Annons
Artiklar > DXO uppdaterar PhotoLab och ViewPoint

DXO uppdaterar PhotoLab och ViewPoint

Förfinade verktyg och nytt användargränssnitt i fransk programvara.

Franska bolaget DXO släpper PhotoLab 6 och ViewPoint 4. Programmen bygger mycket på AI-teknologi, specifikt med DXO:s motor DeepPRIME XD. I PhotoLab 6 är algoritmerna för färghantering förbättrade. Nya verktyget ReTouch förfinar enligt företaget arbetet med att klona och ersätta bildinformation. Penslar och verktyg har större möjligheter till variation.

Med eXtreme Details ska man kunna får ut mer information än tidigare och skapa teknisk bättre bilder från filer med högt ISO. Med DeepPRIME XD kan man få större dynamiskt omfång och nyttja tekniken på bilder tagna under dåliga ljusförhållanden. Den fungerat som brusreducering och har utvecklad färghantering.

Programmet har även sedan tidigare objektivkorrigering och en rad andra finesser. 

ViewPoint är nu uppe i version 4. Programmet är till för bland annat perspektivkontroll och geometri. Med ReShape ska man ha kontroll över beskärning och rotation. Programmet har uppdaterat gränssnitt.

De nya versionerna fungerar som enskild programvara eller som plug in till Adobe Photoshop, Photoshop Elements och Lightroom Classic.

Livstidslicens till PhotoLab 6 kostar 219 euro och ViewPoint 4 kostar 99 euro.Publicerad 2022-10-06.

3 Kommentarer

Sten-Åke Sändh 2022-10-08 03:15  
Om ni vill se hur 6:an tagits emot, så kan ni ju alltid kolla på DXO Forums för där är det stor aktivitet även om det är helt dött här.

Viktigt är också att ViewPoint och Filmpack integrerar sömlöst med Photolab till skillnad från med Adobes produkter där de bara blir påbultade och utbytet sker med DNG elker TIFF.
Lars-Gunnar Nyqvist 2022-10-08 07:44  
Har uppgraderat. Gör det "alltid" då jag tror det finns fördelar som jag upptäcker först längre fram längs vägen.

Har tre kameror med olika sensorer. Testade någon bild från varje. Har tidigare skapat egna profiler för att ha som en grund och som automatiskt ska göras med bilden beroende på framförallt ISO. Tror jag nu hamnar i ett läge att jag kan behöva göra i alla fall två parallella. En för resp kameratyp. Behöver inte betyda något negativt precis. Bara jobbet att göra och slipa in dem allt eftersom.

Några nya funktioner finns också. Perspektiv kontroll finns nu i Elite versonen såg jag. Reparera och ta bort detaljer ska visst vara bättre.

Det blir väl som vanligt... brukar ta mig flera månader innan innan jag förstår och ser specifikt vad som är bättre. Till och med att det totalt är bättre.
Sten-Åke Sändh 2022-10-08 10:17
DXO gör ett rätt stort nummer av en förbättrad Deep Prime denoise i form av Deep Prime XD (extreme detail). Jag testade med några ISO 80000 bilder och blev inte direkt övertygad då artefakter och smearing var värre än i gamla Deep Prime i ett av mina två exempel.

XD må vara ett bra steg framåt generellt men möjligen inte i precis alla fall. Helt klart pågår mycket mer omfattande processning än med Deep Prime version 1. Det är så pass att man beroenee på dator kan få ordentligt mycket längre exporttider.

Några exempel jag testat med 24 MP bilder har tagit exv, tre-fyra sek. med Deep Prime i Photolab 6 och med min nya snabba dator och sju-åtta sekunder med nya XD. Så räkna med minst dubbla processningstiden.

Om jag skulle kört detta in min gamla dator skulle det varit plågsamt med tider över minuten per bild, så XD är inte för alla. Det är vidare inget alls för Fujis RAW som överhuvudtaget icke stödjes men de som kör Fuji kan åtminstone köra gamla Deep Prime.

Pesrsonligen är jag inte helt övertygad om det nya Repair/Clone som nu heter Retouch är ett jättelyft . Jag hade nog även hoppats att DXO skulle utvecklat lagerhanteringen och framförallt maskningen i DXO:s U-point lagningspenslar och där har absolut inget hänt vad jag kan se. Detta är svagt med tanke på att alla andra utvecklat detta - jaa t.o.m. Adobe med sin notoriskt annars notoriskt trötta R&D.

Det som dock är välkommet är att man nu får hjälp att komma ihåg alla kortkommandon i Retouch. Photolab har vidare fått softproofing men om man har en skrivare så föredrar i alla fall jag att göra små testprintar istället.

Stödet för XMP-metadata har också blivit bättre. Jag tror dock som föregående skrivande att man kommer uppdaga en del annat efter hand. I övrigt är det ju ett helt formidabelt program idag.

Merläsning

ANNONS