Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Mässvep: Fotomässan större än någonsin

Mässvep: Fotomässan större än någonsin

Årets upplaga av Fotomässan i Stockholm bjuder på fler bilder och större yta än tidigare. Häng med på en runda runt mässan i vårt mässvep.

Som vanligt blev det rusning till Canons och Nikons sensorrengöring när mässan öppnade.

Canons kö till sensorrengöring räckte in till Kamera & Bilds monter.

En nyhet i år är fler scener och olika rum där man kan prova olika fotografiska tekniker. Här demonstrerar Sven-Erik Johansson från Enskede Fotoklubb hur rörelseoskärpa och lång slutartid samverkar. I andra gick det att testa att ta porträtt med ringblixt, experimentera med skärpedjup och lära sig mer om att filma med kameran.

Mässgeneralen Marcus Marcetic var eld och lågor över att det var full med folk på mässan och hände saker på flera olika ställen. Nu skulle han gå hem och sova ut.

Fotoskolorna har en egen sektion på mässan. Här raggar Bengt Laveklint på Fotoskolan i Jönköping nya elever.

Utställningarna är många. Cirka 650 meter bilder är utställda.

Fotoklubbar och skolor står för ökningen av utställningar.

Biofoto Sverige visar många snygga bilder, men även hur man bär ett 600mm-tele monterat på ett stativ.

Lauren Greenfield är det stora dragplåstret. Hennes dokumentära utställning Girl Culture handlar bland annat om kroppsfixeringen och innehåller många starka bilder.

Peter Gerdehags projekt Kokvinnorna och Hästmannen lämnar få oberörda.

Emmas Svensson har följt sångaren och journalisten Kristian Gidlunds svåra väg genom cancern.

Ett tema för årets Fotomässa är sociala medier. Knut Koivisto är något så ovanligt som professionell Instagram-fotograf. Han frilansar åt företag som vill kommunicera via Instagram.
– Nu har jag lärt mig hur man bygger upp en stor skara följare. Det gäller att ta bra bilder. Man märker direkt om man lagt upp en tråkig bild, då tappar man följare.
– Jag har pratat med Art Directors som letar fotografer på Instagram som kan ta bra bilder som fungerar i sociala medier. Tyvärr lägger många svenska fotografer upp lika tråkiga fikabilder som vanliga Svenssons.

Sajten 1x.com har ingen monter, men de säljer sina nya böcker på mässan. Grundaren Ralf Stelander visar upp några av böckerna. Den första boken är översatt till 10 språk.

Köerna till Scandinavian Photo var tidvis långa.

Fotokonstnären Elisabeth Olsson Wallin, DN:s fotograf i Malmö Anders Hansson, Anna Clarén från bildjournalistutbildningen på Biskops-Arnö och Sydsvenskan-fotografen Lars Dareberg talade under fredagen om gränser inom fotografin.

Anna Clarén ställer ut bilder på sig själv och sin familj på mässan medan de övriga i panelen är restriktiva med att visa bilder på barnen. Var går gränsen?

Anders Hansson gör många uppdrag utomlands och har bland annat den Libyens döde diktator Kadaffi – en bild som censurerades i DN.
– Tidningar är för rädda för att visa bilder på döda. Redaktörerna är rädda för att deras medelklassläsare ska sätta morgonkaffet i halsen.

Emma Svensson och Emma Arvida Byström talade om fotoblogga.

Anders Jensen på Moderskeppet talade om att uppnå den perfekta skärpan genom att skärpa i flera led. Han visade att smart skära ger något bättre resultat än oskarp mask. Och överlägset bäst är att jobba med kantmask.

Och så prylarna ...

En gyrostabiliserad rigg från Mövi för cirka hundra tusen ... ex moms.

Zeiss Otus är världens bästa normalobjektiv. Väger tungt.

Samyang har fått ihop en samling prisvärda objektiv för filmning.

Kowa Prominar är ett objektiv/kikare som blir ett 350/4, 500/5,6 eller 850/9,6  beroende på bakstycke.

Dick Bender på Aifo visar upp en helt ny skärm: NEC Spectraview 242 Reference. Den har led-belysning och ett synbart klarare ytskick än många andra skärmar. Skärmen säljs även utan Reference-märkning. Reference-skärmarna är uppmätta på pixelnivå för att ge en jämn ljusstyrka över hela bildytan.

En annan nyhet i Aifos monter är Schneiders-Kreuznachs nya serie objektiv för filmning.

