Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Fotosidan reder ut: Vad gäller egentligen för bilder på nätet?

Fotosidan reder ut: Vad gäller egentligen för bilder på nätet?

För bilder i tryck vet de flesta vilka regler som gäller vid publicering. Men vad det gäller internet verkar kunskaperna mer svajiga. Bilder används ofta utan tillstånd till höger och vänster. Men vad kan man som fotograf göra åt saken? Och vad har man för rättigheter?

Vi träffade förbundsjuristen från Svenska Fotografers Förbund, Catharina Ekdahl för att reda ut det här med bilder på nätet, något som hon själv har haft många funderingar kring.
– Det är irriterande att inte bildstölder uppmärksammas mer. Samma regler gäller för bilder som för musik, men för musik verkar folk veta vad som gäller. Det beror antagligen på att skivbolagen och industrin bakom låter sina röster höras. De ser till att skapa debatt kring det här med att ladda ner musik. Men kring bilder är det inte likadant.

Finns det något skillnad på hur amatörfotografers och proffsfotografers bilder får användas?
– Nej, samma regler gäller. Man får inte använda bilderna utan lov, oavsett vem som tagit bilden.

Får en bloggare någonsin lägga upp en bild utan lov?
– Nej, rätten till bilden har alltid du som fotograf. Bloggare får inte lägga upp din bild utan tillstånd.

Vad gör man om man skulle hitta sin bild på en blogg?
– Om det är en privat bloggare som skriver för vänner och bekanta kan man fråga sig vad man som fotograf lider för skada egentligen. Om det ändå känns fel bör du ta kontakt med bloggaren och be denne ta bort bilden, men man behöver inte kräva någon ersättning när det är privat. Är det istället fråga om en kommersiell bloggare, som till exempel Blondinbella eller Alex Schulman, så är det en helt annan sak. De drar ekonomisk nytta av bilden som tillför ett mervärde till bloggen. Då bör du ta betalt därefter!

Utdrag ur SFF:s prisguide. Guiden visar de rådande bildpriserna på marknaden och bygger på information som SFF samlar in från bildbyråer, agenturer, bildköpare och fotografer. Avdelningen för bilder på nätet är ännu inte särskilt omfattande, som vi kan se ovan. (För att se hela prisguiden, se länk längst ner i dokumentet.)

I prisguiden finns inga anvisningar för vad det man ska ta betalt av en bloggare som vill köpa en bild, vad är eran kommentar till det?
– Bloggarna har fångats upp av media först för något år sedan. Och ibland plockar bloggare andras bilder hej vilt. Men fotografer har inte börjat reagera på det förrän de senaste två åren. Nu är det ett par stycken i veckan som ringer och frågar vad de ska göra åt bilder som har hamnat på någon blogg.

Hur mycket ska man ta betalt om man skulle hitta sin bild på en vinstdrivande blogg?
– Bloggen tangerar det redaktionella. Det är någon som sitter och skriver löpande information. Men samtidigt så kan man fråga sig om sajter som Stureplan.se är redaktionell eller kommersiell? Det lutar enligt min uppfattning klart mer åt det kommersiella hållet än åt det redaktionella. (Titta i utdraget ur prisguiden ovan för att se ungefär vad priset hammar.)

Finns det någon preskriptionstid när man inte längre kan anmäla någon för bildstöld?
– Hur lång tid det hinner gå innan du upptäcker bildstölden spelar egentligen ingen roll. Det är inget hinder att agera. Om det är inom tio år vill säga.

Hur är det med att länka till bilder?
– Om det är en vanlig hypertextlänk är det inga problem. Det är bara en referens till en annan sida. Men djuplänkar (direktlänk till bilden där den visas utan sammanhang) är däremot mer tvivelaktiga. Det beror på hur tydligt det är att du som besökare förflyttar dig till en annan sida.

Skärmdumpar har blivit väldigt vanligt på nätet. Vad gäller där?
– I en daglig nyhetsrapportering är det okej för etablerade medieföretag att använda skärmdumpar. I övrigt borde skärmdumpar räknas som exemplarframställning vilket kräver fotografens tillstånd. Men det kom nyligen ett avgörande i ett rättsfall som rörde skärmdumpar. Där bedömdes storleken på bilden vara avgörande för om det var okej eller inte. Hovrätten kom fram till att om bilden är så liten att den ligger i bakgrunden är det okej att använda den utan tillstånd. Men domstolens bedömning är mycket tveksam enligt min uppfattning.

Det har också blivit vanligt att konstnärer hittar bilder på nätet, som de sedan målar av. Vad är okej där?
– Vi får in många såna fall med fotografer som säger att de har hittat en nästan exakt kopia av deras bild. Det spelar ingen roll om fotografen är amatör, semi-proffs eller proffs. De har ensamrätten till det de har skapat, och det gäller även att föra verket vidare till annan konstart. Det är som när en bok blir film, då måste man fråga författaren om tillstånd först. Det är likadant med fotografier. Det finns ett undantag, och det är om någon skapar en målning utifrån ett fotografi, där målningen sedan betraktas som självständig, då kan konstnären använda sin målning fritt. I det fallet har konstnären gjort något mer än att bara måla av ett fotografi rakt upp och ned. Det är med andra ord okej att inspireras, men inte att kopiera.

