony har inte snålat med A7 III. Trots att den är betydligt billigare än A7R III är upplösningen den enda riktigt tydliga skillnaden. Det innebär att A7 III är ett stort lyft jämfört med föregångaren A7 II. Läs mer... 13

Vädertätad vidvinkelzoom från Tamron

Tamron introducerar en ny vidvinkelzoom: 17-35 mm f/2,8-4 Di OSD. Den tecknar ut småbildsformat och finns med fattning för Canons och Nikons spegelreflexkameror. Trots den stora maxbländaren väger objektivet endast 460 gram. Läs mer... 6

Elinchrom ELB 500 TTL - Get the Right Shot