Kalle Mörck på Canon CPS har ett hel serie Cinema-objektiv med fast brännvidd att visa upp. Bara 35mm t/1,5 saknas på mässan.

Dragplåstret i Nikons monter är nya Nikon Df. Oklart om kameran levereras i byggsats.

En nyhet som många missade hos Nikon är den nya kikaren Monarch 7. Nikon har även flera lösningar för den som vill prova på digiscoping.

Tidningen FOTO:s tekniske redaktör tog, liksom många andra, chansen att för första gången få prova Sonys nya fullformatskameror A7 och A7R.

En lockande egenskap hos Sony A7 och A7R är det korta avståndet mellan sensor och objektivfattning, vilket gör det möjligt att använda adaptrar för nästan alla befintliga objektiv på marknaden. Sonys har förutom sina egna adaptrar för Sony A-objektiv en lång rad adaptrar från Novoflex och Metabones i sin monter. Den här adaptern från Metabones gör det möjligt att få autofokus och elektronisk bländarstyrning med Canons EF-objektiv.

Leica blev av med sitt senaste objektiv på Fotomässan i Köpenhamn, men har nya X Vario och M240 att visa upp.

Stativ och kulled från Leica.

Profotos nya sladdlösa TTL-styrda blixt B1 är en het nyhet. Goeckers göteborgssäljare Hans Högberg och malmösäljare Daniel Nilsson hjälpte till i Profotos monter.

Världens största kameraväska? En Dodge RAM fylld med fotoprylar.

Tomas Holmqvist från Vällingby fyndade två gamla Profoto Pro-1 aggregat för en hundring styck hos ett skolfotoföretag på mässan. Flera i Profotos monter hade inte sett det anrika aggregatet i verkligheten.

Efter en lång dag på mässan kan man känna sig lite trött.

Mot slutet av dagen blev det glesare med folk i Fotosidans monter.Publicerad 2013-11-23. Läst av 11970 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2013-11-23 09:00   superboy77
Härlig bildbomb!
2013-11-23 09:48   Malin Englund
Underbart att få se lite bilder från mässan när man själv måste jobba och inte kunde åka ner på mässan... Nästa år SKA jag ner....:D Tack Magnus för kanonbra blogginlägg!
2013-11-23 10:37   Lasse Parbring
Fint inlägg med bra variation av bilderna. Såg dig Magnus när du fotade Emma S och Emma Arvida, hade tänkt säga Hej men hitta inte dig sen.
Själv har jag gjort ett blogginlägg här på FS där min fotorunda på mässan syns. Många intryck och kul möten.
2013-11-23 12:05   Rikard Strand
Trevlig läsning :)
2013-11-23 12:28   Johan Pihl
Trevlig läsning och fina bilder.

Kan dock inte påstå att jag känner att jag missat något genom att inte vara där. Att trängas med en massa folk för att titta på kameraprylar i montrar har aldrig varit min grej.
2013-11-23 15:30   Indy
Trevligt skrivit och passande fotografi bra jobbat Magnus. Sedan vet jag inte om jag delar din åsikt och kanske många med dig beträffande dragplåstret Girl Culture. Som utställning nja men säkert kanon i bokform.
Såg den i Malmö och visst var där en del bilder men med tanke på att det var sammanlagt 100 tals så? Eller så var det kanske så att jag inte var på humör den dagen.
2013-11-23 16:21   Jan Rönnlund
Tack för bilder/reportage för oss som fotar/jobbar i stället för är där... :)
Canonrapport ;)
2013-11-23 17:15   fotomojje
Det verkar som om det inte var så många besökare,
eller också var utrymmet väldigt stort.

Men ett trevligt rep med mkt bilder
2013-11-23 17:47   mackepacke_2
Leicas nya 50mm APO fanns att prova på mässan!?
Svar från froderberg 2013-11-24 19:22
Ja, det fanns på mässan.
2013-11-23 21:16   poncar
Kul med bildsvepet! Var första gången för mig på Fotomässan -imponerande utbud! Lyckades av någon outgrundlig anledning sumpa motljusskyddet till mitt 18-200 någonstans (fråga mig inte hur det gick till), men kom å andra sidan därifrån med en Speedlight SB-700 till kanonpris, Serkan Günes "I huvudet på fotgrafen..." och lite annat smått o gott. Suktade över många fina gluggar... Den stora bildmosaiken i Fotosidans monter var riktigt läcker!
PS Nytt motljusskydd redan beställt.
/pontus
2013-11-24 11:19   ekfeldt
Var det någon som var på mässan i Köpenhamn och i Stockholm?
Jag upplevde mässan i Köpenhamn som mindre än andra år.
Större i Stockholm?
2013-11-24 14:57   reboot81
Tack för inlägget!
2013-11-24 17:17   bentelkalb
Värdelös mässa, det går inte göra några bra mässklipp förutom på skräp. Det är en massa tillverkare där och visar upp saker, men de säljer inget. Och återförsäljarna har bara några få grejor på mässprisor, inget vettigt.