Men hur fungerar det då om en fotograf tittar på en annan fotografs bilder och sedan tar en likadan själv?
– Juridiskt är det inga problem. Man kan diskutera om det är moraliskt riktigt, men man framställer inte ett exemplar av originalbilden, och då är det okej. Det är dock tveksamt om fotot får ett upphovsrättsligt skydd. Det är heller inte att rekommendera av renomméskäl. En fotograf strävar väl efter att få en självständig uppmärksamhet, eller hur?

Läs mer om vad bilder kan kosta i SFF:s prisguide.

Av Ingrid Folkesson
Publicerad 2008-10-09. Läst av 18019 personer.

Catharina Ekdahl, förbundsjurist SFF.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2008-10-09 12:01   monowasp
Bra att veta...
2008-10-09 15:13   avlsutad110823
Bra sammanfattat.

Men:
Skärmdumpar har blivit väldigt vanligt på nätet. Vad gäller där?

Bilden till denna artikel är ju en massa skärmdumpar på andras bilder ju!
2008-10-09 16:55   Ingriddim
Roine: Det är ett medvetet val av mig att använda skärmdumpar i denna artikel, just därför att texten delvis handlar om det. Eftersom Fotosidan får anses vara ett etablerat medieföretag som rapporterar om dagliga nyhetshändelser, så har vi rätten på vår sida när det gäller skärmdumparna i detta fall.
2008-10-10 07:59   Sami Grahn
Per: Ja, varför flyttade du på dina bilder? Nu är dom ju mycket svårare att stjäla för ärliga affärsman! :-)
2008-10-12 15:34   Johan Pihl
Intressant artikel. Skulle vilja se en liknande artikel, där man vänder på frågan. Alltså, vad vi "fotografer" har för ansvar för publicering av bilder på nätet. Hur funkar det där, är det fotografen, eller FS (som publicerar bilden) som tar ansvar om någon skulle anmäla en bild här för att vara kränkande?
2009-02-19 00:32   Volodia
Det var rätt upplysande artikel.tack
2009-10-21 09:16   ericfalk
Sista frågan: En bild som görs "efter förlaga" uppnår inte verkshöjd och får därför inte upphovsrättsligt skydd. En sådan bild kan alltså användas av vem som helst i vilket sammanhang som helst? Kan rättighetsinnehavaren till förlagan agera i så fall?

Merläsning

Honor tänjer gränser med 48 megapixel

Mobiltillverkaren Honor, en del av Huawei, har presenterat sin nya View 20. Utöver trendig mobildesign bjuder den på en intressant kameradel med en huvudsensor på 48 megapixel plus en så kallad Time-of-Flight-sensor för 3D-mappning. Läs mer... 2

Olympus OM-D E-M1X: Ny proffskamera

Olympus OM-D E-M1X är en ny toppmodell med bland annat integrerat vertikalgrepp, 18 bilder per sekund och 7,5 stegs bildstabilisering. Olympus kommer även med en lång telezoom med inbyggd telekonverter och en ny blixt. Läs mer... 13

Fotohistorien förklarad med humor

Dockorna Mario and Fafa förklarar på ett kul sätt hur hur man gjort för att ta porträtt genom tiderna i den här fem minuter långa Youtube-videon. Läs mer... 1

Nytt nummer ute: Vi testar Eos R och Fujifilm X-T3

I nummer 1/2019 av Fotosidan Magasin lär vi dig att ta bättre bilder under vintern och av fåglar. Vi testar bland annat två högintressanta kameror: Canon Eos R och Fujifilm och fler nya objektiv från Sony, Nikon, Sigma och Samyang. Vi testar även fotoryggsäckar som passar för skidåkning. Läs mer...

Poddradio: Sony-snack

Magnus och Martin pratar om Sony. Varför Sony nästan bara på satsar fullformat och Sonys fixa ideér är några av de saker som vi pratar om. Läs mer... 2

Rätt totalpoäng i Fotosidan Masters

Tryckfelsnisse har varit framme i Fotosidan Magasin 1/2019 och orsakat fel i totalställningen av Fotosidan Masters. Läs mer...

Fota fjällviddernas urinvånare

Plus I de skandinaviska fjällen finns massor med dramatik, ödslighet och fantastiska möjligheter att fotografera allt från hänförande landskap till stora däggdjur som fortfarande är vilda. Här berättar Jan Pedersen om möten med bland annat vildrenar och myskoxar. Läs mer...

GP har anställt fyra pressfotografer

Nu är rekryteringen av fyra pressfotografer till Göteborgs-Posten klar. Den 1 mars börjar de nya fotograferna sina nya anställningar på tidningen. Läs mer... 3

Världens bästa naturbilder visas på Naturhistoriska

De hundra bästa bilderna från världens största naturfototävling, Wildlife Photographer of the Year, kommer att visas på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm med start den 23 februari. Läs mer... 15

Telezoom till Fujifilm GFX

Fujifilms nionde objektiv till mellanformatsserien GFX är en relativt lätt telezooom: Fujinon GF 100-200 mm f/5,6 R LM OIS WR. Läs mer...

Elinchrom ELB 500 TTL Dual To Go - Free Transmitter Pro