Det var inte första gången jag var där, men sista.
62174 2013-11-24 19:06
Hej Leif!
Håller inte alls med! En mycket bra mässa bl.a. för alla bilder som visades. Och mot slutet i kväll "blev jag med" ett förträffligt, stadigt men lätt stativ i kolfiber - väl värt den ringa entré-avgiftan :-)
Svar från froderberg 2013-11-24 19:21
Man kan ha olika syn på vad som gör en mässa värd att besöka. Jag har själv aldrig åkt på en mässa för att handla. Min kompis handlade dock en Nikon D7100 till bra pris och fick en 50/1,8 och Adobe Lightroom 5 på köpet.
bentelkalb 2013-11-24 19:49
Det är naturligtvis så att folk vill ha olika från en mässa, men lite mer kunde de allt anstränga sig att få dit återförsäljare med bra mässpriser, för det var jäkligt tunt, i alla fall om man vill ha nåt mer än left-over products eller nåt över amatör-segmentet.

Jag skulle absolut inte åka genom halva Sverige + betala inträde när halva mässhallen är foton som man lika gärna kan se på hemma, och seminarium som är för korta för att egentligen ge något. Tyvärr vet jag fler som tycker precis samma och inte åker dit längre för det ger inget. Jag tror faktiskt att mässor för många till stor del även handlar om att göra klipp.

Nu har jag ju turen att bo 10 min därifrån, så jag förlorade bara inträde + parkering. Men kanske de förbättrar sig i framtiden :)
Makten 2013-11-25 19:49
Leif, du måtte ha varit ute efter något speciellt eller tittat dåligt. Jag kom hem med en Sony a7 som fortfarande inte finns i butik! Inte illa pinkat, och till samma pris som det kostar att beställa från de svenska näthandlarna:-)
bentelkalb 2013-11-26 08:35
Jag var ute efter elinchromeparaplyer och elinchrome BRX250. Jag ville också ha en ny kameraväska Lowepro trekker 600 AW den fanns utställd då Lowepro fanns på plats, men de säljer inget bara visar, och ingen av återförsäljarna sålde den, , ty det såldes bara mindre väskor.

I övrigt var jag öppen för att även inhandla andra saker man kunde hitta klipp på, men som sagt, det fanns inte mycke förutom krimskrams. Även AIFO var där och visade en massa Elincrhom studiogrejor, men de sålde inget heller.....

Slutsatsen är väl att det är svårt göra klipp på rejäla grejor på mässan.
2013-11-24 19:02   62174
Tack Magnus för en rolig och mycket omfångsrik exposé av vad Fotomässan har ebjudit!
Mycket av detta missade jag - fast jag var där under 2 dagar...
2013-11-24 19:45   Damm på sensorn
Saknar videoklipp och intervjuer.
Svar från froderberg 2013-11-24 20:11
Det är ett avvägande. Video tar lång tid och då får jag inte tid att stå i montern och träffa medlemmar. Men vi har en idé om hur detta kan lösas till nästa år.
2013-11-24 20:09   lasse magnusson
Det var en bra och kul mässa. Det blev 2 dagar för oss med lite praktisering i Gamla stan på fredagskvällen, också lite go mat på det. Härligt! Jag provade även på modellfoto med ljussättning, det är alltid kul och utmanande!
2013-11-24 22:03   Håkan Eklund
Bra sammanfattning.

Fråga: är datum för nästa fotomässa fastslagen? Dvs. hösten 2014?

undrar Håkan
Svar från froderberg 2013-11-24 22:12
Ja, motsvarande helg nästa år.
2013-11-24 22:32   PMD
Bästa utställningen var definitivt Mattias Klums bilder. Ingenting annat kom i närheten.

Trevligt att alla hans bilder hade små kommentartexter om motivet och även ibland om hur bilden hade kommit till.

Och nej, man kan inte lika gärna titta på de bilderna hemma. Visserligen gick det att köpa boken som bilderna kom från, men det är en helt annan sak att se stora förstoringar.
2013-11-25 15:12   Atropine
Mässan var helt okej, men jag blev lite snopen över att Zeiss inte fanns med. Vilka har agenturen för Zeiss i Sverige?
Svar från froderberg 2013-11-25 15:26
Visst var Zeiss där. Du ser ju Zeiss Otus ovan. Det är Focus Nordic som har agenturen för Zeiss. De har också Tamron, Samyang och Kowa på optiksidan.
Makten 2013-11-25 19:48
Egendomligt nog hade Zeiss ingen banderoll eller annat som visade var de fanns. Vem går mot "Tamron" när man letar efter Zeiss? Samma disk hade även Samyangs stora utbud av trevliga gluggar.

Den kille jag snackade med där var väldigt ödmjuk inför de egna produkterna och förklarade på eget bevåg dess eventuella nackdelar. Sånt uppskattas mycket jämfört med säljare som påstår att allt är perfekt (ofta utan någon vidare teknisk kunskap).

Sen kan jag tycka att det var väldigt märkligt att de bara hade en APS-C-kamera att prova objektiven med. Det är väl knappast rätt målgrupp?
Atropine 2013-11-25 23:50
Darn, jag bommade det. Hade helt glömt bort att Focus Nordic var deras generalagent, och på Martin låter det som det var lite jazzigt skyltat så synen är det nog inte generalknas på. :)
2013-11-25 18:36   Bobo E
Det hade varit kul om Epson varit där och visat sitt utskriftssortiment. Nu för tiden är ju risken stor att bilderna bara samlas på hög på hårdisken och inte får se dagens ljus, så att säga.
2013-11-25 19:16   Maverick
Har också en fullt fungerande Pro-1:a, låter värre än en transformatorstation :O)

Var inte på mässan och gjorde klipp på hemmaplan istället. Funderade ett tag på att åka till Fotografiska istället där det var artist-talk med Anders Petersen med en baktanke om att de flesta andra skulle vara på fotomässa. Men det blev inte så heller.

Skönt rep som visar att det är sig likt och att man inte direkt missar nått om man varit där tidigare år.

Merläsning

Publicera dina bästa bilder - tema hetta!

Nu har du chansen att få med dina bästa bilder i Fotosidan Magasin. Teman för nr 5/2020 är "Hetta". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Värmeböljan kommer nu så vi förlänger t.o.m 6/8. Läs mer...

Nya väskor från Lowepro

Senaste Fastpack och Slingshot-väskorna anpassade för spegellösa system. Läs mer...

Varför jag älskar små kameror

Jag minns det fortfarande som igår. Det var en regnig novemberkväll 2002 och Kent skulle spela på Scandinavium i Göteborg. Jag hade blivit anlitad som fotograf för lokaltidningen Bohuslänningen och det var min andra konsert någonsin jag skulle fotografera. Jag var 19 år gammal och tog bussen dit från Uddevalla med min lilla analoga systemkamera. Läs mer... 19

Nytt objektiv från MS Optics

Det japanska källarföretaget MS Optics, som gjort sig känd för ovanliga objektiv med Leica M-fattning, har konstruerat ett nytt objektiv. Läs mer... 6

Testblogg: Gatufoto med Canon Eos R5 och R6

Testet av nya Canon Eos R5 och R6 fortsätter. Nu har vi testat dem för gatufoto och reportage. Följ testet i bloggen. Läs mer ...

Stadsmuseet i Stockholm öppnar igen

Öppnar med utställningar av Lars Epstein och Ulf Lundin. Läs mer... 23

Vi testar Canon Eos R5 och R6

Vi har fått de heta kamerorna Canon EOS R5 och EOS R6 till test tillsammans med några nya objektiv och tillbehör. Här är de första bilderna från testandet. Läs mer ...

Gratisprogrammet digiKam i uppdaterad version

Opensource-programmet digiKam med utvecklad ansiktsigenkänning. Läs mer... 5

Fujifilm släpper blixten EF-60 och sändaren EF-W1

Kompakt blixt med led-ljus för Fujifilm-fotografer. Läs mer... 13

Sony A7S III – professionell satsning på 4K

Sony A7S III är främst en videokamera – men visar hur kommande stillbildskameror från Sony kommer att fungera. Läs mer... 38

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar